În cultură chineză, echilibrul are un rol esențial în toate aspectele vieții. Potrivit medicinei chineze, fiecare gust este asociat unui organ, la fel cum fiecărui organ îi corespunde un element. Gustul amar este asociat cu inima și cu elementul Foc. Dulcele este asociat cu splină și cu elementul Pământ. Pe de altă parte, gustul acru corespunde ficatului și elementului Lemn.
În ceea ce privește gustul picant, plămânii sunt cei care îi corespund, iar semnul este cel al Metalului. Gustul sărat este asociat cu rinichii și, bineînțeles, cu elementul Apă. Pentru a alcătui o masă sănătoasă, toate aceste 5 gusturi trebuie să fie încorporate. În acest fel, se menține echilibrul și ești protejat de boli.Recomandări din medicină chineză pentru combaterea obezității, dar și pentru menținerea greutății pe termen lung:
-Mesele se vor lua la aceleași ore în fiecare zi – micul dejun și cină vor fi mai ușoare decât prânzul.
-Se recomandă consumul de legume, precum și cel al alimentelor ușor digerabile.
-Se recomandă limitarea consumului de zahăr, produse lactate, alimente grase și alcool.
-Se recomandă consumul de alimente călduțe și eliminarea din dietă a alimentelor reci.
-Se consumă alimentele gătite, niciodată în stare crudă.
-Apa se bea numai la finalul mesei, niciodată înainte; de asemenea, apa se bea călduță, niciodată rece.
-Se recomandă înjumătățirea carbohidraților la începutul dietei și creșterea consumului de legume și pește.
-E indicat consumul de orez, quinoa și este contraindicat consumul de cereale rafinate.
-Se va consumă ceai verde, care suprimă apetitul, stimuleză digestia și combate efectul radicalilor liberi.
-Carnea roșie se mănâncă cu moderație.
-Se recomandă consumul alimentelor în tihna, niciodată în grabă.
Potrivit medicinei chineze, e ideal să mănânci câte o supă la fiecare masă din zi – în acest fel reușești să ții sub control nevoia de a mânca; supele fermentate precum celebra supă miso sunt în mod deosebit recomandate.
Caloriile nu trebuie numărate, pentru că mâncarea este privită că fiind hrană pentru trup, nu cauza apariției grăsimii corporale. Atât timp cât te concentrezi pe alegerea alimentelor sănătoase și pe consumul echilibrat al acestora, nu ai cum să dai greș.
Totodată, chinezii recomandă să ții stresul sub control, la fel și furia și frustrările. Asta pentru că mâncatul compulsiv își are rădăcinile în problemele emoționale. Societatea în care trăim ne face pe tot mai mulți dintre noi să avem asemenea probleme, care merg mâna în mâna cu obezitatea.
Acupunctură stimulează energia vitală, adică Qi-ul, accelerând astfel metabolismul. De aceea, în combaterea obezității, chinezii recomandă folosirea acupuncturii de 1-2 ori pe săptămâna. Această tehnică nu ajută numai în lupta cu kilogramele în plus, ci reglează și dezechilibrele care ar putea cauza o serie de boli.
Și exercițiile de intensitate moderată trebuie practicate zilnic, pentru a menține organismul alert și pentru a stimula procesul digestiv și arderea caloriilor.