Dacă vrei
să scapi de toxine şi să-ţi îmbunătăţeşti starea generală de sănătate, există modalități eficiente care îţi pot „curăţa” corpul.Sportul te ajută să elimini toxinele
Sportul este un motor ce pune procesele metabolice în mişcare, le trezeşte şi intensifică schimbul de substanţe – exact de ceea ce ai nevoie. În plus, sportul îmbunătăţeşte fluxul sanguin în ţesuturi şi asigură eliminarea corespunzătoare a substanţelor formate în urma metabolismului. Ce mai aştepţi? Fă sport şi bea apă.
Transpiraţia – o modalitate de curăţare
Transpiraţia este o modalitate prin care corpul elimină produsele metabolice finale, pe lângă funcţia excretorie a rinichilor. Ceea ce elimini prin transpiraţie este un amestec de apă, sare, proteine şi uree.
Când facem sport, transpirăm pentru a coborî temperatura corpului, acesta fiind un semn că organismul se adaptează la efortul fizic. Cu cât te antrenezi mai intens, cu atât este posibil să transpiri mai mult, iar acest lucru este, inevitabil, o metodă de detoxifiere a corpului. Un antrenament complex, ce solicită mai multe grupuri de muşchi, te ajută să-ţi îmbunătăţeşti metabolismul.
Dacă îţi place să te relaxezi la o saună, poţi face acest lucru, întrucât specialiştii susţin că sauna mimează razele solare, fără expunerea la razele ultraviolete, iar pe măsură ce corpul devine mai cald şi fluxul de sânge către ţesuturi creşte, toxinele stocate în grăsimea corporală se eliberează. Aceste toxine ar putea fi bisfenol A sau alte reziduuri toxice de pesticide pe care le acumulăm în corp din mediul înconjurător. În acelaşi timp, specialiştii sfătuiesc că sauna trebuie folosită timp de 10-15 minute, de 2-3 ori pe săptămână, adică puţin şi des, nicidecum mai multe ore în saună, iar începătorii să stea iniţial câte 5 minute. Totodată, trebuie să te asiguri că bei suficientă apă şi eşti hidratat. Persoanele care suferă de procese inflamatoare cronice, articulare, boli de inimă sau plămâni, tensiune arterială crescută sau micşorată trebuie să consulte medicul înainte de a face saună.
Exersează respiraţii profunde
Respiră profundă şi poţi scăpa de toxine. Această tehnică, spune Sinda Anzovino de la clubul Life Time Athletic, produce mai multă căldură în organism şi elimină mai mult bioxid de carbon atunci când expiri. Ia o poziţie confortabilă şi inspiră, apoi expiră profund pe nas. „În timp ce tragi aerul pe nas imaginează-ţi că gâtul se deschide, ca și cum ai căsca”, spune Anzovino. „Când scoţi aerul, încearcă să presezi partea posterioară a gâtului şi să produci un sunet moale ,,ha”, numărând până la cinci, la fiecare inspir-expir. Continuă timp de 5-15 minute. Ar trebui să te simţi apoi relaxat și energizat.
Dormi pentru a elimina toxinele din organism
În timp ce organismul doarme, sistemul glimfatic, o porţiune a creierului lucrează suplimentar, potrivit cercetărilor de la University of Rochester Medical Center. Proteinele toxice legate de boala Alzheimer se acumulează în stare de veghe. Dormind, ajuţi corpul să le elimine mai eficient. Oamenii de ştiinţă au descoperit că sistemul glimfatic este aproape de 10 ori mai activ în timpul somnului decât în stare de veghe. Majoritatea adulţilor au nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte.
Mănâncă sănătos
Legumele crucifere, cum ar fi varza, broccoli, conopida, conțin fitonutrienţi care ajută la detoxifierea corpului. Alte alimente, precum păpădia verde, îmbunătățesc fluxul bilei în ficat; țelina crește producția de urină; coriandrul ajută la eliminarea metalelor grele, cum ar fi mercurul și plumbul. Ceaiul verde accelerează uşor metabolismul şi ajută la eradicarea toxinelor nedorite prin rinichi. În plus, orice aliment care înlătură balonarea, constipaţia şi reglează scaunul este benefic pentru buna funcţionare a organismului.