Fiecare organism arde caloriile în mod diferit. Unii moştenesc tipul de metabolism accelerat. De obicei, bărbaţii tind să ardă mai multe calorii decât femeile, chiar în timp ce se odihnesc. Iar pentru cei mai mulţi, metabolismul încetineşte în mod constant după vârsta de 40 de ani. Chiar dacă nu poţi controla factorii de vârstă, sex sau cel genetic, există unele lucruri care te-ar ajuta să-ţi îmbunătățeşti metabolismul.
Sportul! Țesutul muscular în locul celui adipos – sporeşte metabolismul şi te menţine în formă
Organismul arde calorii în mod constant, chiar și atunci când este în repaus, iar tu stai întinsă în pat. S-a determinat că rata metabolică bazală este mai mare la cei care au mai multă masă musculară. În timp ce fiecare 0,5 kg de ţesut muscular are nevoie de aproximativ 6 calorii pe zi pentru necesităţi de întreţinere, fiecare 0,5 kg de grăsime arde doar 2 calorii pe zi. Această diferență mică, de-a lungul timpului, duce la un rezultat simţitor. Altfel spus, dacă vei creşte masa musculară prin exerciţii fizice şi vei reduce masa de grăsime, îţi vei ridica rata metabolică bazală, vei slăbi în mod automat şi vei menţine mai uşor greutatea obţinută.
Antrenamentul intensiv accelerează metabolismul mai mult decât cel uşor sau lejer
Exerciţiile aerobice accelerează metabolismul în orele de după antrenament. Exercițiile mai intense, care presupun un oarecare efort, cresc mai mult rata metabolică după antrenamente decât exerciţiile de intensitate moderată sau mică, pe care le înfăptuieşti lejer, cu minim efort.
Hidratează-te adecvat! Corpul deshidratat „înnămoleşte” arderea grăsimilor
Organismul are nevoie de apă pentru a elibera calorii din grăsimile depozitate. Metabolismul încetineşte la cea mai uşoară deshidratare. În cadrul unui studiu, adulţii care au băut 8 sau mai multe pahare de apă pe zi au ars mai multe calorii, decât cei care au băut 4 pahare. Pentru a te hidrata, bea un pahar de apă sau alte lichide neîndulcite cu jumătate de oră înainte de fiecare masă sau gustare. În plus, serveşte gustări din fructe şi legume proaspete care conțin apă decât covrigei sau chips-uri.
Gustările între mese îţi păstrează metabolismul activ
Dacă mănânci aceeaşi cantitate de hrană pe zi, dar repartizată în mai multe mese, vei slăbi mai ușor. Mâncând mult şi rar, cu pauze mari, nu faci decât să încetineşti metabolismul între mese. Numeroase studii au arătat că acele persoane, care servesc gustări în mod regulat, mănâncă mai puțin în timpul meselor.
Alimentele bogate în proteine nu lasă metabolismul să „doarmă”
Organismul arde mult mai multe calorii pentru a digera proteinele ingerate, decât ar arde pentru grăsimi sau carbohidraţi. Înlocuirea raţională a unor carbohidraţi cu alimente bogate în proteine, dar scăzute în grăsimi ca parte a unei alimentaţii echilibrate, stimulează metabolismul.
Consumul de ceai verde activizează metabolismul
Ceaiul verde conţine cofeină, dar şi catechine, ce sporesc metabolismul timp de câteva ore. Cercetările sugerează că consumul a 2-4 căni de ceai poate să ajute organismul să ardă cu 17% mai multe calorii în timpul exerciţiilor fizice obişnuite.