Mereu suntem în căutarea unei diete minune, care să ne scape cât mai repede de kilogramele în plus. Pentru că regimul mediteranean este unul dintre cele mai sănătoase, călugării de pe muntele Athos știu cel mai bine secretul unui trai lung și sănătos.
Dieta călugărilor apare și într-o carte ce aparține lui Richard Storey, Sue Todd și Lottie Storey -”The Mount Athos Diet”.
În această lucrare, autorii evidențiază faptul că monahii greci au împărțit zilele din săptămână în trei categorii: zilele de moderație (trei), zilele de post (trei) și ziua de dezlegare.
Iată un exemplu de meniu!
Ziua de moderație
Mic dejun: cereale cu fructe de pădure
Prânz: supă de pui cu pită integrală prăjită
Cina: cartofi la cuptor cu salată verde, măsline și brânză feta
Gustare: un măr, un pumn de nuci sau alte semințe
Ziua de post
Mic dejun: grapefruit la grătar
Prânz: supă de legume cu o bucățică de pâine integrală
Cina: Fasole Lima la cuptor cu salată verde și roșii proaspete
Gustare: batoane de legume (cât poți mânca), fie din castravete, morcov, ardei, etc.
Ziua de moderație
Mic dejun: piersici la grătar cu iaurt grecesc
Prânz: supă de morcovi cu coriandru
Cină: Salată de pui cu dressing din iaurt grecesc și un pahar de vin roșu
Gustare: o pătrățică de ciocolată neagră, batoane de fructe și legume
Ziua de post
Mic dejun: musli
Prânz: supă de linte
Cină: cartofi în folie de aluminiu cu varză kale și morcovi
Gustare: un castronel cu fructe de pădure, alune, nuci sau semințe
Ziua de dezlegare
Poți consuma ceea ce dorești, însă cu moderație!
Cele trei zile pot fi intercalate după bunul plac, atât timp cât sunt respectate alimentele care trebuie consumate.
De ce este bună acestă dietă
”Studiile au demonstrat că micile comunități de la mănăstirile de pe muntele Athos sunt cele mai sănătoase din lume. Călugării trăiesc mult, nu se îmbolnăvesc de cancer, boli cardiovasculare, diabet sau Alzheimer.
Călugării nu-și numără caloriile, dar nici nu se înfometează, așa cum se întâmplă în dietele occidentale. Consumă mâncare de calitate și vin de calitate și au principii de la care nu se abat: mănâncă produse de panificație din cereale integrale, mănâncă moderat, fac mișcare cu regularitate, fiind astfel cei mai în formă și sănătoși oameni de pe glob. Fiecare mănăstire se aprovizionează singură, toate produsele fiind crescute pe terenurile lor.
Au grădini cu legume și condimente, livezi, vii și culturi de măslini, iar tot ceea ce produc este organic. Masa se ia în liniște, în timp ce călugării doar ascultă rugăciunile zilnice din scriptură”, scrie Storey în cartea sa.