Pentru că renunţarea la kilogramele în plus şi menţinerea greutăţii dobândite pe termen lung nu este un lucru uşor, nutriţioniştii sunt mereu în căutarea unor soluţii eficiente şi sănătoase de a slăbi.
Specialiştii Asociaţiei Britanice pentru Nutriţie Aplicată şi Terapie Nutriţională îţi împărtăşesc câteva trucuri, care te ajută slăbeşti fără a apela la diete şi restricţii calorice. Care sunt acestea?
1. Număratul caloriilor poate fi dificil, de aceea:
Bazează-te pe ceea ce îţi cere corpul, în loc să numeri cu rigurozitate caloriile. Mînâncă încet şi opreşte-te atunci când nu îţi mai este foame. Porţiile nu ar trebui să fie mai mari decât palmele, pentru că stomacul are aproximativ dimensiunile unui pumn.
2. Înlocuieşte mâncărurile albe cu cele brune
Pastele albe, orezul alb şi pâinea albă asigură foarte puţini nutrienţi şi sunt transformate foarte rapid în zahăr. Optează pentru produse din făină integrală.
3. Somnul
Organismul obosit pofteşte mai mult la alimente dulci sau grase. Încearcă să te culci mai devreme, ca să reuşeşti să dormi cl puţin 8 ore pe zi. Somnul este important nu doar pentru slăbit.
4. Nu te teme de grăsimi
Există grăsimi bune şi grăsimi rele. Cele bune sprijină procesul de slăbire, nu evita grăsimile conţinute în peşte, avocado, nuci sau alune.
5. Mănâncă cinci sau şase mese pe zi
Experţii îţi recomandă să mănânci trei mese principale şi două sau trei gustări sănătoase în fiecare zi, pentru a asigura organismul cu nutrienţi şi a ţine foamea sub control. Alege gustări neprocesate, cu un conţinut scăzut de zahăr, cum sunt alunele, humusul, morcovii sau ţelina.
6. Mînâncă proteine
Proteinele sunt esenţiale pentru creştere şi ţin foamea la distanţă pentru mai mult timp, astfel nu vei mai fi tentat să mănânci produse nesănătoase între mese. Include în meniu carne de pui, peşte, alune sau nuci la gustare.
7. Ţine stresul sub control
Stresul modifică echilibrul hormonal, încetineşte metabolismul şi face organismul să depoziteze mai multă grăsime. Stresul, ca şi zahărul în exces, te face să pofteşti la alimente nepotrivite, cum ar fi gustări foarte sărate, grase sau dulciuri.
8. Exerciţiile fizice
Exerciţiile sunt foarte importante pentru starea generală de sănătate, dar şi pentru a slăbi şi a menţine greutatea normală. Adoptă un regim de viaţă activ, fă plimbări în aer liber, urcă scările, mergi mai mult pe jos. Dacă nu reuşeşti zilnic să faci toate aceste lucruri, poţi compensa prin activitate fizică la sală.
9. Nu sări peste mese
Dacă sari mesele, nivelul de zahăr şi energie scade, astfel încât vei fi tentat să mănânci mai mult şi caloriile vor fi transformate intens în grăsimi.