Învață să respiri corect în timpul antrenamentelor

„Inspiră, expiră” – sunt cuvintele cele mai des auzite în timpul unui antrenament. Respiraţia – este un proces atât de obişnuit nouă, încât atunci când ajungem să ne concetrăm pe corectitudinea inspirului şi a expirului,ne este greu să ne obişnuim cu un ritm bun. Totuşi acest lucru vine să te ajute şi să-ţi creeze mai mult confort decât ai putea crede. Când să inspiri şi când să expiri? La ce îţi sunt utile toate aceste deprinderi? Află în cele ce urmează.

separator

Un rol aparte îi revine modului de a respira atunci când mergi la sală. Dacă înveţi aţi stăpâni acest reflex, îţi vei îmbunătăţi cu mult reuşitele în timpul antrenametului  şi vei diminua presiunea ce cade asupra sistemului cardiovascular.

Mai trebuie să ştii că oxigenul pe care îl inspiri participă la arderea grăsimilor şi la oxigenarea celulelor din corp. De aceea trebuie să fii atentă la observaţiile antrenorului, căci acesta te poate ghida şi ajuta să atingi performanţele dorite. Felul de a respira diferă de tipul de antrenament pe care îl practici:

1. Antrenament pentru dezvoltarea elasticităţii şi plasticităţii muşchilor

În acest caz, vei practica exerciţii de: extindere, înclinări, rotiri etc. ce-ţi vor impune un anumit ritm de respiraţie. Pentru aţi putea crea o imagine corectă despre cum trebuie să respiri în timpul unui astfel de antrenament, îţi voi oferi un exemplu în baza unui exerciţiu: înclinările. Să presupunem că urmează să faci un exerciţiu unde trebuie să te înclini anterior şi să ajungi cu palmele până la podea. Inspiră atunci când eşti în poziţia verticală a corpului şi expiră treptat înclinându-te anterior. O astfel de tehnică a respiraţiei, te ajută să-ţi oxigenezi ţesuturile musculare şi să te relaxezi.

2. Antrenamentul de forţă

 Presupune inspiraţii şi expiraţii rapide, deoarece acest tip de sport înseamnă antrenarea muşchilor cu încărcătură adiţională şi este mai agresiv decât celelalte tipuri de antrenament. Expiră la contracţia muşchiului pentru aţi ajuta corpul să reziste unui astfel de antrenament şi inspiră  în acele secunde când eşti relaxată, căci în timpul inspirului se măreşte tensiunea arterială, astfel asupra inimii şi întregului corp deja există o presiune, iar orice mişcare în acest timp îţi creează disconfort. Acest ritm al respiraţiei îl vei respecta în cazul: flotărilor, ridicarea greutăţilor etc.

3. Antrenament în tempou alert

Sporturile rapide cum ar fi alergatul, mersul cu bicicleta, jogging, step etc  au o condiţie de bază: în timpul unui antrenament de acest tip, organismul solicită un volum mare de oxigen pentru a funcţiona corect şi a rezista efortului la care este expus. Aceasta se întâmplă din cauza necesităţii de reglare a tensiunii arteriale şi a micşorării presiunii din vasele sanguine. O altă regulă important este să inspiri şi să expiri la intervale exacte de timp, spre exemplu, când practici jogging la fiecare doi paşi vei inspira şi la următorii doi paşi vei expira.

Acestea sunt cele mai simple reguli de respiraţie în dependenţă de tipul de antrenament pe care îl practici. Ţie nu-ţi rămâne  decât să mergi la antrenamente, să fii atentă la cele spuse de instructorul tău şi să-i urmezi sfaturile.

Soția lui Isidor Glib e gata să nască! Dar sarcina nu i-a afectat silueta
Articolul anterior
Sfaturi despre modă și stil de la Giorgio Armani!
Articolul următor
Alte articole interesante