Cinci exerciții tibetane, denumite și ,,fântâna tinereții,” sunt o metodă practică și eficientă de întărire și mobilizare a principalilor mușchi din corp, contribuind în acest mod la menținerea sănătății sistemului osteoarticular și a organelor interne. Exercițiile pot fi practicate zilnic, dimineața, și nu durează mai mult de zece minute.
Începe cu cinci repetări și mărește numărul treptat până ajungi la 21 de repetări.
Exercițiul 1
Stai în picioare cu brațele întinse lateral, paralele cu podeaua, cu palmele orientate în jos. Brațele să fie în continuarea umerilor. Tălpile să fie poziționate la nivelul șoldurilor. Din creștetul capului imaginează-ți o linie care unește tavanul. Fixează un punct în față ta, pe care să-l poți numără în timp ce te roteșți. Învârte-te în sensul acelor de ceasornic până începi să amețeșți. Mărește treptat numărul rotirilor până la 21.
Respirația: Inspiră și expiră adânc în timp ce te roteșți. Sfat: Dacă te simți foarte amețit, unește degetele în dreptul inimii și fixează cu privirea degetele mari. Ține aproape de ține un scaun că să poți să te așezi când simți că îți pierzi echilibrul.
Exercițiul 2
Așază-te pe podea. Întinde mâinile pe lângă corp și așază palmele pe podea. Dacă ai probleme cu spatele, așează degetele sub șezut. Inspiră și ridică capul de pe podea, cu bărbia în piept. În același timp ridică și picioarele, genunchii drepți, în poziție verticală. Pe cât se poate, întinde picioarele peste corp pe deasupra capului.
Expiră ușor, coborând picioarele și capul pe podea, menținând genunchii drepți și tălpile lipite.
Respirația: Inspiră adânc în timp ce ridici capul și picioarele, și expiră când le cobori.
Exercițiul 3
Așază-te în genunchi. Poziționează mâinile pe partea posterioară a coapselor. Trage bărbia în piept. Trage umerii în spate, lasă mâinile să alunece în jos pe coapse pe măsură ce ridici capul spre tavan. Nu uită să arcuiesti partea superioară a spatelui mai mult decât cea inferioară.
Mișcă-ți capul spre spate că și cum ai desena o linie cu nasul pe tavan. Revino la poziția inițială încet și repetă.
Respirația: Inspiră când îți arcuiesti spatele și expiră când revii la poziția inițială.
Exercițiul 4
Stai pe jos cu picioarele drepte în fața ta și la o distanță de 30 cm unul de altul. Așază palmele pe podea cu degetele orientate spre șezut.
Împinge ușor capul pe spate, ridică pieptul și îndoaie genunchii, țînând brațele drepte. Practic arăți ca o masă. Revino încet la poziția inițială. Odihnește-te câteva secunde și repetă exercițiul.
Respirația: Respira când te ridici, ține-ți respirația când încordezi mușchii și expiră complet când revii la poziția inițială.
Exercițiul 5
Așază-te pe burtă cu palmele în jos și degetele orientate în față. Împinge în palme pentru a ridică bustul în sus, trăgând umerii în spate. Brațele trebuie să rămână drepte. Privește drept în față, sau, dacă ești ceva mai flexibil, poți trage capul ușor pe spate, orientand privirea în sus. Poziția seamănă cu cea a unui câine care își întinde labele din spate lăsându-se pe cele din față. Împinge apoi șoldurile în față și ridică-le în sus, întinzând bine coloana vertebrală, similar cu poziția câinelui care își întinde bine picioarele din față, lăsându-se pe cele din spate. Balansează-te între cele două poziții.
Respirația: Inspiră când te ridici cu sprijin pe brațe; expiră când te împingi în brațe și te sprijini pe picioare.