Practicarea cu regularitate a exerciţiilor fizice elimină un viciu grav şi periculos pentru sănătate, potrivit unui studiu coreean. Viciul care creşte riscul pentru boli de inimă, boli cronice respiratorii, scade imunitatea, afectează sistemul nervos, duce la osteoporoză şi îmbătrânire accelerată este fumatul pasiv.
Fumatul pasiv este la fel de periculos ca și cel activ, arată un studiu elveţian. Fumul de ţigară inhalat păstrează resturi de nicotină în sânge timp de 20-30 de zile.
Cum poate fi eliminată nicotina din organism mai rapid?
1. Renunţă la fumat. Cea mai mică doză de nicotină prezentă în sânge contribuie la stimularea dorinţei de a fuma, de aceea accelerarea eliminării nicotinei din organism este binevenită. În acelaşi timp, oboseala, durerea de cap, iritabilitatea, anxietatea se vor diminua treptat.
2. Bea multă apă. Aceasta ajută la curăţarea corpului de nicotină şi alte substanţe chimice. Întrucât nicotina deshidratează organismul, o cantitate suficientă de apă este esenţială pentru eliminarea toxinei prin rinichi şi piele.
3. Practicarea sportului şi a exerciţiilor fizice accelerează metabolismul şi intensifică excreţia nicotinei din organism prin piele. Fumătorii care au făcut exerciţii fizice cu regularitate (cel puţin 15 minute pe zi) au avut şanse de 2 ori mai mari de a renunţa la fumat şi au beneficiat de o scădere cu 43% a riscului de a se reapuca de fumat în comparaţie cu persoanele care nu practicau niciun sport, arată un studiu coreean efectuat pe parcursul a zece ani. Sportul îi ajută pe fumători să renunţe la acest viciu, potrivit datelor prezentate în 2012 la Congresul Internaţional de Cardiologie din Dubai.
4. Vitamina C accelerează metabolismul şi îndepărtează nicotina din fluxul sanguin. Fructele şi legumele bogate în vitamina C ajută organismul să scape mai rapid de nicotină, iar consumul lor determină tutunul să aibă un gust respingător. Este demonstrat că dieta bogată în fructe şi legume reduce dorinţa de a fuma.
5. Fructele, legumele, cerealele integrale conţin vitamine şi substanţe cu efect calmant ce reduc inclusiv stările de anxietate și iritabilitate în perioada renunţării la fumat, susţine Mayo Clinic.
6. Alcoolul, cafeaua, zahărul incită fumatul.
7. Aerul proaspăt inspirat, exerciţiile de inspiraţie-expiraţie lentă, adâncă prin nas de mai multe ori pe parcursul zilei reduc necesitatea de fumat.
8. Sucul de sfeclă roşie conţine vitamina B, folaţi, kaliu, betaină, substanţă ce contribuie la eliminarea toxinelor din organism.