Natalia Chirică: “Aș părăsi Moldova doar pentru a-mi ajuta copiii”

A urmat sfatul părinților și s-a făcut medic, doar că nu s-a regăsit în acest domeniu și a hotărât să-i fie sprijin tatălui ei, care deține o companie de construcții. Astfel, Natalia Chirică a înlocuit medicina cu șantierul. Am vrut să aflăm cum e femeia de afaceri acasă, lângă soțul și fetele ei, și iată ce ne-a dezvăluit!

separator

  • unicamd unica.md Unde v-ați petrecut copilăria și cine sunt părinții dvs.?
  • Natalia

    M-am născut în orașul Dnestrovsc din Transnistria, însă ne-am stabilit cu traiul la Chișinău, când aveam abia 5 anișori. Mama și-a dedicat viața pentru noi, a stat mereu în spate și ne-a încurajat, iar tata e director general la Glorinal, muncim împreună.

    Am avut o copilărie fericită, părinții m-au iubit și mi-au acordat toată atenția necesară, dar mi-au dat și libertate, și posibilități de dezvoltare.

  • unicamd unica.md Știu că părinții v-au văzut medic și ați urmat dorința lor. De ce nu a-ți spus din start “Nu”, dacă nu vă regăseați în acest domeniu?
  • Natalia Într-adevăr am fost medic și nu-mi pare rău că am făcut studii în acest domeniu. Nu puteam spune “nu” pentru că încă nu știam ce cale să urmez. De aceea, am plecat acolo unde m-au sfătuit părinții, aveau nevoie de un medic în familie.

  • unicamd unica.md Cum ați ajuns de la medicină în compania de construcție a tatălui dvs.?
  • Natalia În construcție am ajuns treptat, așa am și evoluat. Am început cu publicitatea, după care au urmat vânzări, relații cu publicul ș.a.m.d. Acum mă pot implica în orice.

  • unicamd unica.md Care sunt avantajele și dezavantajele faptului că munciți alături de tatăl dvs.?
  • Natalia Avantaje sunt multe, începând de la faptul că ne putem susține în momentele mai complicate. Nu ne pierdem încrederea pentru că suntem doi. Dezavantajul e că uneori, chiar dacă îmi doresc, nu pot fi dură deoarece, mai întâi de toate, e tatăl meu.

  • unicamd unica.md Pe lângă director comercial, sunteți și membră a Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova. Cum vă împărțiți ziua ca să le reușiți pe toate?
  • Natalia Da, pe lângă lucru sunt implicată activ în viața socială și voluntariat. Așa am fost de când mă țin minte, nu pot sta într-o parte, nu pot fi indiferentă față de tot ceea ce mă înconjoară. Sunt zile mai pline și mai nervoase, dar având un grafic bine determinat, le reușesc pe toate.

  • unicamd unica.md Soțul și copiii nu vă reproșează că vă văd prea rar?
  • Family N. Ei văd cu ce mă ocup și unde sunt, așa că mă înțeleg. Mai mult, uneori mă roagă să mai las din activități, pentru că mă văd prea obosită. Îmi rezerv în agendă timp pentru întâlnirile cu membrii familiei pentru relaxare.  

  • unicamd unica.md Aveți două fete mari. Unde-și fac studiile? Cu ce se ocupă?
  • Natalia

    Natalia, fiica mai mare, are 18 ani și își face studiile la Londra. A absolvit școala de muzică, iar acum e la Universitate.

    Maria, fiica mai mică, are 9 ani si e elevă la Liceul de Limbi Moderne și Management. Pe lângă studiile de bază, face ore adăugătoare de engleză, franceză, spaniolă, muzică și dans. Sunt mândră de fetele mele.

  • unicamd unica.md Cum obișnuiți să petreceți timpul împreună?
  • Natalia Nu petrecem prea mult timp împreună. Chiar și atunci când Natalia e acasă, are programul ei: prieteni, muzică, sport. Însă, avem și interese comune: mergem la film, la jocuri interactive, la restaurant. Cu cea mică mergem la Roller Drome, la Aventura Parc, la plimbări, ne place să petrecem timpul activ. Fiind foarte ocupată, ziua de vineri e cea a întâlnirii cu soțul. Mergem la teatru, la concerte.

  • unicamd unica.md Cât de des reușiți să gătiți și să vă ocupați de treburile gospodărești?
  • Natalia Gătesc atunci când așteptăm oaspeți, atunci când vreau ceva nou și gustos, atunci când Maria mă roagă să facem mâncare împreună. Fac doar treburile gospodărești minore, în rest mă ajută o doamnă care e de 20 de ani în casa noastră. Fără ea, m-aș pierde.

  • unicamd unica.md Dacă ați avea posibilitatea, v-ați dori să schimbați ceva din trecutul dvs.?
  • Natalia Aș face studii manageriale în străinătate și aș dezvolta afacerea familiei la un alt nivel.

N-aș putea trăi fără… fetele mele.

Nu îmi place la mine… că sunt grăbită și întârzii peste tot.

Sexul slab… e frumusețe, blândețe, dragoste și așa ar trebui să rămână indiferent de profesie. Pantofi cu toc la oficiu, sportivă pe șantier, dură la muncă și blândă acasă.

Dacă mașină, atunci să fie… Skoda Superb, e o combinație între eleganță, preț și calitate. Dacă am vorbi despre o marcă mai scumpă, atunci Land Rover, știe Regina Angliei ce să aleagă. (zâmbește)

Dacă aș avea mai mult timp liber… aș citi…Tare îmi place să citesc, dar mă limitez doar la jumătate de oră înainte de somn.

Voi fi o soacră… prietenoasă, înțelegătoare și foarte deschisă la orice idee.

Cea mai mare realizare… sunt casele noastre frumoase, în care trăiesc mii de familii.

Aș părăsi Moldova doar pentru… a-mi ajuta copiii în viață. Mama mea a făcut același lucru.

Elevii din Republica Moldova strălucesc pe scena globală a inovației

În perioada 2-3 decembrie, elevii Daniela Malancea și Nikita Moglan, împreună cu profesoara lor, Viorica Moglan, de la Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu” din Chișinău, au reprezentat Republica Moldova la Forumul INTEL Future Skills din Polonia. Aceștia au prezentat proiectul inovator „MediScan”, care a adus țării noastre o victorie remarcabilă în competiția globală de inteligență artificială organizată de INTEL în octombrie, anul curent.

„MediScan” folosește inteligența artificială pentru a oferi diagnostice rapide și accesibile, adresându-se nevoilor pacienților din zone izolate și sprijinind activitatea personalului medical.

INTEL Future Skills Forum este un eveniment anual de referință, ce reunește tineri talentați, experți și lideri din diverse domenii, oferind o platformă de colaborare și schimb de idei. Forumul pune accent pe dezvoltarea competențelor necesare într-o lume tehnologică în continuă transformare.

MediScan: o soluție pentru accesul la servicii medicale în comunități izolate

În luna octombrie proiectul „MediScan” s-a clasat pe locul I în cadrul competiției INTEL AI Global Impact Festival 2024, surclasând astfel alte 105 echipe din întreaga lume. Proiectul utilizează Inteligența Artificială pentru a oferi diagnostice rapide și accesibile pacienților din zone izolate și personalului medical, contribuind la îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate în regiunile defavorizate. „MediScan” utilizează tehnologia YOLOv8 și un set de date cuprinzător, format din 20.000 de imagini, pentru a diagnostica boli pulmonare, anomalii ale fundului de ochi și afecțiuni tiroidiene printr-o aplicație intuitivă.

Elevii au creat o platformă inovatoare care nu doar că facilitează accesul la informații, ci și sprijină utilizatorii în procesul de luare a deciziilor medicale. Misiunea lor este de a insufla speranță și de a restabili sănătatea prin democratizarea accesului la diagnostice medicale precise. 

,,Ideea proiectului „MediScan” mi-a venit dintr-o experiență personală care m-a marcat profund. Când bunicul meu, care locuiește în mediul rural, a fost diagnosticat cu o boală în stadiu avansat, am realizat cât de greu poate fi pentru persoanele din zone izolate să aibă acces la diagnostice rapide și corecte. Din acest motiv, am început să dezvoltăm „MediScan” – o platformă care poate salva vieți prin oferirea de diagnostice accesibile și precise. Este îmbucurător să vedem cum ideea noastră poate face o diferență reală în comunitățile care au nevoie de suport medical” ne spune Nikita Moglan, elev la Liceul Teoretic ,,Iulia Hașdeu” din mun. Chișinău. 

„Prezentarea proiectului nostru în fața lumii la forumul din Polonia a fost o oportunitate extraordinară, o experiență de neuitat pentru un elev de 18 ani. A fost o șansă unică să arătăm că, de la Chișinău, pot pleca idei inovatoare care pot avea un impact global. A fost un moment care ne-a arătat cât de multă putere poate avea colaborarea internațională și cum tehnologia poate deschide oportunități nelimitate pentru schimbare și progres. Suntem mândri că „MediScan” a fost recunoscut și apreciat pe scena internațională, iar acest lucru ne motivează să continuăm să visăm și să creăm” ne spune Daniela Malancea, elevă la Liceul Teoretic ,,Iulia Hașdeu” din mun. Chișinău. 

Aproximativ 2000 de elevi studiază Inteligența Artificială în școli

Începând cu luna septembrie 2021, datorită parteneriatului dintre Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Tekwill și INTEL, elevii din Republica Moldova au acces la un curs de inteligență artificială, parte integrantă a programului educațional Tekwill în Fiecare Școală. Până în prezent, aproximativ 2000 de elevi au studiat acest curs în liceele din țară, beneficiind de o educație practică și teoretică menită să stimuleze gândirea critică, creativitatea și abilitatea de a rezolva probleme complexe. Cursul include teme precum algoritmi de învățare automată, procesarea limbajului natural și aplicațiile AI în viața cotidiană, oferind o bază solidă pentru dezvoltarea proiectelor proprii.

Absolvenții cursului au dezvoltat o serie de proiecte AI care contribuie la dezvoltarea societății. Printre acestea se numără mașina fără șofer, soluții pentru prevenirea deteriorării panourilor solare, tehnologii pentru combaterea pierderilor agricole cauzate de schimbările climatice și vremea instabilă la nivel global, precum și sisteme de sortare automată a deșeurilor.

De asemenea, elevii au oportunitatea de a participa la competiții locale precum „Tekwill Junior Ambassadors” și internaționale precum ,,INTEL AI Global Impact Festival”.

Cursul de inteligență artificială oferit de Tekwill în Fiecare Școală, precum și alte discipline IT, sunt disponibile gratuit pentru elevii din toată țara, asigurând acces egal la educație de calitate.

Despre ,,Tekwill în Fiecare Școală”

„Tekwill în Fiecare Școală” este cel mai amplu și inovator proiect educațional din Republica Moldova dedicat transformării învățământului general și furnizării cunoștințelor, resurselor și instrumentelor educaționale de ultimă generație. Cu o rețea de 489 de școli și peste 102.517 de elevi din toate regiunile Moldovei , programul „Tekwill în Fiecare Școală” transformă sistemul educațional din Moldova. Gama de cursuri Tekwill în Fiecare Școală, inclusiv Programarea Algoritmilor în C/C++, Proiectare și Dezvoltare Web, Design Grafic, Inteligența Artificială, Dezvoltarea Aplicațiilor Mobile, Inteligența Emoțională în Comunicare, Video Storytelling și Antreprenoriat, au fost dezvoltate de Tekwill și implementate în instituțiile educaționale cu sprijinul acordat de Ministerul Educației și Cercetări al Republicii Moldova.

În urma semnării, în 2018, a Memorandumului de înțelegere cu Tekwill privind „Dezvoltarea competențelor digitale, IT și STEM pe tot parcursul vieții”, Ministerul a extins oferta curriculară pentru disciplinele opționale din domeniul IT în vara anului 2020, aprobând curricula pentru 6 noi discipline.

Proiectul „Tekwill în Fiecare Școală” este implementat de Asociația Națională a Companiilor TIC sub egida Tekwill și în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare – Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Uniunea Europeană, Guvernul Suediei, UNDP Moldova, UNICEF, UN Women, Guvernul Japoniei.

#usideschise Radmila Popovici: discriminare în domeniu, relația cu tata și drumul către a scrie

O discuție despre tinerețe fără bătrânețe cu o poetă autentică din Moldova. Radmila Popovici ne împărtășește secretele ei de a fi creativă și cel mai important, ne învață cum să ne împrietenim cu scrisul. Ne-am obișnuit să vânăm perfecțiunea și să ignorăm umanul. Trăim viața la repezeală fără a ne opri la prezent. Nu discutăm despre subiectele tabu, cum ar fi rolul adevărat al femeii în societate, și lăsăm feminismul să preia locul feminității. Astăzi la #usideschise, cu Aura, lăsăm viața să curgă natural la Complexul Turistic Costești.

VOX POPULI: O perioadă fără de griji!

Cum este să fii copil și ce cred picii despre cea mai frumoasă perioadă din viața lor

Mașina Anișoarei Loghin a fost „înecată” pe o stradă din Capitală!
Articolul anterior
Cumpără un frigider ATLANT și primește garanție
Articolul următor