Natalia Chirică: “Aș părăsi Moldova doar pentru a-mi ajuta copiii”

A urmat sfatul părinților și s-a făcut medic, doar că nu s-a regăsit în acest domeniu și a hotărât să-i fie sprijin tatălui ei, care deține o companie de construcții. Astfel, Natalia Chirică a înlocuit medicina cu șantierul. Am vrut să aflăm cum e femeia de afaceri acasă, lângă soțul și fetele ei, și iată ce ne-a dezvăluit!

separator

  • unicamd unica.md Unde v-ați petrecut copilăria și cine sunt părinții dvs.?
  • Natalia

    M-am născut în orașul Dnestrovsc din Transnistria, însă ne-am stabilit cu traiul la Chișinău, când aveam abia 5 anișori. Mama și-a dedicat viața pentru noi, a stat mereu în spate și ne-a încurajat, iar tata e director general la Glorinal, muncim împreună.

    Am avut o copilărie fericită, părinții m-au iubit și mi-au acordat toată atenția necesară, dar mi-au dat și libertate, și posibilități de dezvoltare.

  • unicamd unica.md Știu că părinții v-au văzut medic și ați urmat dorința lor. De ce nu a-ți spus din start “Nu”, dacă nu vă regăseați în acest domeniu?
  • Natalia Într-adevăr am fost medic și nu-mi pare rău că am făcut studii în acest domeniu. Nu puteam spune “nu” pentru că încă nu știam ce cale să urmez. De aceea, am plecat acolo unde m-au sfătuit părinții, aveau nevoie de un medic în familie.

  • unicamd unica.md Cum ați ajuns de la medicină în compania de construcție a tatălui dvs.?
  • Natalia În construcție am ajuns treptat, așa am și evoluat. Am început cu publicitatea, după care au urmat vânzări, relații cu publicul ș.a.m.d. Acum mă pot implica în orice.

  • unicamd unica.md Care sunt avantajele și dezavantajele faptului că munciți alături de tatăl dvs.?
  • Natalia Avantaje sunt multe, începând de la faptul că ne putem susține în momentele mai complicate. Nu ne pierdem încrederea pentru că suntem doi. Dezavantajul e că uneori, chiar dacă îmi doresc, nu pot fi dură deoarece, mai întâi de toate, e tatăl meu.

  • unicamd unica.md Pe lângă director comercial, sunteți și membră a Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova. Cum vă împărțiți ziua ca să le reușiți pe toate?
  • Natalia Da, pe lângă lucru sunt implicată activ în viața socială și voluntariat. Așa am fost de când mă țin minte, nu pot sta într-o parte, nu pot fi indiferentă față de tot ceea ce mă înconjoară. Sunt zile mai pline și mai nervoase, dar având un grafic bine determinat, le reușesc pe toate.

  • unicamd unica.md Soțul și copiii nu vă reproșează că vă văd prea rar?
  • Family N. Ei văd cu ce mă ocup și unde sunt, așa că mă înțeleg. Mai mult, uneori mă roagă să mai las din activități, pentru că mă văd prea obosită. Îmi rezerv în agendă timp pentru întâlnirile cu membrii familiei pentru relaxare.  

  • unicamd unica.md Aveți două fete mari. Unde-și fac studiile? Cu ce se ocupă?
  • Natalia

    Natalia, fiica mai mare, are 18 ani și își face studiile la Londra. A absolvit școala de muzică, iar acum e la Universitate.

    Maria, fiica mai mică, are 9 ani si e elevă la Liceul de Limbi Moderne și Management. Pe lângă studiile de bază, face ore adăugătoare de engleză, franceză, spaniolă, muzică și dans. Sunt mândră de fetele mele.

  • unicamd unica.md Cum obișnuiți să petreceți timpul împreună?
  • Natalia Nu petrecem prea mult timp împreună. Chiar și atunci când Natalia e acasă, are programul ei: prieteni, muzică, sport. Însă, avem și interese comune: mergem la film, la jocuri interactive, la restaurant. Cu cea mică mergem la Roller Drome, la Aventura Parc, la plimbări, ne place să petrecem timpul activ. Fiind foarte ocupată, ziua de vineri e cea a întâlnirii cu soțul. Mergem la teatru, la concerte.

  • unicamd unica.md Cât de des reușiți să gătiți și să vă ocupați de treburile gospodărești?
  • Natalia Gătesc atunci când așteptăm oaspeți, atunci când vreau ceva nou și gustos, atunci când Maria mă roagă să facem mâncare împreună. Fac doar treburile gospodărești minore, în rest mă ajută o doamnă care e de 20 de ani în casa noastră. Fără ea, m-aș pierde.

  • unicamd unica.md Dacă ați avea posibilitatea, v-ați dori să schimbați ceva din trecutul dvs.?
  • Natalia Aș face studii manageriale în străinătate și aș dezvolta afacerea familiei la un alt nivel.

N-aș putea trăi fără… fetele mele.

Nu îmi place la mine… că sunt grăbită și întârzii peste tot.

Sexul slab… e frumusețe, blândețe, dragoste și așa ar trebui să rămână indiferent de profesie. Pantofi cu toc la oficiu, sportivă pe șantier, dură la muncă și blândă acasă.

Dacă mașină, atunci să fie… Skoda Superb, e o combinație între eleganță, preț și calitate. Dacă am vorbi despre o marcă mai scumpă, atunci Land Rover, știe Regina Angliei ce să aleagă. (zâmbește)

Dacă aș avea mai mult timp liber… aș citi…Tare îmi place să citesc, dar mă limitez doar la jumătate de oră înainte de somn.

Voi fi o soacră… prietenoasă, înțelegătoare și foarte deschisă la orice idee.

Cea mai mare realizare… sunt casele noastre frumoase, în care trăiesc mii de familii.

Aș părăsi Moldova doar pentru… a-mi ajuta copiii în viață. Mama mea a făcut același lucru.

Vox populi: De 14 februarie DRAGOSTEA plutește în aer!

Cum sărbătoresc moldovenii Ziua Îndrăgostiților și cât sunt gata să scoată din buzunare pentru persoanele dragi.

Vox populi: Majoritatea moldovenilor regretă plecarea Nataliei Gavrilița!

Astăzi Natalia Gavrilița și-a dat demisia din funcția de premier, după un an și opt luni de mandat. Echipa noastră a ieșit în stradă să afle părerea oamenilor și vedeți ce mesaje i-au adresat și pe cine ar vedea cetățenii în fruntea Guvernului.

Liliana Rotaru, Președinta CCF Moldova, despre dragostea de carte

De Ziua Națională a lecturii am discutat cu Liliana Rotaru, Doctor în filologie și cum mulți o cunoaștem Președinta CCF Moldova – copil, comunitate, familie. Pe lângă dragostea și grija de copii, doamna Rotaru este foarte pasionată de lectură. Ca să o descoperim mai mult în acest sens, i-am adresat câteva întrebări.

Cine v-a insuflat dragostea față de cărți?

Tatăl meu a fost un cititor avid și pasionat. A fost întotdeauna cu cartea în mână sau aproape de el. Nu mi-l amintesc altfel. Probabil, imitându-l am început să citesc.

Ce pierde un tânăr care nu citește? 

Oamenii care nu citesc pierd tare multe. Eu sper că le compensează din alte surse. Eu pot să vă spun ce câștigă cei care citesc – orizonturi mai largi de cultură, istorie, geografie, artă, relații între oameni și multe altele. Copilul câștigă o lume întreagă, poate călători, își face prieteni, trăiește adevărate aventuri alături de personaje literare și învață să înțeleagă lumea și să-și creeze relații. Pentru copilul din medii sociale dezavantajate, lectura e speranța și frumos.

Care este cartea copilăriei dvs.? 

Eu am început să citesc de foarte devreme, de la 4 ani și, desigur, gusturile mele s-au schimbat pe parcursul copilăriei. Probabil, sunt mulți oameni care, ca și mine, au trecut de la povești populare (românești și din întreaga lume) la mituri, la cărți de aventuri și apoi la clasicii literaturii românești și universale. Când eram adolescentă îmi plăceau romanele despre trecerea de la copilărie la maturitate, despre ”devenire”, așa-numitele bildungsroman. Îmi imaginam cum m-aș fi comportat într-o situație sau alta. Și acum, la maturitate îmi place această proză.

În prezent, o mare parte din oameni preferă lecturi formatoare, există riscul de a rata farmecul lecturilor beletristice? 

Lectura trebuie să răspundă nevoilor fiecărui om. Nu putem dicta ce să citească, putem recomanda doar. Și dacă cititorul preferă un anumit gen literar care îl ajută să devină o versiune a sa mai bună, e absolut OK.

Ce carte v-a influențat cel mai mult? 

Am câteva cărți preferate, dar nu mă pot opri asupra uneia. Din clasici, îmi place seria ”Comedia umană” de Balzac, îmi place poezia rusă de la începutul sec. al XX-lea, îmi place Dickens și Edgar Poe, din autorii moderni îmi plac Ian McEwan, Amor Towles, Ken Follet.

Apreciați valoarea unei cărți pe baza gustului personal sau a recomandărilor criticilor ori a prietenilor? 

Eu am câțiva scriitori preferați și de multe ori le caut cărțile. Uneori văd o referință la o carte sau autor care nu-i cunosc și mă documentez. Pot citi o recenzie la carte sau o sinopsă și dacă mă captivează, voi căuta cartea.

Cât timp dedicați lecturii? 

Eu citesc în fiecare zi, 1-2 ore, în weekend mai mult, iar în vacanță îmi ”iau” pe kindle câteva cărți.

Ce carte găsim în prezent pe noptiera dvs? 

Citesc o sagă despre o tânără evreică care este confundată cu fiica unei familii de oficiali naziști, după bombardamentul casei în care lucra menajeră. Luând identitatea tinerei moarte, protagonista are șansa de a supraviețui dar și niște riscuri enorme pentru siguranța ei fizică, dar și pentru tumultul moral. Autorul reușește să transmită conflictul ei intern între a rămâne în nouă identitate pentru a ajuta prizonierii și a fi onestă și autentică în credința și personalitatea ei.

Preferați să citiți cărți tipărite sau în format electronic? De ce? 

În ultimii 7-8 ani, de când am descoperit kindle, citesc aproape tot în format electronic, anume ca să evit kilograme de bagaj sau dilema locului pe rafturi și în dulapurile de cărți.

Ce carte ați citit de mai multe ori?

Am citit puține cărți de mai multe ori, de obicei se întâmplă când a trecut mult timp, 10 sau 20 de ani, când o carte îmi pare foarte relevantă timpului (așa am recitit 1984 de Orwell), sau am citit cartea în română sau rusă, iar acum o citesc în engleză, chiar acum am descărcate două romane ale Agatha Christie.

Vă mulțumim.

Mașina Anișoarei Loghin a fost „înecată” pe o stradă din Capitală!
Articolul anterior
Cumpără un frigider ATLANT și primește garanție
Articolul următor