Napoleonul este tortul care era des făcut de sărbători în fostul spațiu sovietic. Iubit de copii și maturi, acum îl poți găsi în orice magazin. Noi însă te sfătuim să-l prepari tu singură, acasă, din ingrediente naturale.
Important de știut este faptul că secretul este nu doar în ingredientele folosite, dar și în modul în care este asamblat. Foile se ung cu cremă cu jumătate de oră înainte de a fi servit desertul, pentru a rămâne crocant.
Ingrediente:
• 200 g unt
• 200 ml de smântână
• 400 g de făină
Pentru cremă:
• 750 ml de lapte
• 6 gălbenușe
• 200 g de unt
• 150-200 g de zahăr (depinde de cât de dulce preferați să fie crema)
• 2 linguri cu vârf de făină
• coajă rasă de la o lămâie
• 3-5 linguri de zeamă de lămâie
Mod de preparare:
1. Cernem făina și tăiem cubulețe untul.
2. Într-un vas, cu ajutorul unei spatule de bucătărie sau cu mâinile, amestecăm făina cu untul, până înglobăm făina în unt.
3. Adăugăm apoi smântâna și amestecăm din nou, până omogenizăm compoziția.
4. Împărțim aluatul în 10 bucăți egale, formăm bule și le dăm la frigider pentru cel puțin 2 ore.
5. Crema o preparăm pe foc. Într-un recipient amestecăm laptele, făina, gălbenușele și zahărul. Punem pe foc, amestecăm în continuu (altfel se creează mici boțuri) și așteptăm să se îngroașe compoziția. Când e gata, luăm de pe foc și lăsăm să se răcească un pic.
6. În crema călduță încorporăm untul tăiat cubulețe și coaja de lămâie. Dăm crema la rece.
7. Coacem foile de aluat. Întindem fiecare bulă de aluat în foi subțiri, rotunde. Luăm o farfurie de dimensiunea dorită a tortului, o punem deasupra foii întinse și tăiem cu cuțitul excesul de aluat. Împungem cu ajutorul unei furculițe foaia de aluat și o coacem 7-8 minute în cuptorul preîncălzit la 200°C. Procedăm identic și cu restul bucăților de aluat. Din excesul de aluat formăm o nouă bulă, pe care o coacem de asemenea. Dacă doriți, puteți coace și foi dreptunghiulare. În așa caz procesul va fi mult mai rapid.
8. În crema răcită încorporăm zeama de lămâie cu ajutorul mixerului.
9. Asamblăm tortul. Pe un platou aranjăm o foaie coaptă și o ungem cu un pic de cremă pe toată suprafața ei. Procedăm la fel cu restul foilor, suprapunându-le una peste alta. Ungem tortul cu cremă pe lateral și deasupra. Mărunțim resturile de foi și cu fărâmiturile obținute presărăm bine tortul de jur împrejur.
10. Peste jumătate de oră servim tortul.