Medicii radiologi se vor putea pensiona la o vârstă mai mică

Se anunţă modificări în lista profesiilor nocive. Din lista profesiilor, întocmită acum 26 de ani, au fost scoase meseriile care nu mai sunt actuale sau au fost înlocuite de tehnică, precum cele legate de producerea metalului, a oțelului și cele din minele de cărbune.

separator

Prăjitor de deșeuri metalice sau șlefuitori cu șmirghel. Până la etapa actuală aceste activități le făcea manual o persoană, acum datorită procesului de dezvoltare, respectiv aceste acțiuni se efectuează mașinal, automat.

Documentul, actualizat de Ministerul Muncii, a fost propus dezbaterilor publice. Proiectul include 64 de meserii din zece domenii. Se estimează că sunt peste 1.600 de oameni care muncesc în condiţii periculoase pentru sănătate.

În premieră, radiologia a fost inclusă în listă. Personalul din aceste cabinete medicale poartă un dozimetru, care calculează nivelul de radiație ionizată. Scafandrii în schimb muncesc în condiții de presiune atmosferică ridicată. Aceștia pot face anual, în medie, până la 60 de scufundări la diferite adâncimi.

Pentru zece ani de muncă în condiții nocive, pensionarea se face cu cinci ani mai devreme.

sursa: www.publika.md

alte Articole interesante