Cum să asimilezi mai mult calciu, fier şi magneziu din fasole? Sfatul unui cercetător

Fasolea este apreciată pentru cantităţile mari şi varietatea de microelemente pe care le conţine. Astfel, fasolea reprezintă pentru organism o sursă excelentă de calciu, fier, magneziu, zinc, mangan şi cupru. Însă, din cauza unui alt component prezent în fasole, şi anume a acidului fitic, absorbţia mineralelor la nivelul intestinului poate fi încetinită. Află de la un cercetător american cum poţi să minimizezi acţiunea acidului fitic din fasole.

separator
Baked beans in a porcelain casserole dish

Amanda Rose este psiholog şi cercetător american, autoare a volumului ,,Rebuild From Depression: A Nutrient Guide’’, care se axează pe legătura dintre depresie şi deficienţele nutritive.

Din cauza propriei experienţe în care a suferit de depresie pospartum cauzată de deficienţa de zinc, specialista a manifestat un interes deosebit faţă de acidul fitic, o substanţă din cereale, leguminoase, nuci şi seminţe care inhibă absorbţia zincului, a fierului şi a altor minerale.

Leguminoasele, precum fasolea, soia, năutul, lintea, arahidele, mazărea, sunt bogate în minerale, însă, potrivit dr. Rose, organismul asimilează aproximativ jumătate din cantitatea acestor nutrienţi. Avem zilnic nevoie de zinc, fier şi magneziu, şi există totodată o modalitate uşoara de a creşte absorbţia acestor minerale din fasole.

Este vorba de înmuierea leguminoaselor peste noapte în apă foarte caldă, de aproximativ 60 de grade Celsius, pentru a neutraliza acţiunea acidului fitic. Acest lucru are un efect uriaş – creşte absorbţia mineralelor din fasole în proporţie de 50-100%.

Studiile arată, de asemenea, că atunci când reducem acidul fitic din alimente, asimilăm mai multe minerale din leguminoase. Cantitatea de acid fitic variază în leguminoase, cereale, nuci şi seminţe. Un nivel crescut se înregistrează şi in soia, arahide.

Simpla fierbere nu este suficientă pentru reducerea acidului fitic. Potrivit unui studiu efectuat în 1980 şi care a analizat nivelul de acid fitic în trei tipuri diferite de fasole după fierbere, boabele de fasole roşie au păstrat 92% de acid fitic, fasolea pestriţă a păstrat 87%, iar fasolea mung – 64%.

Un alt studiu a analizat nivelul de acid fitic din boabele de fasole după ce acestea au fost înmuiate timp de trei ore în apă la temperaturi diferite. Rezultatele au arătat că apa caldă sau rece nu este eficientă pentru a reduce acidul fitic, iar cea mai potrivită este apa cu o temperatură de 60 de grade Celsius.

Iată metoda dr. Rose de pregătire a boabelor de fasole:

1. Combină apa clocotită cu apa filtrată şi toarnă peste fasole până se acoperă complet boabele. Fă asta cu o zi înainte de a găti fasolea şi pune vasul într-un loc cald.
2. Păstrează apa fierbinte într-un termos şi pe măsură ce boabele absorb apa, completează din nou până când sunt acoperite complet.

,,Nu îţi cer să păstrezi temperatura de 60 de grade Celsius, dar lasă fasolea cât mai mult la înmuiat, minim 18 ore. Veţi vedea că astfel boabele uscate se vor găti mai repede, vor fi digerate şi vei asimila mai bine nutrienţii”, recomandă specialista.

sursa

Murăturile nu sunt doar o garnitură, ci un adevărat medicament natural

Murăturile în saramură nu sunt doar o garnitură gustoasă, ci pot fi și un adevărat medicament natural, datorită beneficiilor pe care le aduc sănătății. Acestea sunt bogate în probiotice, vitamine și minerale care contribuie la întărirea sistemului imunitar, îmbunătățirea digestiei și creșterea nivelului de energie.

Probiotice naturale: Procesul de fermentare produce bacterii benefice pentru sănătatea intestinală, ceea ce îmbunătățește digestia și poate întări imunitatea.

Vitamine și minerale. Murăturile sunt o sursă excelentă de vitamine B, C, K, precum și de minerale precum potasiu și magneziu, care ajută la menținerea sănătății oaselor și a inimii, susține evz.ro.

Antioxidanți.  Legumele folosite în murături, cum ar fi varza, castraveții și morcovii, sunt bogate în antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi.

Hidratare și echilibru electrolitic. Sarea din saramură ajută la menținerea echilibrului electrolitic, mai ales după eforturi fizice, oferind un plus de energie.

Pentru a obține murături care să-ți ofere un maxim de energie și beneficii pentru sănătate, secretul constă în folosirea unei saramuri de calitate și a unor ingrediente naturale. 

Dieta extrem de populară care poate duce la demență

Medicii avertizează că o dietă carnivoră (bazată exclusiv pe produse de origine animală) poate fi responsabilă pentru apariția mai multor probleme serioase de sănătate, printre care boli de inimă și demență, scrie digiworld

„Este ceva care m-ar îngrijora, faptul că oamenii se expun riscului de apariție a bolilor cardiovasculare și chiar de demență. Cred că se joacă cu focul, având în vedere că nu avem studii pe termen lung care să arate efectul acestei diete în timpuri moderne ”, a comentat medicul generalist britanic Rupy Aujla în legătură cu cei care duc o dietă bazată în special pe carne.

Dr. Aujla a transmis, în podcastul său, că există o serie de pericole de care ar trebui să fie conștienți oamenii care apelează la dieta carnivoră.

Deși unii ar fi tentați să treacă la o dietă carnivoră pentru a simți mai ușor senzația de șațietate, a evita carbohidrații și a da jos câteva kilograme, acest stil de viață alimentar nu ar trebui susținut o perioadă lungă, pentru că ar putea aduce mari dezavantaje.

„Vă expuneți unui risc sever de boli cardiovasculare și demență, precum și la tot ceea ce vine cu acestea”, susține medicul Rupy Aujla.

Doctorul a evidențiat riscul crescut de afectare a funcției mușchiului cardiac și impactul asupra sănătății celulelor, care ar putea crește inflamația cronică. În plus, cel mai îngrijorător aspect este creșterea nivelului de colesterol și legătura lui cu problemele cardiovasculare și demența.

Carnea este o sursă bună de proteine, de care organismul are nevoie pentru a menține și a construi mușchi, și poate oferi, de asemenea, o sursă bună de vitamine și minerale precum fierul, zincul și vitaminele B.

Cu toate acestea, medicii sfătuiesc ca oamenii „să aleagă bucăți slabe și să limiteze consumul de carne roșie și prelucrată pentru a maximiza beneficiile pentru sănătate, minimizând în același timp aspectele negative, cum ar fi conținutul ridicat de grăsimi saturate care poate crește riscul de colesterol ridicat”.

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Avocado şi lămâie, o combinaţie perfectă în cura de slăbire
Articolul anterior
O femeie de 55 de ani a slăbit 35 de kg și și-a adus pe lume propria nepoţică
Articolul următor