Diareea este cea mai frecventă reacţie adversă cauzată de administrarea remediilor cu acţiune antibacteriană. Aceasta poate debuta la a doua, a treia zi, după începerea tratamentului, prin scaune moi, lichide, repetate de mai multe ori în decursul unei zile.
Diareea cauzată de tratamentul cu antibiotice trebuie stopată la timp, întrucât aceasta conduce la deshidratarea corpului şi alterarea stării generale de sănătate. Scaunul lichid este periculos şi prin faptul că predispune la eliminarea abundentă a bacteriilor sănătoase saprofite din lumenul intestinal, în condiţiile în care intestinul este, deja, privat enorm de acestea.
Potrivit unui studiu, consumul de iaurt sau a suplimentelor cu probiotice în timpul medicaţiei cu antibiotice ar putea preveni diareea.
Nu ai ştiut aceste lucruri despre bacteriile ,,prietenoase’’ din intestin!
O echipă de cercetători din SUA a analizat rezultatele a 63 de studii privind administrarea probioticelor, versus placebo, pe 12.000 de persoane care erau în tratament cu antibiotice. Cei cărora le-au fost administrate probiotice au scăzut riscul de a dezvolta diaree cu 42%.
Probioticele, potrivit cercetărilor, sunt benefice în tratamentul mai multor afecţiuni: sindromul colonului iritabil, boala Cronhn, colita ulcerativa, alergii, eczeme, eczeme atopice, rinite alergice, astm, enterocolite, H. pylori, infecţii ale tractului respirator, infecţii urinare, vaginale. Pobioticele sunt microorganisme bune, care colonizează în mod natural flora intestinală.
Cum poţi optimiza absorbţia de fier la nivelul intestinului
Preparatele medicamentoase ce conţin probiotice sunt recomandate celor care au avut diaree asociată tratamentului cu antibiotice în trecut, persoanelor care administrează tratament cu antibiotice mai mult de 5-10 zile, persoanelor care au schimbat mai multe antibiotice într-o perioadă scurtă de timp, aproape întotdeauna copiilor şi adulţilor cu imunitate scăzuta, aflate sub tratament cu antibiotice. Aceste medicamente sunt însă prescrise de către medic.
Iaurtul este cel mai promovat aliment cand vine vorba de probiotice
Iaurtul sau chefirul pot fi consumate ca măsura suplimentară de protecţie în timpul tratamentului cu antibiotice.
Produs din lapte nefiert de vacă sau capră, lăsat la prins în vase de lut sau în borcane timp de cateva ore, la temperatura camerei şi consumat a câte două căni pe zi, acesta contribuie la reglarea echilibrului florei intestinale.
Află ce n-ai ştiut despre varză!
Spre deosebire de iaurturile din comerţ, făcute din lapte pasteurizat, în care sunt distruse un număr mare de bacterii bune, chefirul sau chişleagul de casă prezintă avantaje pentru sănătate.
Alte surse alimentare de probiotice sunt laptele acru, pasta miso, murăturile. În cazul sugarilor, alăptarea este cea mai bună soluţie de profilaxie a diareei.