Designerul Irina Madan părăsește Moldova. Vezi în ce țară se va stabili!

Chiar și cei mai patrioți cetățeni, care vor cu tot dinadinsul să se realizeze acasă și să facă lucruri frumoase în Moldova, până la urmă hotărăsc să plece acolo unde au șanse mai mari să fie apreciați la justa valoare. Designerul Irina Madan, care creează cele mai frumoase haine pictate manual, a decis să-și ia bilet într-o singură direcție.

separator

12473889_1741169392772707_4309956179310562678_o

„Acum 4 ani pictam colecția de licență pentru a absolvi Academia de Arte din Chișinău. Aveam ochii nedormiți, dar visători… Când mă întreba cineva ce vreau să fac mai departe, le răspundeam că vreau să rămân acasă, pentru că aici mă simt sufletește cel mai bine și asta îmi face creațiile mai colorate.
După mai multe încercări de realizare profesională acasă, rezultatul cărora nu a fost pe măsura așteptărilor mele, a venit în mod firesc dezamăgirea. Adeseori îmi ziceam ca să construiești totul de la zero într-o țară stăină este foarte complicat. Azi însă, țin în mână un bilet de avion într-o singură direcție. Și în prima mea valiză iau toate aceste creații cu o adevărată valoare emoțională pentru mine, în special pentru că au fost create acasă. <3

🎨 Hainele pictate vor fi disponibile în continuare la comandă în magazinul Etsy: https://www.etsy.com/shop/IrinaMADAN și vor fi livrate din America.”, a scris designerul pe pagina sa de facebook.

17630147_1919966088226369_7412880538939300706_n

Naștere cu peripeții. O femeie și-a adus pe lume bebelușul în pragul casei, iar pompierii au asistat-o

Un echipaj al Secției de Pompieri Huși, România, a ajutat o femeie însărcinată din localitatea Vetrișoaia să își aducă pe lume bebelușul. Femeia a crezut că are timp să ajungă la spital, dar travaliul i s-a accentuat, iar echipajul de pompieri a ajutat-o să nască chiar în pragul casei sale.

Vineri, 26 aprilie, pompierii militari din cadrul Secției Huși au avut o misiune plină de emoții. Au ajutat la aducerea pe lume a unei fetițe perfect sănătoase, într-o locuință din localitatea Vetrișoaia, județul Vaslui.

„Un apel la numărul unic pentru situații de urgență, 112 anunța că o femeie aflată în nouă luni de sarcină avea nevoie de ajutor, durerile fiind deosebit de mari, iar contracțiile foarte dese, din cinci în cinci minute. Din aceasta cauză, femeia în vârstă de 31 ani nu se mai putea deplasa, aceasta rămânând căzută în ușa locuinței. Echipajul SMURD format din plutonier adjutant șef Andrișoi Cristinel, (comandant de echipaj), plutonier adjutant Marta Ciprian (conducător autospecială) și sergent major Anghel Cosmin (servant) a plecat imediat spre adresa indicată în nota de anunțare”, au povestit reprezentanții ISU Vaslui.

Pentru că travaliul femeii însărcinate s-a accentuat, pompierii nu au avut de ales și au asistat-o la naștere chiar în pragul casei sale.

„Am ajuns destul  derepede la persoana care ne-a apelat. Femeia însărcinată era în pragul ușii, iar atunci când ne-a văzut, travaliul s-a accentuat. Bebelușul nu avea răbdare, se grăbea să iasă. Nu am apucat să transportăm pacienta în ambulanță, astfel că nașterea a avut loc acolo. Am fost echipajul cel mai apropiat de caz, astfel că noi am fost îndrumați primii acolo. Dinspre Murgeni venea spre Vetrișoaia un echipaj specializat aparținând SAJ Vaslui. Distanța era destul de mare, astfel că nu puteam aștepta. Am luat legătura cu doamna asistentă Dorina Chiriță, astfel că am urmat toți pașii procedurali în cazul unei nașteri. Ne-a ajutat enorm și faptul că mama nu era la prima naștere”, au adăugat reprezentanții ISU Vaslui.

„Nu am mai avut un asemenea caz”

Unul dintre pompierii care au asistat la naștere a relatat pașii pe care i-au urmat în acest caz.

„După ce mama a născut, i-am acordat îngrijirile necesare, am curățat bebelușul, l-am izolat termic și i-am tăiat cordonul ombilical. Apoi am transportat tânăra mamă și frumoasa fetiță la Compartimentul de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului municipal Huși”, a povestit plutonierul adjutant șef Cristinel Andrișoi.

Pompierii au pus în practică tot ceea ce învățaseră în legătură cu aducerea pe lume a unui copil, fiind asistați și de o asistență medicală.   

„Nici eu, și nici colegii mei nu am mai avut un asemenea caz. Am avut mari emoții, mai ales că nașterea a avut loc într-un mediu nu tocmai steril, dar, pe moment, am lăsat reacțiile afective deoparte și am făcut tot ceea ce ținea de noi pentru a ajuta mama și copilul nou-născut. Emoțiile ne-au copleșit abia după ce am ținut copilul în brațe, o fetiță sănătoasă, frumoasă și foarte gălăgioasă, ceea ce este foarte bine. Și fetița, și mama au ajuns cu bine la spital. Ambele sunt sănătoase”, au povestit vizibil emoționați plutonierul adjutant Ciprian Marta și sergentul major Anghel Cosmin.

 În prezent, atât mama, cât și fetița sa sunt internate la Spitalul municipal “Dimitrie Castroian” Huși.

sursa: www.adevarul.ro

Creștinii ortodocși sărbătoresc Duminica Floriilor

Duminica Floriilor (sau Floriile) este o sărbătoare creștină fără dată exactă, comemorată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui. Floriile sunt una dintre cele 12 sărbători împărătești, care marchează intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului. În această zi, enoriașii merg la biserică, iar cei care postesc au dezlegare la pește.

separator

Intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim este singurul moment din viața Sa pământească în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat. În aceasta zi, se sfințesc, prin rugăciune și stropire cu agheasmă, ramuri înmugurite de salcie, care se împart creștinilor, ca simbol al biruinței vieții asupra morții.

Ramurile de salcie amintesc de ramurile de smochin și de măslin cu care a fost întâmpinat Mântuitorul.
Cu acestea, după ce au fost aduse la biserică spre a fi sfințite, creștinii împodobesc icoanele, ușile și ferestrele. Enoriașii care au ținut post se pot împărtăși în această zi şi au dezlegare la peste, vin şi untdelemn.

Salcia este mereu înflorită în această perioada a anului, fiind o expresie a fertilității și a reînvierii naturii. De asemenea, se spune că e bine să te încingi cu aceste ramuri de salcie ca să nu te doară mijlocul. Cu ramurile de salcie, apicultorii înconjoară în ziua de Florii stupii, iar țăranii îi îngroapă sub brazdă.

În tradiția populară există credința că însăși Maica Domnului a binecuvântat salcia, după ce aceasta s-a transformat într-o punte, ajutând-o pe Fecioara Maria să treaca apa unui râu.

Denumirea populară a sărbătorii vine de la zeița romana a florilor, Flora, peste care creștinii au suprapus sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim. După Duminica Floriilor, creștinii ortodocși intră în Săptămâna Patimilor.



O tânără mamă din Italia a murit după ce a stat 14 ani în comă. Femeia suferise o operație de mărire a sânilor

O dramă medicală s-a încheiat tragic miercuri, 24 aprilie 2024, când inima Annabellei Benincasa, o tânără mamă și pianistă talentată, s-a oprit definitiv după ce a petrecut 14 ani în comă. Incidentul care a declanșat această lungă suferință a avut loc în mai 2010, când Annabella, pe atunci în vârstă de 21 de ani, a suferit complicații severe în urma unei operații de augmentare mamară la o clinică privată din Caserta, Italia.

Un vis transformat în coșmar

Originară din Cava dei Tirreni, în provincia Salerno, Annabella își dorea să își îmbunătățească aspectul estetic printr-o intervenție aparent simplă și comună. Totuși, o reacție adversă la anestezie a precipitat un șir de evenimente nefericite, culminând cu intrarea sa în comă. Eforturile disperate de resuscitare nu au reușit să o aducă înapoi la o viață normală, lăsând-o într-o stare vegetativă profundă.

În urma incidentului, Annabella a fost transferată prin mai multe clinici specializate și a suferit numeroase intervenții ortopedice, într-o încercare de a-i îmbunătăți starea. În cele din urmă, a fost mutată acasă, unde a primit îngrijiri continue, sprijinită de Asl (Administrația Sanitară Locală). 

Ce spun medicii care s-au ocupat de Annabelle

Medicii implicați în cazul Annabellei au fost condamnați pentru vătămare corporală gravă, un verdict care a subliniat gravitatea neglijenței medicale și a stârnit un dialog național despre riscurile intervențiilor estetice și importanța supravegherii medicale. Tragedia a sensibilizat opinia publică și a determinat multe femei să fie mai precaute în privința alegerilor lor estetice.

Moartea Annabellei Benincasa ridică întrebări serioase despre standardele de siguranță în chirurgia estetică și despre cum o decizie vizând frumusețea exterioară poate avea consecințe devastatoare. 

Moldoveanul Nicon Caraman joacă rolul unui locotenent într-un lungmetraj filmat la Londra. Află în ce proiecte mai este implicat!
Articolul anterior
Astrologul Lucia Palii ne dezvăluie ce ne rezervă astrele în luna aprilie
Articolul următor