Creșterea în greutate poate avea la bază mai multe cauze, iar una dintre acestea sunt disfuncțiile hormonale în organism.
Dr. Sarah Gottfried, expert în hormoni și doctor la Universitatea Harvard, explică modul în care dezechilibrul hormonal poate împiedica pierderea în greutate.,,În activitatea practică, sunt deseori întrebată despre aceleași probleme, precum: ,,Urmez toate regulile, dar nicidecum nu pot să slăbesc”, ,,Îmbătrânesc și metabolismul meu încetinește”, ,,Așa sunt genele. Mi-e tot mai greu să slăbesc”, ,,Ultimele 5 kg nu pleacă și gata! Se pare că trebuie să mă resemnez cu asta”, ,,Există unele alimente greu de refuzat pentru mine, deși sunt conștientă de răul lor”, ,,Îmi puteți prescrie un fel de medicament ca să slăbesc”, ,,Am încercat deja totul pentru a pierde în greutate. Poate că ar trebui să mă accept cu grăsimea pe mine, și, în sfârșit, să arunc toate hainele în care nu mai încap”, ,Exercițiile și recomandările dietetice potrivite pentru toată lumea, nu funcționează pentru mine”, ,,Am dat jos 2 kg, apoi am adăugat 5. E groaznic!”.
Vă sunt cunoscute astfel de situații? Dacă da, probabil că nu știți un secret: unul din motivele pentru care luptați fără succes cu greutatea este dezechilibrul hormonal. Ca medic, înțeleg perfect suferința, Eu însămi am fost grasă. Așa că a trebuit să-mi folosesc cunoștințele medicale pentru a scăpa de kilogramele în plus. Și acum sunt gata să împărtășesc cunoștințele mele cu ceilalți”, spune Sarah.
,,În organism, există mai mulți hormoni, dar 4 dintre ei, specifici sexului feminin, influențează greutatea corporală.
1. Estrogenul. Este un hormon feminin care ,,crește” sânii și șoldurile și este, de asemenea, responsabil pentru producerea fluidului intraarticular. Bărbații au și ei estrogeni, dar în cantități mai mici. Cu toate acestea, pentru persoanele de ambele sexe există riscul de estrogen în exces. Mai mult, estrogenul continuă să fie produs în ovare chiar și după menopauză. Acest proces este unul benefic și normal. Dacă ai un nivel scăzut de testosteron, atunci concentrația de estrogen este aproape sigur peste valoarea normală. Din cauza aceasta, devine mai dificil pentru femei, spre deosebire de bărbați, să piardă în greutate.
Ce trebuie să faceți: Pentru a scădea nivelul de estrogen (și a pierde în greutate), vă recomand să consumați aproximativ 0,5 kg de legume pe zi. Fibrele de legume ajută la eliminarea excesului de estrogen.
2. Insulina. Se știe că fiecare a doua persoană suferă de o formă de diabet zaharat, care este însoțită de obezitate. Atunci când se instalează excesul de greutate, celulele corpului devin insensibile la insulina secretată în organism. Ca urmare, organismul cere și mai mult zahăr.
Ce trebuie să faceți: Există multe modalități de a elimina insulina, dar, personal, recomand să beți apă cu două linguri de oțet de mere. Un studiu din 2004 a arătat că consumarea a 2 linguri de oțet de cidru de mere înainte de o masă bogată în carbohidrați a redus semnificativ nivelul de glucoză din sânge la persoanele cu rezistență la insulină. De asemenea, exercițiile fizice și scăderea în greutate, ele însăși, reduce rezistența la insulină.
3. Excesul de cortizol. Cortizolul este produs ca răspuns la situațiile stresante. Astăzi, majoritatea dintre oameni suferă de stres tot timpul. Când vine vorba de dezechilibrul hormonal și creșterea în greutate, toate ,,drumurile” duc la cortizol. Nivelurile ridicate de cortizol conduc, de asemenea, la dependența de alimente și de zahăr în special. Ca urmare, grăsimea se depozitează în forma sa pură, în toate părțile corpului.
Ce trebuie să faceți: Pentru a echilibra nivelurile de cortizol, trebuie să opriți consumul de cofeină. Se recomandă abținerea de la cafea timp de cel puțin o săptămână, și veți observa că ați început să dormiți mai bine și ați devenit mai calmi. Dacă renunțați complet la cafeină, încercați mai întâi să înlocuiți cafeaua cu ceai verde. Apoi, ceaiul verde cu cel alb, după care ceaiul – cu apă caldă cu lămâie și un vârf de piper negru sau roșu. Există mai multe moduri de a reglementa nivelul de cortizol, dar eliminarea cofeinei din dietă este cu siguranță primul lucru de facut.
4. Lipsa adiponectinei. Adiponectina este unul din hormonii cheie care îi ,,spune” corpului să ardă mai multe grăsimi. Hormonul este necesar pentru a regla nivelurile de glucoză și metabolizarea acizilor grași. Unii oameni au o înclinație genetică pentru a produce mai puțin din acest hormon și, din nefericire, acest lucru duce la faptul că corpul acumulează grăsimi.
Ce trebuie să faceți: Pentru a stabili nivelul adiponectinei, este recomandat consumul de fistic. În cadrul unui studiu, la care au participat 60 de persoane cu sindrom metabolic, s-a constatat că persoanele care au consumat fistic au înregistrat creșterea nivelului de adiponectină în sânge. În plus, au fost remarcate îmbunătățiri în circumferința taliei, zahărul din sânge, colesterolul total, LDL colesterol (așa numitul „colesterol rău” a scăzut). Ce altceva crește nivelul de adiponectină? Postul periodic, evitarea cinei târzii. În plus, poți fi consumate alimente cu grăsimi monosaturate, de exemplu, avocado, nuci și ciocolată neagră. Nu uitați de exerciții fizice.
Când am început lupta cu excesul de greutate, am încercat să-mi dau seama cum să ies din acest haos hormonal. Și, bineînțeles, am făcut concluziile potrivite despre ce fel de mâncare și stil de viață îmi va aduce beneficii mari.
Despre femei și excesul lor de greutate se poate vorbi fără sfârșit. Este vorba despre puterea asupra ta și capacitatea de a începe totul din nou. Se pot întâmpla lucruri uimitoare când simți energia și forța din corpul tău. Dacă vei da jos kilogramele în plus, nu te vei mai simți grasă, nervoasă, iritată, nu veți simți vină și ura față de corpul tău. În cele din urmă, vei putea să te concentrezi pe cele mai dragi vise și speranțe, pe planurile tale de viață. Vei putea înțelege ce te ajută să te simți activă și plină de energie”.