Cum arată pieţele ilegale din China, de unde s-a răspândit virusul din Wuhan

Guvernul chinez a anunţat duminică interzicerea comerţului cu animale sălbatice în ţară după ce răspândirea virusului din Wuhan a fost legată de pieţele ilegale, unde se vând astfel de animale, relatează CNN, potrivit Mediafax.ro.

separator
Virusul din Wuhan şi epidemia de SARS din 2003 au două lucruri în comun: fac parte din familia coronavirusurilor şi ambele au avut ca punct de plecare pieţele ilegale unde se vând animale sălbatice precum ursi koala, lupi, serpi, lilieci.Marea problemă în astfel de pieţe este că pun în contact direct oamenii cu animalele vii, cât şi cu cele tăiate. Practic, bucăţi de carne sunt scoase la vânzare pe tarabe improvizate chiar lângă cuşti cu animale vii, porci, găini, câini etc, relatează Business Insider.

Virusul din Wuhan a fost depistat pentru prima dată în piaţa de fructe de mare Huanan, din centrul oraşului. Aceasta a fost închisă pe 1 ianuarie. ”Slab reglementate, aceste pieţe de animale vii unde se face comerţ cu animale sălbatice reprezintă un loc prielnic pentru ca virusurile să treacă de la gazdele lor, animalele, la oameni” a declarat Societatea pentru Conservarea Naturii. Sunt peste 2.000 de cazuri de infecţie cu noul coronavirus la nivel mondial, cele mai multe fiind în China, iar bilanţul deceselor a ajuns la 56, potrivit datelor făcute publice duminică de autorităţile de la Beijing.

Virusul SARS a infectat peste 8.000 de oameni şi a ucis 774, într-o epidemie care a afectat Asia şi apoi 37 de ţări, în perioada 2002 – 2003. Un coronavirus este vinovat şi de MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu), identificat iniţial în Arabia Saudită, în 2012. MERS a ucis 851 de oameni la nivel global, potrivit OMS.

În Finlanda, contracepția gratuită a contribuit la reducerea avorturilor

Numărul avorturilor în rândul adolescentelor din Finlanda a scăzut cu 66% între 2000 și 2023, fapt atribuit accesului la contraceptive gratuite pentru adolescente și educației sexuale obligatorii în școli.

Potrivit statisticilor Institutului de Sănătate Publică THL, numărul de avorturi în rândul tuturor adolescentelor cu vârsta de 19 ani și mai puțin a scăzut cu 66%, ajungând la 722 în 2023 de la 2.144 în 2000, în timp ce scăderea în rândul celor sub 18 ani a fost și mai abruptă – 78% în aceeași perioadă, transmite realitatea.md.

Din cauza creșterii numărului de avorturi în rândul femeilor cu vârsta sub 20 de ani în anii 1990, Finlanda a introdus eliberarea fără prescripție medicală a pilulelor contraceptive de la vârsta de 15 ani și educația sexuală obligatorie în toate școlile.

În același timp, statisticile THL arată că numărul de avorturi în rândul femeilor finlandeze de diferite vârste a scăzut semnificativ în ultimele două decenii, deși s-a raportat o creștere ușoară între 2022 și 2023, cu 2,9%.

Din septembrie 2023, țara a încetat să mai ceară femeilor să indice un motiv pentru avort, făcându-l disponibil în primele 12 săptămâni de sarcină.

Reamintim că în aprilie, deputații europeni au susținut o rezoluție care solicita Consiliului Uniunii Europene să adauge sănătatea sexuală și reproductivă și dreptul la avort legal și în condiții de siguranță la Carta drepturilor fundamentale a UE.

194 de state membre al OMS vor încheia un acord de prevenire și reacție în caz de pandemie

Organizația Mondială a Sănătății spune că cele 194 de state membre vor încheia până anul viitor un acord de prevenire și reacție în caz de pandemie, pentru a evita o viitoare criză similară celei declanșate de Covid, în 2020.

După doi ani de discuții, țările membre ale OMS au convenit deocamdată să actualizeze regulile de sănătate obligatorii, prin adăugarea unei noi categorii, denumită “Urgență pandemică”, dar există în continuare serioase dezacorduri între țările bogate și cele mai sărace cu privire la partajarea vaccinurilor și pregătirea epidemică, scrie Biziday.

Agenție a ONU, OMS speră că, cel mai târziu anul viitor, poate și mai devreme, aceste probleme vor fi depășite, astfel încât omenirea să poată răspunde într-un mod mult mai coordonat în cazul apariției unor noi viruși sau agenți patogeni capabili să se răspândească la nivel global.

“Există o dorință comună a statelor membre de a-și proteja popoarele și lumea în ansamblu de riscul comun al urgențelor de sănătate publică și al viitoarelor pandemii”, se arată într-un comunicat al directorului general al OMS, Tedros Ghebreyesus, în timp ce secretarul american pentru Sănătate a vorbit despre norme juridice care ar stabili și răspunderea țărilor care nu reușesc să respecte regulile de prevenire a pandemiilor.

Nevoia unui acord global pentru răspuns coordonat în cazul pandemiilor a apărut după ce virusul Covid-19, pornit din China la finalul anului 2019, a ucis peste 7 milioane de oameni din toată lumea, provocând o criză globală care a durat aproape trei ani.

A fost testat primul vaccin personalizat din lume cu ARNm împotriva cancerului. Câți ani are primul pacient

National Health Service-NHS (Serviciul Național Medical), din Marea Britanie, recrutează pacienți pentru primul studiu la scară largă de acest tip, cu mari speranțe că injecțiile personalizate ar putea schimba situația. Primul pacient este un lector universitar, 55 de ani, diagnosticat cu cancer.

Ce sunt vaccinurile împotriva cancerului?

Vaccinurile împotriva cancerului sunt o formă de imunoterapie. Spre deosebire de vaccinurile care protejează împotriva unei infecții, cum ar fi vaccinul Covid-19, vaccinurile împotriva cancerului tratează persoanele care au deja boala. Acestea sunt concepute pentru a ajuta sistemul imunitar al pacientului să recunoască și apoi să ucidă celulele canceroase – și să le împiedice să revină.

Cum se fabrică vaccinurile împotriva cancerului?

Vaccinurile sunt construite la comandă pentru fiecare persoană, de obicei în doar câteva săptămâni. Pentru a le realiza, se prelevează o mostră din tumora pacientului în timpul unei intervenții chirurgicale, urmată de secvențierea ADN-ului și, în unele cazuri, de utilizarea inteligenței artificiale. Rezultatul este o injecție personalizată împotriva cancerului, specifică tumorii pacientului respectiv.

Cum ajută la combaterea cancerului?

Vaccinurile împotriva cancerului acționează prin trimiterea unei instrucțiuni sau a unui plan de lucru către celulele pacientului pentru a produce un antigen sau o proteină care poate distinge celulele canceroase de celulele normale.

Vaccinurile stimulează sistemul imunitar să acționeze. Sistemul imunitar produce anticorpi care pot recunoaște și ataca versiunile inofensive ale bolii. Odată ce organismul pacientului a produs acești anticorpi, acesta poate recunoaște boala dacă aceasta revine.

Ce tipuri de cancer pot trata?

Oamenii de știință studiază mai multe tipuri diferite de vaccinuri împotriva cancerului și modul în care acestea ar putea acționa în diferite forme de cancer. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a obține o imagine completă a eficienței vaccinurilor și a tipurilor de cancer pe care acestea le-ar putea trata. Experții cred că acestea ar putea fi eficiente într-o serie de tipuri de cancer, inclusiv, dar fără a se limita la cancerul colorectal, pulmonar, de vezică urinară, pancreatic și renal.

Medicii au început, de asemenea, să testeze primul vaccin personalizat din lume cu ARNm împotriva cancerului, pentru melanom. Experții au salutat potențialul acestuia de a vindeca definitiv cancerul de piele, care „schimbă regulile jocului”. Un studiu de fază 2 a constatat că vaccinurile au redus drastic riscul de reapariție a cancerului la pacienții cu melanom.

Cum pot avea acces la vaccinurile împotriva cancerului?

Cercetările se află încă într-un stadiu incipient, astfel încât vaccinurile sunt disponibile în principal în cadrul unor studii clinice. NHS lansează o schemă care va permite accesul a mii de pacienți din Anglia la testele de vaccinare împotriva cancerului.

Când va începe să recruteze?

A început deja. Primul pacient NHS care s-a alăturat platformei de lansare a vaccinului împotriva cancerului este Elliot Pfebve, un lector universitar în vârstă de 55 de ani, care nu a avut niciun simptom și a fost diagnosticat cu cancer colorectal după un control medical de rutină.

Cum au creat medicii acest vaccin personalizat?

Mai întâi, Pfebve a fost supus unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea tumorii, urmată de chimioterapie. Vaccinul său personalizat a fost creat prin analizarea tumorii sale pentru a identifica mutațiile specifice cancerului său. Apoi a primit injecția prin perfuzie la University Hospitals Birmingham NHS foundation trust, unul dintre cele câteva centre care participă la un studiu BioNTech privind vaccinul împotriva cancerului colorectal. Acesta a fost conceput cu ajutorul aceleiași tehnologii ARNm utilizate pentru crearea vaccinului Pfizer/BioNTech Covid.

Cum se simte pacientul?

Investigatorul principal al studiului din Birmingham, Dr. Victoria Kunene, a declarat că este prea devreme pentru a spune dacă pacientul a fost vindecat complet, dar a spus că este „extrem de încrezătoare”.

„Pe baza datelor limitate pe care le avem în prezent cu privire la răspunsul din interiorul corpului la vaccin, acest lucru s-ar putea dovedi a fi o evoluție semnificativă și pozitivă pentru pacienți, dar sunt necesare mai multe date și continuăm să recrutăm pacienți potriviți în cadrul studiului pentru a stabili acest lucru în continuare”, a spus ea.

Cum pot să mă înscriu?
NHS a înrolat deja zeci de pacienți în programul său de lansare a vaccinului împotriva cancerului și va accelera acum recrutarea, mii de persoane urmând să aibă acces la testele de vaccinare împotriva cancerului în fiecare an. Pacienții cu cancer pot discuta cu medicul lor de familie pentru a afla dacă sunt eligibili pentru a se înscrie la aceste studii.
Cât de importantă este sosirea vaccinurilor împotriva cancerului?
Vaccinurile au revoluționat medicina, protejând milioane de oameni împotriva rujeolei și oreionului, a poliomielitei și a coronavirusului. De asemenea, acestea au eliminat variola, una dintre cele mai mortale boli din istoria omenirii. Acum, experții cred că acestea pot face parte din setul de instrumente necesare pentru a lupta definitiv împotriva cancerului. Ele nu vor înlocui prea curând chirurgia, chimioterapia sau radioterapia, dar ar putea juca un rol cheie în imunoterapie, a patra armă împotriva cancerului.
Ce este Cancer Vaccine Launch Pad?
Schema NHS din Anglia este prima de acest fel din întreaga lume. Scopul acesteia este de a recruta mii de pacienți cu cancer, un serviciu de potrivire punându-i în teste clinice ale vaccinurilor care i-ar putea ajuta.

Tatiana Heghea și soțul ei, într-o vacanță de vis la Chicago! Foto
Articolul anterior
Cătălin Măruţă a împlinit 42 de ani. Cum l-a felicitat Andra?
Articolul următor