Şi de această dată continui să-ţi vorbesc despre ce se ascunde pe partea cealaltă a monedei cu denumirea: frumuseţe şi sănătate. Despre anorexie şi bulimie s-a vorbit şi se vorbeşte mult, însă sunt sigură că mai puţin ai auzi despre alte două devieri comportamentale: bigorexia şi ortorexia. Despre ce pericole ascund aceste denumiri e bine să ştii că…
Bigorexia şi ortorexia sunt fenomene recent apărute. Cauza acestora este dorinţa excesivă de a arăta bine. Ambele sunt la fel de periculoase: duc la istovire psihică şi fizică, iar în unele cazuri la demenţă. De aceea, pentru a nu ajunge victima acestor devieri, trebuie să cunoşti primele semne la care să baţi alarma.
Bigorexia sau diformitatea musculară – este o deviere psihologică caracteristică mai mult bărbaţilor decât femeilor, deşi studiile din ultimii ani arată că tot mai multe femei încep a prezenta semne ale acestei tulburări. Bigorexia este opusul anorexiei. Rădăcina acestei boli mentale este tendinţa bărbaţilor de a-şi arăta masculinitatea prin antrenarea excesivă la sală. Astfel ajungând a fi un munte de muşchi, persoana afectată de bigorexie continuă să creadă că este slabă. Prin urmare se începe un proces de mutilare a corpului, prin petrecerea orelor bune în sala de antrenament.
Bigorexia se manifestă prin:
- Disforie
- Privitul des în oglindă şi analizarea amănunţită a corpului
- Utilizarea adaosurilor alimentare pentru creşterea musculaturii
- Ideea de a nu scăpa o seară petrecută în sală devine maniacală
- Iluzia de a fi subponderal
- Ideea fixă de a avea un corp perfect
Acestea sunt doar un început de abateri comportamentale a persoanelor din grupa de risc precum: sportivi, atleţi, bodybuilderi şi persoane ce petrec mai mult de 2h zilnic în sală.
Ortorexia sau dependenţa de alimentaţie sănătoasă – a fost denumită boala secolului XXI! Persoanele afectate sunt dispuse să exagereze atât de mult, încât se ajunge la înfometare dacă nu au la îndemână acele alimente pe care ele le consideră ca făcând parte din categoria ”sănătoase”. Iar în caz de încălcare a regulii, se instaurează un sentiment de vinovăție și neliniște profundă. Astfel de la simpla dorință de a avea un mod de viață sănătos, se ajunge la malnutriție și chiar deces, ortorexicii ajungând să-și priveze organismul de elemente nutritive esențiale pentru buna funcționare a tuturor sistemelor.
Semnale de alarmă în cazul ortorexiei:
– Petreci mai mult de trei ore pe zi gândindu-te la ce vei mânca
– Evitarea plăcerii mâncării și preocuparea cu valoarea nutriționalăa alimentelor
– Excluderea din alimentația zilnică produse care îți plăceau și înlocurea cu cele ”sănătoase”
Să fii sănătoasă și frumoasă este o dorință naturală, dar ai grijă să menții echilibrul în ceea ce-ți dorești.
Text: Rada Baltag