Haos urbanistic în Chişinău

În multe cartiere se construieşte mult şi fără respectarea regulilor urbanistice.

Se construieşte mult şi fără a se respecta regulile urbanistice in multe cartiere din Chişinău. A recunoscut-o şi primarul în campania electorală şi viceprimarul recent demis, dar nu s-a schimbat mai nimic, scrie timpul.md.

Pe strada Grădina Botanică se construieşte un complex locativ cu blocuri de până la 20 de etaje. Vor fi peste 6500 de oameni în cele două mii de apartamente proiectate. Autorizaţia s-a dat cu scandal în consiliul municipal iar dezvoltatorul a promis că va construi şi o grădiniţă, chiar şi o şcoală, dar, deocamdată renovează un parc din apropiere.

O face din banii lui, cu acordul autorităţilor care, in opinia locuitorilor, au fost binevoitoare. Ei speră că nu va fi singura investiţie într-o zonă ce va fi în curând suprapopulată.

Terenul imens de 28 de hectare pe care se construieşte a fost îngrădit iar muncitorii cu utilaje s-au şi apucat de treabă. În apropiere este şi un parcul pe vreo 4 hectare, la intersecţia străzilor Sarmizegetusa şi Cuză Vodă. Şi acolo se lucrează la pavarea aleii dar şi la construcţia unei scene de vară. Din cauza lucrărilor de reparaţie, parcul este total inascesibil pentru trecători. Chiar şi aşa unii oameni păşesc pe pietriş ocolind grămezi de pamânt, atunci când vin să-şi plimbe câinii sau merg la terenul de joacă din mijlocul parcului.

Compania de construcţii a scris pe o reţea socială că îşi asumă responsabilitatea amenjării aleilor pietonale, a iluminatului public şi multe alte lucrări de modernizare a zonei verzi. Unii localnicii susţin că renovarea parcului ar fi de fapt o monedă de schimb pentru autorizarea construcţiilor mamut de pe cele 28 de hectare.

Jurnaliştii au încercat să ia legătura cu administraţia companiei de construcţie, pentru a face precizări despre proiectele ulterioare şi dacă rămâne în vigoare angajamentul de a construi o grădiniţă. Unul dintre reprezentanţi, Maxim Dumbravă, a declarat că administraţia nu va face nici un comentariu la acest subiect.

Un șofer de microbuz care venea din Rusia a rămas fără 23 de telefoane, la vama Leușeni

Un bărbat, șofer al unui microbuz care venea din Rusia cu pasageri și bagaje neînsoțite, a fost găsit cu 23 de telefoane mobile noi și 21 de încărcătoare. Acestea au fost depistate în mai multe locuri din microbuz și nu au fost declarate la vamă. Într-un final, șoferul a rămas fără bunuri. 

Serviciul Vamal al Republicii Moldova a raportat că un rezident, în vârstă de 34 de ani, a fost depistat la vama Leușeni cu 23 de telefoane și 21 de încărcătoare, toate nedeclarate autorității vamale. Bărbatul venea din Federația Rusă în Republica Moldova la volanul unui microbuz de model „Mercedes Sprinter”. Acesta transporta atât pasageri cât și bagaje neînsoțite.

„Bărbatul a comunicat că toate bunurile transportate sunt indicate în declarația vamală. În rezultatul controlului vamal, în mai multe locuri din unitatea de transport au fost depistate 23 telefoane mobile noi, de modele identice și 21 încărcătoare pentru acestea, toate nedeclarate autorității vamale. Șoferul nu a putut oferi explicații pertinente despre scopul transportării bunurilor depistate”, au menționat reprezentanții Serviciului Vamal.

Potrivit instituției, bunurile au fost ridicate iar investigațiile pe caz continuă.

Un pui de zebră s-a născut la Grădina Zoologică din Chișinău

La Grădina Zoologică din Chișinău, în familia zebrelor, s-a născut un pui. Îngrijitorii de la zoo i-au ales animăluțului numele Zeus.

Este al doilea pui de zebră născut în ultimile 11 luni. Martin este născut în luna mai 2023, iar acum este aproape de mărimea unui adult, potrivit Grădinii Zoologice din Chișinău. Micuții, dar și adulții, sunt invitați la grădina zoologică în minivacanța de Paște. Administrația organizează pentru vizitatori poze cu cai. Cei mai curajoși vor fi lăsați să călărească nobilele animale.

ÎPS Părinte Mitropolit Petru va săvârși în acest an Slujba de Înviere la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din centrul Chișinăului

Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, va săvârși în acest an slujba de Înviere la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” de pe Ștefan cel Mare și Sfânt, din Chișinău. Cu această ocazie, sunt așteptați toți credincioșii care vor să participe la Sfânta Liturghie, pentru a ne bucura împreună de Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Înainte de slujbă, Mitropolitul Petru al Basarabiei, alături de o delegație a Centrului Eparhial Chișinău, va participa la procesiunea de primire a Sfintei Lumini, care va avea loc la Aeroportul Internațional Chișinău, în jurul orei 20:00.

Ulterior, delegația condusă de Înaltpreasfințitul Petru se va îndrepta spre Paraclisul Mitropolitan „Sf. Ioan Teologul” de pe strada 31 August 1989, Nr. 161, și o va împărți preoților din fiecare protopopiat și parohie a Mitropoliei Basarabiei, enoriașilor și oficialilor prezenți la procesiune.

Lumina Sfântă va ajunge la credincioșii din Republica Moldova cu o cursă avia specială, pusă la dispoziție de Patriarhia Română. Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim la București, Chișinău și Iași, cele trei capitale românești cu importanță istorică deosebită. 

Credincioșii sunt încurajați să se alăture acestui moment de bucurie și să primească Sfânta Lumină cu inimile deschise și rugăciuni de mulțumire. La eveniment, pe lângă oficiali și reprezentanți ai autorităților statului, sunt așteptați reprezentanții mass-media. 

A treia doză de vaccin anti-COVID scade semnificativ riscul de infectare cu coronavirus
Articolul anterior
„Nu mănânc nimic, dar oricum mă îngraş”. Explicaţia specialiştilor de ce nu slăbim…
Articolul următor