Semne că tiroida ta nu funcționează corect și cum să o ajuți

Glanda tiroidă este direct implicată în multe procese din organism. Tiroida are roluri esențiale în reglarea a numeroase procese metabolice în întregul organism.Glanda tiroidă funcționează datorită producției sale de hormoni, cum ar fi tiroxina și triiodotironina.

Tiroxina joacă un rol esențial în inimă și funcția digestivă, metabolism, dezvoltarea creierului, controlul mușchilor și sănătatea oaselor. Triiodotironina afectează aproape toate procesele din organism, inclusiv temperatura corpului, creșterea și ritmul cardiac.

Sângele transportă tiroxina (T4) și triiodotironina (T3) către sistemul circulator. Odată ce ajung la destinație, hormonii tiroidieni activează și mențin sistemul corpului. Hormonii produși de tiroida au următoarele funcții: Se adaugă la funcționarea sistemului muscular, reglează digestia proteinelor. Sunt esențiali pentru sistemul nervos, atât central cât și periferic și susțin metabolismul.

Bolile tiroidiene apar de obicei după vârsta de 35 de ani și sunt mai frecvente în rândul femeilor. Tulburările tiroidiene sunt tulburări care modifică glanda tiroidă, o glandă în formă de fluture în partea din față a gâtului.

Tipurile de tulburări ale tiroidei includ:

  • Hipotiroidismul
  • Hipertiroidismul
  • Guşă
  • Umflătură
  • Noduli tiroidieni
  • Cancer tiroidian

În majoritatea statelor, problemele tiroidiene sunt detectate în stadii avansate, deoarece simptomele precoce sunt confundate cu alte boli de sănătate.

Este necesar să fim conștienți de aceste simptome sau semne, care sunt cheia unui diagnostic precoce. Dacă ignori problemele tiroidiene, acestea pot duce la probleme de sănătate greu de controlat.

1. Constipație

Persoanele care au probleme cu tiroida au adesea probleme severe de constipație. Când aveți probleme cu glanda tiroidă, procesul digestiv este afectat în mod neobișnuit. Pacienții cu hipertiroidism pot suferi de diaree sau sindrom de colon iritabil. Prin urmare, digestia alimentelor este scăzută, ceea ce duce la constipație.

2. Afecțiuni ale părului și ale pielii

Căderea părului se poate datora hipotiroidismului și hipertiroidismului, dacă aveți păr uscat, subțiere sau începeți să pierdeți mult păr, poate fi datorită nivelului hormonului produs de glanda tiroidă care poate duce la modificări ale creșterii părului.

În plus, dacă aveți pielea uscată și unghiile fragile, diagnosticul poate fi și hipotiroidism, ceea ce face ca pielea să pară groasă, foarte uscată și solzoasă, ceea ce este rezultatul metabolismului lent.

3. Scădere sau creștere în greutate inexplicabilă

Creșterea sau pierderea în greutate inexplicabilă este aproape întotdeauna legată de funcționarea proastă a glandei tiroide.

O creștere bruscă a greutății poate fi un semn de hipotiroidism, tiroida producând mai puțini hormoni. Dacă slăbești brusc, tiroida poate produce prea mult hormon; o boală numită hipertiroidism. Când produceți hormoni în exces, organismul se destabiliza. Astfel, te îngrași sau slăbești necontrolat, în funcție de numărul de hormoni prezenți.

4. Modificări ale corzilor vocale și gâtului

Dacă aveți o problemă cu glanda tiroidă, gâtul se poate inflama sau crește în dimensiune. În acest caz, pot apărea dureri în gât, răgușeală, stare generală de rău, durere în gât sau sforăit.

5. Schimbări bruște de dispoziție, depresie

Schimbările emoționale și mentale sunt larg răspândite în rândul persoanelor care au probleme cu tiroida. Dacă ai des momente de anxietate, depresie sau schimbări bruște de dispoziție, corpul probabil încearcă să-ți spună că ceva nu este în regulă cu tiroida. Tulburările tiroidiene pot provoca diverse stări neplăcute, cum ar fi frica, stresul, oboseala, tristețea și îngrijorarea. Se datorează nivelului scăzut de serotonină. Nu neglijați aceste simptome.

6. Oboseală și tulburări de somn

Dacă după ce ai dormit 8 sau 10 ore noaptea, tot te simți obosit sau vrei să dormi mai mult, probabil ai probleme cu tiroida. Tiroida joacă un rol esențial în nivelul de energie, iar oboseala poate fi un semn că ceva nu este în regulă cu nivelul tău de energie.

Când glanda tiroidă nu formează destui hormoni, toate procesele corpului încetinesc. În consecință, te vei simți obosit. Dacă nu poți adormi sau te trezești mereu în miezul nopții fără motiv, cauza poate fi tiroida. Dificultățile de a adormi, coșmarurile și insomnia pot fi asociate cu mai multe tulburări tiroidiene.

7. Durere bruscă

Durerea musculară, articulară sau de tendon poate fi un semn al dezechilibrelor hormonale și ale problemelor tiroidiene. Durerile corporale pot avea diverse cauze, dar unul dintre principalii factori care pot duce la ele este glanda tiroidă. În această situație, durerea apare de obicei în tendoane și mușchi.

8. Dureri musculare și articulare

Dacă vă simțiți corpul amorțit și dureros, iar picioarele și mâinile sunt amorțite frecvent, este posibil să aveți o producție scăzută de hormoni tiroidieni.

9. Hipertensiune arterială

Mai mulți factori pot cauza hipertensiune arterială, așa că medicii nu se grăbesc să verifice tiroida. Totuși, dacă tensiunea arterială continuă să crească în ciuda faptului că luați medicamente și adoptați o alimentație sănătoasă, discutați cu medicul dumneavoastră pentru a vă verifica glanda tiroidă.

10. Modificări ale sistemului reproducător

Femeile care suferă de hipotiroidism au menstruație mai abundentă și mai dureroasă. De asemenea, pot suferi de infertilitate hormonală și dezechilibre (cum ar fi sindromul premenstrual). Atât bărbații, cât și femeile experimentează o scădere a libidoului. De asemenea, pot avea probleme cu fertilitatea.

11. Intoleranța la frig

Glanda tiroidă reglează temperatura corpului și poate menține corpul cald. Mâinile și picioarele reci pot fi un semn de probleme ale glandei tiroide.

12. Lipsa de concentrare și probleme de memorie

Adesea, persoanele care au probleme cu tiroida se plâng de pierderi de memorie și incapacitate de concentrare. Aceste lucruri apar ca urmare a secreției unui număr mic de hormoni tiroidieni.

13. Modificări ale ritmului cardiac

Palpitațiile în gât pot fi cauzate de boala tiroidiană. Sentimentele sau senzațiile în care inima îți sare din piept sau îți bate cu putere. Bătăile inimii vor fi atât de rapide, încât o poți simți, chiar dacă te întinzi. Dacă simțiți palpitații în piept, gât sau articulații fără activitate fizică, tiroida poate fi hiperactivă.

14. Disconfort sau mărire a gâtului

Glanda tiroidă este situată în partea frontală inferioară a gâtului. Din acest motiv, boala tiroidiană poate provoca simptome foarte vizibile, cum ar fi durere sau senzație de disconfort la nivelul gâtului, durere ascuțită în gât și inflamație în această zonă cu modificări ale vocii. Dacă aveți de obicei oricare dintre aceste simptome, mergeți la medic cât mai curând posibil.

Cum să controlezi tiroida pentru o sănătate mai bună

  • Mănâncă corect
  • Spune nu alimentelor rafinate
  • Evitați cofeina și alcoolul
  • Încearcă să ai o alimentație bogată în iod
  • Mănâncă alimente bogate în seleniu
  • Creșteți aportul de vitamine
  • Fă sport regulat
  • Bea suficientă apă zilnic – este un obicei simplu care îmbunătățește funcția organelor

Important: Dacă credeți că recunoașteți simptomele de mai sus, este esențial să vă faceți o programare la medic pentru o analiză și un tratament adecvat.

sursa: www.stai.net

Tot mai mulți copii suferă de depresie și anxietate. Ce îi fac extrem de vulnerabili și de ce ascund problemele lor

Depresia și anxietate la copii sunt întâlnite mai ales atunci când sunt supărați deoarece sunt departe de părinții lor, chiar dacă sunt în siguranță și îngrijiți. Deși fricile și grijile sunt tipice la copii, formele persistente sau extreme de tristețe se pot datora anxietății sau depresiei.

Anxietatea și depresia fac ravagii în rândul copiilor. Cei mai muți dintre ei suferă în tăcere, fără a primi sprijin. Deşi sunt la vârsta la care ar trebui să fie fericiţi şi lipsiţi de griji, mulţi copii suferă de tulburări emoţionale şi trăiesc un coşmar din cauza problemelor din familie, a lipsei de atenţie din partea părinţilor şi a bullying-ului.

Anxietatea se poate prezenta sub formă de frică sau îngrijorare, și îi poate face pe copii iritabili și furioși. Simptomele de anxietate pot include, de asemenea, probleme cu somnul, precum și simptome fizice precum oboseală, dureri de cap sau dureri de stomac. Unii copii anxioși își păstrează grijile pentru ei.

Depresia poate determina un copil să se gândească la sinucidere. Pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 10 și 24 de ani, sinuciderea se numără printre principalele cauze de deces, spun medicii.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este image-42.png

Copiii au obiceiul de-a ascunde problemele lor

„Tristeţea pe care el o trăiește, daca este coroborată cu o situație familiară tensionată, cu părinţi care nu au dispoziția să vorbească cu copilul, să fie prezenți în viața copilului, atunci el va dezvolta o tulburare de comportament sau o stare emoțională care va duce la anxietate și depresie”, spune Keren Rosner, psiholog.

Unii copii nu vorbesc despre gândurile lor. Depresia poate provoca un copil să creeze necazuri sau să acționeze nemotivat. Sănătatea este foarte important pentru toți copiii, mia ales pentru cu depresie sau anxietate.

Depresia și anxietatea apar la copiii cu traume

Nu se știe exact de ce unii copii dezvoltă anxietate sau depresie la o vârstă atât de fragedă. Mulți factori pot juca un rol. Dar se știe și că unii copii sunt mai predispuși să dezvolte anxietate sau depresie atunci când experimentează traume sau stres, atunci când sunt maltratați, când sunt hărțuiți sau respinși de alți copii sau când proprii părinți au anxietate sau depresie.

Psihologii spun că de vină sunt, în special, problemele din familie, precum divorţul părinţilor sau lipsurile financiare, abuzurile verbale, fizice, psihice sau chiar sexuale, informează evz.ro.

În Finlanda, contracepția gratuită a contribuit la reducerea avorturilor

Numărul avorturilor în rândul adolescentelor din Finlanda a scăzut cu 66% între 2000 și 2023, fapt atribuit accesului la contraceptive gratuite pentru adolescente și educației sexuale obligatorii în școli.

Potrivit statisticilor Institutului de Sănătate Publică THL, numărul de avorturi în rândul tuturor adolescentelor cu vârsta de 19 ani și mai puțin a scăzut cu 66%, ajungând la 722 în 2023 de la 2.144 în 2000, în timp ce scăderea în rândul celor sub 18 ani a fost și mai abruptă – 78% în aceeași perioadă, transmite realitatea.md.

Din cauza creșterii numărului de avorturi în rândul femeilor cu vârsta sub 20 de ani în anii 1990, Finlanda a introdus eliberarea fără prescripție medicală a pilulelor contraceptive de la vârsta de 15 ani și educația sexuală obligatorie în toate școlile.

În același timp, statisticile THL arată că numărul de avorturi în rândul femeilor finlandeze de diferite vârste a scăzut semnificativ în ultimele două decenii, deși s-a raportat o creștere ușoară între 2022 și 2023, cu 2,9%.

Din septembrie 2023, țara a încetat să mai ceară femeilor să indice un motiv pentru avort, făcându-l disponibil în primele 12 săptămâni de sarcină.

Reamintim că în aprilie, deputații europeni au susținut o rezoluție care solicita Consiliului Uniunii Europene să adauge sănătatea sexuală și reproductivă și dreptul la avort legal și în condiții de siguranță la Carta drepturilor fundamentale a UE.

194 de state membre al OMS vor încheia un acord de prevenire și reacție în caz de pandemie

Organizația Mondială a Sănătății spune că cele 194 de state membre vor încheia până anul viitor un acord de prevenire și reacție în caz de pandemie, pentru a evita o viitoare criză similară celei declanșate de Covid, în 2020.

După doi ani de discuții, țările membre ale OMS au convenit deocamdată să actualizeze regulile de sănătate obligatorii, prin adăugarea unei noi categorii, denumită “Urgență pandemică”, dar există în continuare serioase dezacorduri între țările bogate și cele mai sărace cu privire la partajarea vaccinurilor și pregătirea epidemică, scrie Biziday.

Agenție a ONU, OMS speră că, cel mai târziu anul viitor, poate și mai devreme, aceste probleme vor fi depășite, astfel încât omenirea să poată răspunde într-un mod mult mai coordonat în cazul apariției unor noi viruși sau agenți patogeni capabili să se răspândească la nivel global.

“Există o dorință comună a statelor membre de a-și proteja popoarele și lumea în ansamblu de riscul comun al urgențelor de sănătate publică și al viitoarelor pandemii”, se arată într-un comunicat al directorului general al OMS, Tedros Ghebreyesus, în timp ce secretarul american pentru Sănătate a vorbit despre norme juridice care ar stabili și răspunderea țărilor care nu reușesc să respecte regulile de prevenire a pandemiilor.

Nevoia unui acord global pentru răspuns coordonat în cazul pandemiilor a apărut după ce virusul Covid-19, pornit din China la finalul anului 2019, a ucis peste 7 milioane de oameni din toată lumea, provocând o criză globală care a durat aproape trei ani.

Tunsoarea inedită a unui câine a devenit virală. Stăpâna a rămas uimită când și-a văzut animalul de companie
Articolul anterior
Val de violențe în Gaza: 24 de persoane, inclusiv 6 copii, au murit în urma unui atac cu rachetă al Jihadului Islamic
Articolul următor