Ce li se spune rusoaicelor care încearcă să-și aducă acasă soții mobilizați

Bătrâni, bolnavi, tați care cresc mai mulți copii au fost trimiși pe frontul din Ucraina, de când președintele rus Vladimir Putin a anunțat „mobilizarea parțială”. Acasă au rămas femeile care luptă prin toate mijloacele posibile pentru a-i aduce înapoi. Poveștile lor au fost scrise de Novaya Gazeta Europe.

„Soții voștri aparțin Ministerului Apărării”. Ce li se spune rusoaicelor care încearcă să-și aducă acasă partenerii mobilizați pentru război

Denis Zhernovoi, un inginer în vârstă de 39 de ani, suferă de vene varicoase și ulcere trofice. Potrivit soției sale, Marina, au început să primească în cutia poștală înștiințări de recrutare încă din luna august. Pe 20 septembrie, cu o zi înainte de anunțul oficial al mobilizării, un ofițer le-a bătut la ușă și i-a înmânat personal o notificare.

„I se spunea că trebuie să clarifice anumite informații. I-am spus să ia toate actele cu el, să le arate că nu este apt pentru serviciul militar”, a povestit femeia pentru Novaya Gazeta Europe. Dar nimeni nu l-a întrebat nimic despre starea sa de sănătate, niciun medic nu l-a examinat. I s-a înmânat un ordin de înrolare și i s-a spus să revină cu bagajul făcut. Ceea ce a și făcut. 

Dacă un recrut suferă de varice cu insuficiență venoasă cronică de gradul doi sau trei, cum este cazul lui Zhernovoi, ar trebui să fie declarat temporar inapt pentru serviciul militar și să fie scutit între 6 și 12 luni, pentru a-și rezolva problema. 

Mai mult, Denis și Marina au trei copii minori. Ea fiind în concediu de maternitate, el este singurul care aduce bani în casă. Pe 13 octombrie, șeful Comisiei de Apărare din Duma de Stat, Andrei Kartapolov, a declarat că bărbații vor putea obține o scutire dacă au trei sau mai mulți copii în întreținere.

Ulterior, președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a anunțat că au fost anulate peste 9.500 de decizii privind tații mobilizați și că „aceștia s-au întors la familiile lor”. 

Cu toate acestea, Marina a fost informată de un reprezentant al biroului de recrutare că această decizie nu a fost adoptată legislativ, astfel că soțul ei nu va fi adus înapoi.

„După primele antrenamente, nu mai putea să meargă”

„După primele antrenamente, soțul meu nu mai putea merge. A scris rapoarte adresate comandantului unității și medicului șef al unității. N-a primit niciun răspuns. Eu am contactat administrația locală, șeful biroului de recrutare, unitatea militară unde a fost repartizat. Nu știu la cine altcineva să mai apelez.” 

Marina: Șeful biroului de recrutare mi-a spus: «Noi nu facem comisii medicale, avem un singur medic care îi examinează vizual pe recruți. Acum este în unitate, deci aparține Ministerului Apărării».

„Pur și simplu l-au răpit”

Soțul lui Lubov, Maxim Rogachev, a lucrat ca electrician la o companie de construcții. Au doi copii minori. Potrivit lui Lubov, Maxim suferă de hernie intervertebrală, pentru care a fost operat la coloană. Ulterior, au existat mai multe recidive ale bolii, astfel că medicii i-au interzis să facă efort și să stea în picioare sau în șezut mult timp. În seara de 21 septembrie, un polițist a venit la domiciliul lor cu o notificare.

„Atunci chiar am râs, pentru că știam că este inapt pentru serviciul militar. Nu ne-am gândit vreo clipă că vom ajunge într-o astfel de situație”, își amintește Lubov.

Pe 24 septembrie, bărbatul s-a prezentat la biroul de recrutare cu toate actele medicale care dovedeau că nu era apt pentru înrolare. „Când a ajuns, a fost urcat direct într-un autocar. I s-a spus că examinarea medicală va avea loc la unitate. A fost mințit, iar acum soțul meu este prizonier.”

Maxim a servit în armată în urmă cu 25 de ani, dar nu are experiență de luptă. De o lună, Lubov face drumuri între biroul de recrutare și unitatea militară, încercând să-i convingă pe comandanți că fac o greșeală. 

„Nu am nimic de pierdut. Sunt rațională, știu că soțul meu nu va fi de niciun ajutor pe front. Are probleme la coloană, nu va putea nici măcar să-și pună o vestă antiglonț, să se apere sau să-și apere camarazii.”

Lubov: Îl vor distruge și mi-l vor aduce înapoi în stare vegetativă, în cel mai bun caz. Am doi copii…. Cine mă va despăgubi pentru toate acestea? Pentru tot stresul mental?

„S-a dus la biroul de recrutare pentru a clarifica informațiile, așa cum i-au cerut. Dar ei pur și simplu l-au răpit”, deplânge Lubov.

Soțul Galinei este Denis Gorbaciov, în vârstă de 42 de ani. În urmă cu 20 de ani, a luptat în războiul din Cecenia. S-a ales cu o rană la cap, care încă nu s-a vindecat, iar ligamentele picioarelor sale sunt rupte, așa că are și probleme de mers. Au mers la biroul de recrutare pe 23 septembrie dimineața. La amiază, bărbatul era deja înrolat.

„Am depus plângeri în toate locurile: la administrația din Sankt Petersburg, la procuratura din Sankt Petersburg. Mi se spune că nu mai sunt sub jurisdicția administrației din Sankt Petersburg, că acum soții noștri aparțin Ministerului Apărării. Am scris la Parchetul Militar, dar, conform legii, au la dispoziție 30 de zile pentru a răspunde. Eu nu am atât timp”, povestește Galina.

A sunat la linia telefonică directă a Ministerului Apărării pentru a întreba dacă Denis poate fi trimis într-o zonă de război fără să i se facă un examen medical. Răspunsul a fost afirmativ. 

„Nu știu cât de legal este acest lucru. Am stabilit că vom mai scrie două rapoarte: unul prin care cerem o comisie medico-militară și al doilea în care anunțăm că suntem gata să donăm statului mașina personală dacă îl trimit înapoi acasă”, spune Galina.

sursa

Un muncitor a murit electrocutat pe un șantier. Reacția Premier Energy

Un muncitor a decedat în timpul efectuării lucrărilor de construcție în zona de protecție a liniei electrice aeriene (LEA), fiind electrocutat, transmite unica.md. Potrivit furnizorului local Premier Energy, accidentul s-a produs urmare a mai multor încălcări comise în zona de protecție a rețelelor electrice. Circumstanțele agravante ale cazului sunt investigate de organele abilitate ale statului.

foto simbol

”Accidentul cu electrocutarea unui muncitor în timpul desfășurării lucrărilor de construcție în zona de protecție a liniei electrice aeriene (LEA) cu nivelul de tensiune de 10 kV a avut loc în seara zilei de 6 iunie, 2024, pe un șantier particular într-un sat din suburbia municipiului Chișinău. 
 

Conform raportului preliminar de investigare, accidentul s-a produs în timpul executării lucrărilor de betonare cu utilizarea unei pompe auto cu braț. Muncitorul care manevra la sol furtunul de beton a fost electrocutat în urma atingerii de conductorul LEA 10 kV a brațului instalației de pompare, acționat prin telecomandă de o altă persoană. Alți doi muncitori care au sărit în ajutor victimei au nimerit sub acțiunea tensiunii de pas, dar în urma îndepărtării brațului autopompei de conductorii LEA au fost eliberați astfel de sub influența curentului electric, fără a suferi careva traumatisme ce ar necesita îngrijiri medicale. 
 

Persoana electrocutată a fost preluată de la locul accidentului în stare gravă de un echipaj al urgenței medicale și internată în spital, unde ulterior a decedat.
 

La producerea accidentului au condus următoarele cauze:
 

  • încălcarea distanțelor minime admisibile față de părțile conductoare ale LEA 10 kV, conform Normelor de securitate la exploatarea instalațiilor electrice;
  • inițierea lucrărilor în zona de protecție a rețelelor electrice fără coordonare cu proprietarul LEA, încălcându-se astfel prevederile Regulamentului cu privire la protecția rețelelor electrice aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 514 din 23.04.2002.

Cazul este investigat de poliție, Departamentul supraveghere energetică din cadrul ANRE și Inspectoratul de Stat al muncii.
 

În legătură cu gravitatea acestui caz, dar și cu încălcările anterioare constatate de operatorul sistemului de distribuție în acest domeniu, întreprinderile și persoanele fizice care dețin și utilizează tehnică specială (autopompe de beton cu braț, automacarale, autoturnuri, autoscări, excavatoare, autobasculante etc.) care în timpul utilizării pot atinge sau depăși înălțimea conductorilor liniilor electrice aeriene sunt solicitate să efectueze de urgență cu personalul propriu o sesiune de informare despre acest caz tragic şi instruire extraordinară privind specificul admiterii și a lucrului în zona de protecție a rețelelor electrice și în imediata apropiere de acestea, în strictă corespundere cu  reglementările în vigoare şi Normele de securitate la exploatarea instalațiilor electrice. 
 

Pentru evitarea pe viitor a situațiilor cu risc de accidentare,  ÎCS „Premier Energy Distribution” SA solicită populației și agenților economici să respecte cu strictețe cadrul legal și normele de securitate în apropierea instalațiilor electrice. Primordial și esențial este să se înțeleagă și să se conștientizeze de absolut toți că:
 
•    în zona de protecție a rețelelor electrice orice activitate pe care o planificați pentru realizare poate fi admisă doar cu acordul în scris al Operatorului sistemului de distribuție (OSD), prevedere legală din Regulamentul cu privire la protecția rețelelor electrice aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 514 din 23.04.2002 ce urmează a fi îndeplinită în mod obligatoriu;
•    absența permisiunii în scris sau neîndeplinirea prescripțiilor stabilite poate conduce la crearea unor circumstanțe periculoase sub aspectul producerii unor accidente de electrocutare, cu posibile urmări deosebit de grave, ce pot constitui obiectul unor acțiuni administrative și penale în raport cu persoanele care au comis încălcările.

De asemenea, vă atragem atenția asupra următoarelor reguli de securitate electrică:

•    nu interveniți neautorizat în zonele de protecție și în instalațiile electrice (linii electrice aeriene, posturi de transformare, separatoare de linii, cutii de cabluri etc.) deoarece riscați să fiți electrocutați atât în urma atingerii de părțile conductoare aflate sub tensiune, cât și de la distanță, prin arc voltaic;
•    evitați categoric să manipulați sub conductorii LEA cu bare și corpuri metalice, cu cabluri cu și fără izolație, cu obiecte înalte inclusiv crengi lungi, care ar putea atinge firele: se pot produce descărcări electrice sau scurtcircuite cu urmări grave; 
•    nu urcați și nu permiteți urcarea altor persoane pe pilonii LEA, pe acoperișuri și pe copacii din apropierea liniilor electrice deoarece încălcând distanțele inadmisibile față de conductorii rețelelor electrice vă expuneți pericolului de electrocutare și de cădere de la înălțime;
•    nu aruncați nimic în direcția instalațiilor electrice;
•    ocoliți și nu atingeți conductoarele electrice căzute avariat la sol sau care atârnă accidental de pe piloni și copaci;
•    nu lăsați fără supraveghere copiii, verificați atent locul aflării lor sub aspectul asigurării securității electrice;
•    nu permiteți organizarea jocurilor în apropierea posturilor de transformare și de distribuție, a liniilor electrice aeriene, interziceți în proximitatea acestora lansarea zmeilor, a jucăriilor și modelelor aparatelor de zbor, etc.;
•    nu legați animalele domestice și cele de companie de pilonii LEA și de orice instalații electrice.

 
Nu vă apropiați de liniile și instalațiile electrice pentru că vă puneți astfel viața în pericol! 
Despre orice defecțiune sau accident informați imediat operatorul de distribuție la telefonul Serviciului 24h: 022 43 11 11 sau la cel local, indicat în factură”, anunță Premier Energy.

Admiterea la universitățile din R. Moldova va începe pe 22 iulie. În câte instituții pot fi depuse dosarele

Sesiunea de admitere la universitățile din Moldova se va desfășura între 22-29 iulie, rezultatele finale urmând să fie afișate pe 9 august. Sesiunea suplimentară va avea loc între 10-14 august, iar lista persoanelor înmatriculate va fi anunțată pe 20 august. Candidații la admitere au posibilitatea să depună în anul curent actele la 12 universități publice și 4 private, transmite IPN.

Ministerul Educației și Cercetării menționează că pentru studii superioare de licență și studii superioare integrate, actele la concursul de admitere vor fi depuse centralizat prin intermediul platformei eadmitere.gov.md. Candidații la studii superioare de master, precum și cetățenii străini, indiferent de nivelul de studii pe care îl aleg, vor depune dosarele direct la instituția de învățământ superior.

În sesiunea de admitere 2024, candidații vor putea depune dosarele la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, Universitatea de Stat din Comrat, Universitatea de Stat din Taraclia, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Academia Militară „Alexandru cel Bun”, Academia „Ștefan cel Mare”, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

De asemenea, candidații pot depune dosarele la patru instituții private: Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Universitatea de Studii Europene din Moldova, Universitatea de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere”, Universitatea Cooperatist-Comercială din Moldova.

SUA, după ce Rusia a interzis 81 de publicații europene: Se teme că populaţia va auzi „adevărul”

Rusia a blocat accesul pe teritoriul său pentru 81 de publicații europene de teamă că populaţia va auzi „adevărul”, consideră Washingtonul. Moscova susține că a luat această decizie ca „represalii” la o decizie UE din luna mai, de a interzice accesul la trei instituții media de stat ruse. Printre publicațiile interzise în Rusia se află și Digi24 și Digi24.ro.

„Este un alt semn că guvernul rus reprimă jurnalismul pentru că îi este teamă că propriul popor va auzi adevărul”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, într-o conferinţă de presă. Executivul rus, în opinia sa, „vrea să ascundă adevărul despre acţiunile Rusiei în interiorul Rusiei, despre acţiunile guvernului de a-şi reprima propriul popor, de a invada un vecin şi de a-şi ocupa ilegal vecinul” „De ceva vreme am văzut cum reprimă jurnalismul şi, din păcate, asta continuă”, a conchis el, potrivit Agerpres. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, susține că măsura este un răspuns la deciziile UE și a criticat declarațiile lui Miller. „Este aroganță, prostie sau ambele, unite prin conceptul de „democrație liberală”. Sunt represalii pentru interzicerea mass-media rusești în UE. Dar Departamentul de Stat dă vina din nou pe Rusia pentru tot”, a scris Zaharova pe Telegram, potrivit agenției de presă de stat Tass. Pe listă se regăsesc, printre altele, agenţia de presă franceză France Presse, cea spaniolă EFE, ziarele franceze Le Monde şi Liberation, publicaţiile germane Die Zeit şi Der Spiegel, postul Radio France, posturile de televiziune italian RAI, cele franceze LC1 şi Arte, cel austriac ORF sau cel olandez Nos, etc. Conform site-ului MAE rus, restricţiile vizează şi posturile Pro TV International (stirileprotv.ro, protv.ro), Digi24 (digi24.ro) şi B1TV (b1tv.ro). Anunţul Ministerul rus de Externe a intervenit în ziua în care a intrat în vigoare o decizie a Consiliului UE din 17 martie, prin care sunt impuse restricţii de difuzare în spaţiul comunitar pentru trei media de stat ruse – RIA Novosti şi cotidienele Izvestia şi Rossiiskaia Gazeta. Înainte, UE a interzsis în spaţiul comunitar alte media oficiale ruse prin care Moscova îşi desfăşoară campania de dezinformare în Occident, între care şi Russia Today (RT), scrie digi24.ro.

ULTIMA ORĂ! O rachetă rusească a căzut pe teritoriul R. Moldova. Mai multe case din Naslavcea, avariate
Articolul anterior
Val de aer tropical. Luna noiembrie aduce temperaturi de +20 de grade celsius
Articolul următor