Plasticieni cu vocație universală, printre care și maestrul moldovean în Arte, Teodor Buzu, vin la Chișinău cu un vernisaj inedit

O triadă de artiști plastici, legați de excelență în artele vizuale și chimie nedisimulată în cotidianul social, se întâlnesc pe simezele Galeriei Muzeului Național de Arte din Chișinău și ale Centrului Cultural Ceh din București. Vernisajul va fi inaugurat în data de 22 iunie, la ora 17:00.

Plasticieni cu vocație universală, răsfățați de critică, Teodor Buzu, Vít Pavlík și Pavel Klíma, se disting prin acuitatea, spiritul pătrunzător și transcendența discursurilor plastice, prin modul sublim in care dezvoltă culoarea, forma, compoziția.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Ambasada Republicii Cehia la Chișinău și Ambasada Republicii Moldoca în Cehia.

Opţiunea lor pentru creaţia artistică este una intensă, covârşitoare, determinantă. Personalități multivector în artele plastice – creație, academism, pedagogie, politici culturale – numele celor trei figurează constant pe simeze transfrontaliere, iar prezența expoziției Ex Tempore în spațiul românesc răspunde natural unui câmp justificat de așteptări.

Evenimentul are pentru autori și, deopotrivă, pentru privitorul chemat un triplu înțeles: etalarea creației personale a celor trei artiști; rezultatul integrat al viziunii acestora, expresie a avangardismului European extins; reprezentarea în spațiul cultural românesc a unui curent de certe dimensiuni calificative – Volarismul.

Semnificația de pe urmă se prezintă în nota spectaculoasă a regalului în pictură: Grupul Volary. Pornită intuitiv în urmă cu puțini ani, într-o localitate idilică din Boemia de Sud, cu suportul natural al Șumavei, la inițiativa unui grup de academiști, cu cei trei plasticieni în rol capital, formalizată în Simpozionul Internațional de la Volary, starea de spirit a devenit foarte repede un pol de atracție pentru artiști din Europa. Grupul Volary a trecut expeditiv de la schimburi de experiențe și producții vizuale sincretice la dimensiuni care îl personalizează deja ca mișcare elitistă. În scurtul timp de la apariție, se remarcă evidențe care induc acurat personalitatea fenomenului: primatul valorii și dezavuarea ordinarului în artă; respingerea repetitivului; caracterul pro-activ al creațiilor artiștilor asociați.

Un grup, un program, o stare de spirit care au substanță, valoare, viitor.

Ex Tempore este o șansă rară de care se bucură privitorul din Republica Moldova și România, dar și o provocare pentru mediile de artă, la contactul cu un trend din spațiul cultural european, comun.

Talentul renumitului artist plastic din Republica Moldova, Teodor Buzu, a fost recent apreciat și acasă! Este unul dintre pictorii contemporani moldoveni de succes, recunoscut în lume, iar c ocazia Zilei Naționale a Culturii, președintele Maia Sandu i-a conferit, titlul onorific de Maestru al Artei.

Pământeanul nostru este stabilit în Cehia, unde muncește cu abnegație și promovează valorile noastre. Teodor Buzu s-a învrednicit de-a lungul anilor de prestigioase titluri, premii naționale și internaționale. Este prezent cu vernisaje și expoziții în marile centre culturale din lume. Lucrările lui, adevărate capodopere, sunt înalt apreciate peste tot în lume.

A zugrăvit numeroase biserici și altare, a ilustrat nenumărate cărți, iar vernisajele lui au fost vizitate de admiratori prețioși precum regele Mihai I al României și Regina Ana, de președintele ceh, dar și multe ale nume sonore.

Unul dintre tablourile sale a ajuns la Sanctitatea Sa Papa Francisc, la Palatul din Vatican.

Teodor Buzu a reușit să creeze propria Școală de Pictură în Tabor, unde copiii din Cehia învață marea artă.

Teodor Buzu este Cavaler al Ordinului Național al României „Pentru merit” în grad de Comandor (2003). Laureat al mai multor premii internaționale. Astfel, a obținut  premiul ”Excelență artistică” din Dubai, premiul Expoziției Internaționale ”United” din Slovenia, premiul I  pentru prezentare grafică Design&technology din Nagano, Japonia, premiul Concursului Internațional de Arte Plastice  din Passau, Germania, premiul săptămânalului ”Literatura și Arta”, Diploma Salonului Internațional  de Carte pentru ilustrațiile la cartea ”Legenda Luceafărului” de Mihai Eminescu, Marele Premiu la Trienala Internațională de Acuarelă din Lucenec, Slovacia.

A participat la peste 100 de expoziții colective și a avut 87 de expoziții personale.

Pe ceilalți doi artiști îi veți descoperi în cadrul vernisajului.

…Peisajul nu este de mult timp pe agenda artistului Pavel Klíma, născut în Tabor. Inițial, el a portretizat oameni în tradiția plasticii clasice. Expresionist, înclinând mereu de la realitate la abstract, s-a răsfățat într-o perioadă în care arta conceptuală amenința să depășească toată pictura tradițională, iar acum – după o lungă perioadă de început – și-a descoperit discursul plastic în natură. Peisajul pe care îl pictează este cel care îl înconjoară, un peisaj cultural străvechi, plin de surprize, plin de istorie și povești. Vrea să le descopere și să le decripteze pe pânză. Artistul fragmentează panorama și o umple de culoare.

Dr. Stephen Rammer

…Ambițiile lui Vít Pavlík nu sunt deloc limitate spațiului clasic al picturii sau al fotografiei, deși trebuie menționat că acestea sunt competențele la îndemână prin care se exprimă artistic. Și aici unde se simte suprapunerea zonelor, a spațiilor stabilite, poți ieși pentru a ajunge la spectatorul vizual și a-l invita la o plimbare, unde se poate întâmpla orice. Vít vine din Volary, oraș iconic din regiunea montană Šumava, ceea ce este vizibil în lucrările sale. O dată pictând cu o impulsivitate viguroasă, alta dată cu o considerație rațională, dar întotdeauna cu inimă, sentiment artistic și, mai ales, pentru noi. În acrilatele sale sesizăm o sintaxă arhitectonică a structurilor, care returnează un cântec compozițional solid.

dr. Ľudovít Petránsky Jr.

Cum a votat juriul din Moldova în finala Eurovision Song Contest 2024. Căror țări a oferit punctajele maxime

Sâmbătă, 11 mai, s-a desfășurat finala concursului muzical Eurovision Song Contest 2024. Tradițional, după evoluția tuturor artiștilor pe scena competiției, juriul din cele 37 de țări votează, de la 1 la 12 puncte, piesele participante.

În acest an, Republica Moldova a oferit cele 12 puncte Ucrainei, transmite Diez.

Mai jos, puteți vedea cum a votat juriul din Republica Moldova:
Ucraina – 12 puncte;
Italia – 10 puncte;
Croația – 8 puncte;
Elveția – 7 puncte;
Franța – 6 puncte;
Lituania – 5 puncte;
Portugalia – 4 puncte;
Israel – 3 puncte;
Luxemburg – 2 puncte;
Suedia – 1 punct.

La ediția din acest an, rezultate din partea Republicii Moldova au fost anunțate de către Doina Stimpovschii.

Ucraina, locul 3 la Eurovision 2024. ,,Mulțumim, Moldova pentru cele 12 puncte!”

Ucraina s-a clasat pe locul 3 la Eurovision Song Contest 2024. Artistele Alena și Yana au reprezentat Ucraina cu piesa Teresa & Maria și au stabilit un record unic la Eurovision 2024. Acest lucru are o semnificație istorică, transmite presa ucraineană: de 18 ani, Ucraina se califică constant în marea finală Eurovision!

Anul acesta, Ucraina a luat 12 puncte din partea Moldovei și Cehiei, iar 10 puncte au fost acordate de Franța.

Elveția a câștigat Eurovision Song Contest 2024

Elveția este câștigătoarea celei de-a 68-a ediție a Eurovision Song Contest 2024. Artistul Nemo cu piesa „The Code” a adus țării sale victoria.

Elveția a câștigat Eurovision Song Contest 2024

În urma voturilor, interpretul a acumulat 591 de puncte, 365 de puncte fiind din partea juriului, iar 226 de puncte i-a oferit publicul.

Pe locul doi a ajuns Croația, iar pe trei – Ucraina. Apoi, au urmat, în ordine Franța, Israel, Irlanda, Italia, Armenia, Suedia și Portugalia

Eurovision Song Contest 2024 s-a desfășurat la Malmö, Suedia, ca urmare a victoriei de anul trecut a interpretei Loreen, cu piesa „Tattoo”. Prima semifinală a avut loc pe 7 mai, iar cea de-a doua semifinală pe 9 mai. Țara câștigătoare a fost desemnată în cadrul finalei de pe data de 11 mai.

Amintim că Natalia Barbu, reprezentanta Republicii Moldova la Eurovision Song Contest 2024, care se desfășoară la Malmo, Suedia, a evoluat în prima semifinală a concursului muzical. Interpreta, care a participat cu piesa ,,In the middle”, nu a reușit să se califice în finală.

Circa 100 de oameni au murit în India din cauza căldurii. La cât s-au ridicat temperaturile
Articolul anterior
Cine este tânăra care va prezenta Republica Moldova la concursul Miss Europa
Articolul următor