SUA: Persoanele gay pot fi refuzate la servicii pe motiv de orientare sexuală

Într-o lovitură dată drepturilor LGBT, majoritatea conservatoare a Curții Supreme de Justiție a Statelor Unite a decis vineri că dreptul constituțional la libertatea de exprimare permite anumitor afaceri să refuze servicii pentru nunțile persoanelor de același sex, o decizie pe care judecătorii liberali au numit-o un „permis pentru discriminare”.

SUA: Persoanele gay pot fi refuzate la posturile de muncă

Este a doua decizie controversată a Curții, după cea de joi în care a respins programele de admitere care pun accent pe incluziunea rasială la Universitatea Harvard și la Universitatea Carolina de Nord, transmite digi24.ro.

Judecătorii s-au pronunțat cu 6 la 3 voturi în favoarea unui web designer pe nume Lorie Smith, care și-a invocat credința creștină în contestarea unei legi antidiscriminare din Colorado. Judecătorii au întors o hotărâre a unei instanțe inferioare care respinsese acțiunea în instanță a proprietarului afacerii din zona Denver pentru a obține o excepție de la o lege din Colorado care interzice discriminarea pe baza orientării sexuale și a altor criterii. 

Afacerea lui Smith, numită 303 Creative, vinde modele de design web personalizate, dar ea a refuzat să își ofere serviciile pentru nunți între persoane de același sex. Disputa s-a axat pe protecția libertății de exprimare în conformitate cu Primul Amendament al Constituției SUA. 

„Primul amendament vede Statele Unite ca pe un loc bogat și complex, în care toate persoanele sunt libere să gândească și să vorbească așa cum doresc, nu așa cum cere guvernul”, a scris judecătorul conservator Neil Gorsuch în hotărâre. 

Cei trei judecători liberali ai Curții s-au împotrivit acestei decizii. În opinia concurentă, judecătoarea Sonia Sotomayor a scris: „Astăzi, Curtea, pentru prima dată în istoria sa, acordă unei afaceri deschise publicului dreptul constituțional de a refuza să servească membrii unei clase protejate”.

Ea a adăugat: „Prin emiterea acestui nou permis de discriminare într-un caz intentat de o companie care încearcă să refuze cuplurilor de același sex să se bucure pe deplin și în mod egal de serviciile sale, efectul imediat și simbolic al deciziei este de a-i marca pe homosexuali și lesbiene cu statutul de clasa a doua. În acest fel, decizia în sine provoacă un fel de prejudiciu stigmatizant, pe lângă orice prejudiciu cauzat de refuzul de acordare a serviciilor.” 

Decizia instanței, în ultima zi de pronunțare a hotărârilor din mandatul său care a început în octombrie, vine într-un moment în care legi care vizează drepturile persoanelor transsexuale și ale altor persoane LGBT sunt atacate de legislatorii republicani din numeroase state cu înclinații conservatoare. 

Cazul a pus față în față dreptul persoanelor LGBT de a căuta bunuri și servicii de la întreprinderi fără a fi discriminați și dreptul la liberă exprimare, așa cum a afirmat Smith, al artiștilor – așa cum s-a autointitulat patroana afacerii – ale căror întreprinderi oferă servicii publicului. 

Kelley Robinson, președintele grupului pentru drepturile civile LGBT Human Rights Campaign, a calificat decizia drept „o fisură profund îngrijorătoare în progresul nostru și ar trebui să fie alarmantă pentru noi toți. Oamenii merită să aibă spații comerciale care să fie sigure și primitoare. Această decizie continuă să afirme cât de radicală și de nepotrivită este această instanță”. 

Smith, care locuiește în Littleton, o suburbie din Denver, este o creștină evanghelică care a declarat că ea crede că mariajul este doar între un bărbat și o femeie. Ea a dat în judecată preventiv comisia pentru drepturi civile din Colorado și alți oficiali de stat în 2016, deoarece a spus că se temea că va fi pedepsită pentru că a refuzat să servească nunți gay în conformitate cu legislația din Colorado. 

Curtea are o majoritate conservatoare de 6-3. 

Smith și avocații ei au declarat că nu discriminează pe nimeni, dar că se opune mesajelor care contrazic convingerile sale creștine. 

Statul Colorado, grupurile pentru drepturile civile și numeroși specialiști în drept au avertizat asupra unui efect de propagare în cazul în care Smith ar câștiga, permițând discriminarea bazată nu numai pe convingerile religioase ale proprietarilor de afaceri, ci și pe opinii potențial rasiste, sexiste și antireligioase. 

În multe state există legi privind spațiile publice, care interzic discriminarea în domenii precum locuințele, hotelurile, întreprinderile de vânzare cu amănuntul, restaurantele și instituțiile de învățământ. Colorado a adoptat pentru prima dată o lege în 1885. Actuala sa lege antidiscriminare interzice întreprinderilor deschise publicului să refuze bunuri sau servicii persoanelor din cauza rasei, sexului, orientării sexuale, religiei și anumitor alte caracteristici. 

Colorado a argumentat că legea sa antidiscriminare reglementează vânzările, nu discursul, pentru a asigura „accesul egal și demnitatea egală”. Astfel, Smith este liberă să vândă orice dorește, inclusiv site-uri web cu pasaje biblice care afirmă o viziune de sex opus asupra căsătoriei. 

Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, un democrat, a spus într-o declarație: „Refuzul de a oferi servicii pe baza persoanei pe care o iubește cineva este la fel de intolerant și plin de ură ca și refuzul de a oferi servicii din cauza rasei sau a religiei. Iar acesta este un bigotism pe care marea majoritate a americanilor îl consideră complet inacceptabil”. 

Administrația președintelui Joe Biden, care a susținut Colorado în acest caz, a susținut că cererea de exceptare a lui Smith a mers prea departe, deoarece aceasta a căutat să obțină dreptul de a refuza să creeze un site de nuntă de orice fel pentru un cuplu de același sex, chiar și unul de bază care să precizeze doar detaliile logistice. 

Smith a declarat anul trecut: „Credința mea m-a învățat să iubesc pe toată lumea și de aceea lucrez cu toată lumea prin intermediul afacerii mele. Dar asta înseamnă, de asemenea, că nu pot crea orice mesaj”. 

Smith este reprezentat de avocați de la Alliance Defending Freedom, un grup conservator pentru drepturile religioase.

„Femicid” un nou termen în legislația Republicii Moldova! Autoritățile vor lua măsuri drastice

Un nou termen va fi introdus în legislația din Republica Moldova. Iar această inovație va fi adoptată până la sfârșitul sesiunii parlamentare ce se află în plină desfășurare. Termenul este cel de „femicid” și nu se găsește în Dicționarul Limbii Române, scrie evz.ro.

Dar, specialiștii în drepturile omului spun că „femicid” înseamnă ucidere intenționată a femeilor, un fenomen care a devenit îngrijorător în Republica Moldova. Autorităţile îşi propun ca, în baza modificărilor, agresorii femeilor să fie pedepsiţi mult mai dur decât până acum.

Doina Gherman, vicepreședinte al Parlamentului din Basarabia, a anunțat că în legislație vor fi făcute o serie de modificări, care le vor oferi autorităţilor instrumentele necesare pentru a pedepsi mai dur agresorii care acţionează din motive de sexism sau misoginism.

„Cifrele devin tot mai îngrijorătoare, or femeile şi fetele sunt abuzate, violate, bătute, hărţuite în propria casă, este o tragedie naţională. Pe 23 mai, va avea loc şedinţa grupului de lucru în cadrul Comisiei de letalitate a Ministerului Afacerilor Interne. Sperăm că din acea şedinţă vom ieşi cu primul draft al modificărilor legislative pe care vom începe să le dezbatem în Parlament. Vă asigur că până la sfârşitul acestei sesiuni vom avea deja în lectură finală absolut toate modificările aprobate în Parlament”, a spus vicepreședintele Parlamentului de la Chișinău.

Această inițiativă a plecat de la cazul Anei-Maria, tânăra însărcinată, răpită şi ucisă. Care a alertat autorităățile și le-a determinat să facă o serie de schimbări în legislaţie.

„Unul dintre mecanisme este de a avea acces la expertize mult mai rapid, să fie făcute într-un termen mult mai scurt, ca să ne ofere pe urme fierbinţi, să facem toate investigaţiile şi să avem acele probe concludente cu care să putem merge în instanţă”, a precizat și Adrian Feros, ministrul Afacerilor Interne din Moldova, conform TVR Moldova.

Municipiul Iași se va înfrăți cu orașul Călărași din R. Moldova

Victor Ambroci, primarul orașului Călărași din Republica Moldova, a anunțat presa că, în urma unei înțelegeri cu Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, în viitorul proxim, edilii vor încheia un acord de înfrățire dintre cele două localități românești. Decizia este continuitate a evenimentului de bun augur, din 27 martie, când s-a produs oficial înfrățirea municipiului Iași cu Raionul Călărași, în contextul aniversării Unirii Basarabiei cu România, scrie evz.ro.

„Ne propunem, în continuare, să dezvoltăm relațiile cu România. Iașiul este cel mai aproape de noi și ne-am propus cu primarul municipiului să avem o înfrățire. Avem deja avizul Ministerul Justiției și a Primăriei Iași, precum și o decizie a Consiliului Orășenesc Călărași. Urmează ca la o ședință ordinară a municipiului Iași să semnăm Acordul de Înfrățire”, a declarat Victor Ambroci, primarul orașului Călărași, în presa locală.

Când va avea loc evenimentul încă nu s-a decis, cert este că acesta se va desfășura foarte curând, anunță edilul basarabean. Primăriile Iași și Călărași urmeaza să deruleze proiecte investiționale transfrontaliere economice, culturale, destinate tinerilor, precum și în domeniul sportului, „tot ce putem dezvolta pentru ambele comunități”, a relatat Victor Ambroci.

Călărașiul basarabean, în așteptarea investițiilor și dezvoltării

Călărașii de peste Prut s-au mai înfrățit cu alte două orașe din România: municipiul Călărași și Covasna. În acest an, pe 13 iunie, de hramul localității basarabene, care va fi sărbătorit de Duminica Mare, au fost invitați deja reprezentanți ai orașelor înfrățite.

Cultura, istoria şi religia se întrepătrund. Acest oraș basarabean, înconjurat de codrii seculari, care ascund patru mănăstiri istorice românești (Frumoasa, Hârjauca, Hârbovăț și Răciula), în general, raionul Călărași (fost județ), este o mare atracție turistică, cu cele mai apreciate vinuri în crame, unde ar fi fericit să intre orice împărat, cu pensiuni atractive nu doar pentru cetățenii moldoveni, ci chiar pentru mulți europeni.

Tot acolo, putem întâlni faimoși gospodari, păstrători de tradiții românești, care oferă bucate divine, meșteri populari, cunoscuți deja la Paris și Berlin, lăutari care pot „îngenunchea” pe cei mai pretențioși melomani din metropole europene! Tatiana Popa, directoarea Muzeului „Casa Părintească” din localitatea Palanca, raionul Călărași, este una dintre cele mai cunoscute meșterițe populare din zonă, dar și un ghid de excepție.

„Călărași este un meleag turistic fantastic. Oriunde ai trece, te pomenești într-o atmosferă de basm. Meleagurile călărășene, cu viile și livezile sale ca din vis, cu cele patru mănăstiri – Hârjauca, Frumoasa, Răciula și Hârbovăț – reprezintă marea cruce basarabeană. Pe timpuri, cultura vinului ne deosebea ca pe un popor, care nu doar cultiva vița-de-vie și producea vin, dar și cu mare măsură în consumul acestuia”, susține Tatiana Popa, directoarea Muzeului „Casa Părintească” din localitatea Palanca, raionul Călărași, o destinaţie turistică de excepție pentru oaspeţii din ţară şi din străinătate.

Ce se ascunde în spatele deciziei Monicăi Anghel de a pierde în greutate

Monica Anghel a dat dovadă de foate multă ambiția în momentul în care a decis că este timpul să facă o schimbare radicală în ceea ce privește stilul său de viață astfel încât să scape de kilogramele în plus. Cu ambiție și determinare, îndrăgita artistă a reușit să dea jos nu mai puțin de 43 de kilograme și acum arată uimitor. Vedeta a mărturisit motivul pentru care a fost nevoită să facă această schimbare, scrie realitatea.net.

Cântăreața a dezvșluit că a fost impulsionată să facă această transformare din cauza problemelor de sănătate. Mai exact, se pare că aceasta a avut de-a face cu dureri la nivelul coloanei vertebrale, iar un medic i-a recomandat să scape de kilogramele în exces. Acest sfat a fost punctul de cotitură care i-a schimbat complet dieta și modul de viață, relatează Click.ro.

În urma acestui episod, Monica Anghel și-a modificat drastic obiceiurile și acum spune că nu regretă deloc acest lucru.

În plus de asta, în prezent ea se poate lăuda cu titlul de instructor de fitness acreditat. Deși nu intenționează să deschidă o sală de fitness, este convinsă că în acest fel își poate atinge scopurile mai ușor, deoarece acum are cunoștințele necesare pentru a-și structura antrenamentele eficient.

„Am conștientizat că mă simt extraordinar de bine așa și până la urmă a fost o chestiune de sănătate. Eu dacă nu aveam problema aia cu coloana și nu îmi spunea domnul doctor care m-a și operat „Dacă nu slăbești, o să vii la mine în fiecare an\”. Mulțumesc pentru asta (…) Nici nu mai pot să mai mănânc lucruri care nu sunt ok”, a mărturisit Monica Anghel la un post TV.

Ea a precizat, totodată, că acum este și instructor de fitness cu acte în regulă și îi place foarte mult să se ocupe de această zonă.

„Da, sunt instructor de fitness. Cu acte în regulă, cu nota 10! Nu, nu îmi deschid sală, am făcut pentru mine, ca să pot să merg la sală și să mă antrenez singură, să știu exact ce am de făcut astfel încât să nu mă accidentez, să știu cum să lucrez toate grupele corect,” a mai povestit vedeta.

Fost ministru de Externe rus, despre revolta Wagner: ,,O încăierare între mafioți”
Articolul anterior
Cine este cetățeanul străin care a sustras pistolul unui polițist de frontieră și a împușcat două persoane la Aeroportul Chișinău
Articolul următor