Ce să nu mănânci niciodată

Deseori trebuie să ne limităm la ceea ce găsim în magazine, dar alegerea înţeleaptă poate face diferenţa între sănătos şi nesănătos. Iată o listă cu alimente pe care să nu le mănânci niciodată.

separator

Roșii în conserve de metal

1797230_626509040750139_2146158476_n

Roşiile sunt excelente pentru sănătate, acestea fiind cea mai bună sursă de licopen. În plus, roşiile conservate sunt chiar şi mai sănătoase decât roşiile crude, pentru că licopenul este activat prin fierbere. Dar nu cumpăra niciodată roşii conservate în cutii de metal. Conservele din metal sunt acoperite cu o peliculă care conţine BPA, o substanţă chimica deosebit de dăunătoare, mai ales în urma contactului cu acidul din sucul de roşii. Nu roşiile sunt dăunătoare, ci modul în care sunt stocate. Soluţia este să cumperi mereu conserve în borcane de sticlă sau în ambalaje de carton.

MARGARINĂ CU OMEGA 3 SI 6

margarina

Spre deosebire de unt, care este fabricat din produse de origine animală, margarina este făcută din ulei vegetal. Margarina şi alte alimente din aceeaşi categorie conţin grăsimi trans, care cresc riscul inflamaţiilor şi deteriorează membrana celulelor, fapt care creşte riscul bolilor cardiovasculare, cancer, boli degenerative, creşterea în greutate şi creşterea nivelului colesterolului rău. Soluţia este să eviţi margarina, inclusiv pe cea cu aduas de omega 3 şi 6.  Alimentele bogate în omega 6 sunt sănătoase doar dacă se păstrează un raport de unu la unu cu omega 3. Adaugă mereu în alimentaţie surse de omega 3 cum ar fi nuca de cocos, nucă, uleiul din seminţe de struguri şi uleiul de măsline.

FLORICELE DE PORUMB PENTRU MICROUNDE

popcorn

Uită de floricele de porumb care se pot pregăti iîn cuptorul cu microunde. Pachetele gata preparate pe care trebuie doar să le pui iîn cuptorul cu microunde conţin PFOA, o substanţă foarte toxică cu efect cancerigen. În cuptorul cu microunde, PFOA se lipesc de floricele şi aşa ajung în organism. PFOA a fost legată de infertilitate, cancere de ficat şi testiculare.

SARE RAFINATĂ

1321014602sare_28178600

Este din păcate denaturată cu antiaglomerantsi mineralele valoroase se pierd prin rafinare sau sunt scoare intenţionat. Foloseşte sare de mare sau sare brută (cea pentru murături), infinit mai sănătoasă decât cea radinată „de masă”. Aceasta din urmă conţine dulblul minerarelor din sarea rafinată şi este şi mult mai gustoasă. În pus o să constaţi că vei folosi mai puţină. Dacă vrei sare fină, o poţi măcina în maşina de cafea.

INDULCITORI ARTIFICIALI

indulcitori

O regulă a unei alimentaţii sănătoase spune că, dacă nu se găseşte în natură, nu trebuie mâncat. Conform acestui principiu este mai sănătoasă o linguriţă de zahăr, miere decât îndulcitorii sintetici. O soluţie excelentă este stevia, naturală şi fără calorii, dar are un gust care pentru unii poate fi neplăcut. Orice alţi îndulcitorii artificiali sunt chiar mai dăunători decât zahărul. Cei mai mulţi dintre îndulcitori conţin aspartam, care produce cancer şi leziuni neurologice, dar stimulează şi creşterea în greutate.

Sursa

Alimentul adorat de majoritatea tinerilor, dar care distruge silueta. Conține o groază de calorii

Nutriționista Mihaela Bilic a declarat că culciurile și sucurile „zero zahăr” sunt foarte periculoase pentru sănătate și că au multe calorii. Deserturile de tipul „zero zahăr” au început să câștige tot mai mult teren și în România, dar medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că acestea, de fapt, sunt periculoase pentru siluetă, potrivit Gândul.ro.

Mihaela Bilic atrage atenția că aceste produse nu ajută la slăbit, având exact același număr de calorii ca variantele cu zahăr.

„Chiar dacă scrie «zero» zahăr, conțin multe calorii! Foarte mulți consumatori mănâncă relaxați dulciuri pe care scrie ZERO zahăr cu credința că au zero calorii. Fals, greșit, e o mare păcăleală!

Cine are răbdare și ochi buni ca să citească eticheta? Dacă am face asta, am observa cu stupoare că numărul de calorii este identic cu al produselor cu zahăr clasic! Eu nu m-am lăsat și iată ce am aflat: biscuiții au 430 cal/100g, ciocolata 480 cal, iar napolitanele 460, adică 100 cal/bucată …ceea ce este enorm pentru un produs care se vrea fără zahăr. Despre ingrediente nu mai vorbim, între 30 și 40% maltitol, ulei de palmier din plin și un gust dubios. Nu e de mirare că oamenii evită produsele cu îndulcitori!”, spune nutriționista.

Sirop cu aromă în loc de miere. ANSA inițiază controale

În cadrul controalelor oficiale precum și urmare a multiplelor petiții, parvenite de la persoane  fizice și juridice, se constată că pe piață se plasează în continuare „Sirop invertit cu aromă de miere” denumit în mod greșit ,,MIERE ARTIFICIALĂ”, informează unica.md ccu referire la un comunicat al Agenției Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

În scopul protecției drepturilor și intereselor consumatorilor, precum și a eliminării concurenței neloiale producătorilor de miere naturală, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) informează cu privire la cerințele de etichetare și introducere pe piață a „Siropului invertit cu aromă de miere”.

În conformitate cu articolul 3 din Legea apiculturii  nr.70 din 30.03.2006:

„MIEREA” este un produs natural al albinelor melifere, a cărui denumire nu poate fi utilizată în denumirea oricăror alte produse obținute pe cale artificială.

Totodată, conform articolului 6 alin. (1) din Legea nr.279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare:

Informațiile referitoare la produsele alimentare nu trebuie să inducă în eroare în ceea ce privește caracteristicile produsului alimentar şi anume:

– referitor la natura, identitatea, proprietățile, compoziția…;

– să sugereze, prin intermediul prezentării, în descrieri sau imagini, prezența unui anumit produs alimentar sau a unui anumit ingredient, în timp ce, în realitate, o componentă prezentă în mod natural sau un ingredient utilizat în mod normal în respectivul produs alimentar a fost înlocuit cu o altă componentă sau cu un alt ingredient.

Respectiv, se atestă faptul utilizării siropului invertit, în calitate de ingredient, la fabricarea diferitor produse de cofetărie și patiserie, precum torturile și ruladele, produsele fiind comercializate sub denumirea de: Медовик”,  „Медовый” etc. (denumirea produsului provine de la cuvântul Мед – miere în limba rusă). În mod greșit ,denumirea produsului îi sugerează consumatorului că la fabricarea produsului s-a utilizat mierea naturală, dar, în realitate, aceasta a fost înlocuită cu Sirop invertit cu aromă de miere.

Drept urmare,  utilizarea în denumirea produselor a cuvintelor ,,Miere artificială” este incorectă și interzisă, precum și în denumirea produselor fabricate din acestea, care i se asociază consumatorului cu utilizarea mierii naturale în calitate de ingredient.

Menționăm că: Responsabilitatea privind informarea consumatorului îi aparține exclusiv operatorului din domeniul alimentar!

În acest context solicitam tuturor operatorilor din domeniul alimentar:

  • care etichetează siropul invertit și comercializează sub denumirea de ,,Miere artificială” să întreprindă toate măsurile pentru modificarea etichetei în conformitate cu cadrul legal, astfel încât să nu inducă în eroare consumatorul.
  • care produc produse de patiserie să se abțină de la utilizarea denumirilor de  Медовик”,  „Медовый”,  dacă în calitate de ingredint nu este utilizată mierea naturală.

Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în cadrul controalelor oficiale, vor acorda o atenție sporită respectării Legii nr.279/2017 privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare, iar operatorii din domeniul alimentar care nu se vor conforma legislației alimentare în vigoare, riscă amenzi în suma până la 25.000 lei.

Cum putem păcăli foamea cu un singur aliment

Carmen Brumă a dezvăluit în mediul online care este alimentul care oferă cea mai mare sațietate. Nutriționista a testat pe pielea ei acest aliment și spune că ei îi ține de foame până după prânz, scrie unica.ro.

Carmen Brumă este mereu activă în mediul online, pe rețelele de socializare, unde vine adesea cu sfaturi prețioase legate de sănătate și nutriție. De data aceasta, partenera de viață a lui Mircea Badea a vorbit despre un aliment care, mâncat dimineața, ne oferă o senzație de sațietate pentru un timp îndelungat. Carmen Brumă spune că ea personal mănâncă acest produs dimineața și îi ține de foame până după prânz.

„Studiul randomizat controlat, făcut de mine! De mine, pe mine. Acest studiu a constatat că dintre toate alimentele pe care poți să le mănânci dimineața, oul fiert îți dă cea mai mare senzație de sațietate. Chestia aceasta este și demonstrată, dar eu vă spun strict din experiența mea. Oul are un indice de sațietate foarte mare, dar din experiența mea nimic nu te satură cum o face oul fiert. Mănânci unul, două sau trei ouă dimineața și, clar, nu îți mai este foame până după prânz încolo, în cazul meu. Dacă mai pun și niște fibre, legume și o felie de pâine, parfum”, a spus Carmen Brumă într-o sesiune de InstaStories.

Cu o altă ocazie, tot pe Instagram, Carmen Brumă le-a spus internauților ce mănâncă într-o zi aglomerată, în care are multe filmări. În primul rând, nutriționista își începe ziua cu 15-20 de minute de mișcare. Apoi uremază un mic dejun rapid, dar sățios și nutritiv.

„Ce mănânc într-o zi de filmare? Îmi încep aproape întotdeauna ziua cu 15-20 de minute de mișcare. Apoi, prima masă este compusă dintr-un ou fiert, o roșie, cafea cu două cupe de colagen. Nu îmi place să mănânc foarte mult înainte de filmare” – a explicat Carmen Brumă într-un clip postat pe Instagram. Cea mai consistentă masă a zilei este cea de prânz, iar aceasta este compusă din carbohidrați și legume. Bineînțeles, ea nu uită pe parcursul zilei de hidratare.

„Masa a doua este compusă din friptură de porc, fasole verde, cartofi la cuptor, plus două salate. Hidratarea e foarte importantă pentru mine, pentru că mă ajută să am o stare de sațietate și să controlez mai bine poftele. Beau aproximativ doi litri de apă și o cafea” – a adăugat nutriționista. Ultima masă a zilei, cina, este la fel de lejeră și tot la fel de bogată în nutrienți ca micul dejun „Masa a treia este compusă din 250 de grame de iaurt grecesc, 2 cupe de colagen, 1 cupă pudră proteică – afine, semințe, amestec de tărâțe” – a încheiat Carmen Brumă.

Idei de cadouri de Paște: Iată cum poți să-i surprinzi pe cei dragi!
Articolul anterior
Surprize cu ocazia Sărbătorilor! Târg de reduceri în magazinele GOSH-SHOP!
Articolul următor