Ce să nu mănânci niciodată

Deseori trebuie să ne limităm la ceea ce găsim în magazine, dar alegerea înţeleaptă poate face diferenţa între sănătos şi nesănătos. Iată o listă cu alimente pe care să nu le mănânci niciodată.

separator

Roșii în conserve de metal

1797230_626509040750139_2146158476_n

Roşiile sunt excelente pentru sănătate, acestea fiind cea mai bună sursă de licopen. În plus, roşiile conservate sunt chiar şi mai sănătoase decât roşiile crude, pentru că licopenul este activat prin fierbere. Dar nu cumpăra niciodată roşii conservate în cutii de metal. Conservele din metal sunt acoperite cu o peliculă care conţine BPA, o substanţă chimica deosebit de dăunătoare, mai ales în urma contactului cu acidul din sucul de roşii. Nu roşiile sunt dăunătoare, ci modul în care sunt stocate. Soluţia este să cumperi mereu conserve în borcane de sticlă sau în ambalaje de carton.

MARGARINĂ CU OMEGA 3 SI 6

margarina

Spre deosebire de unt, care este fabricat din produse de origine animală, margarina este făcută din ulei vegetal. Margarina şi alte alimente din aceeaşi categorie conţin grăsimi trans, care cresc riscul inflamaţiilor şi deteriorează membrana celulelor, fapt care creşte riscul bolilor cardiovasculare, cancer, boli degenerative, creşterea în greutate şi creşterea nivelului colesterolului rău. Soluţia este să eviţi margarina, inclusiv pe cea cu aduas de omega 3 şi 6.  Alimentele bogate în omega 6 sunt sănătoase doar dacă se păstrează un raport de unu la unu cu omega 3. Adaugă mereu în alimentaţie surse de omega 3 cum ar fi nuca de cocos, nucă, uleiul din seminţe de struguri şi uleiul de măsline.

FLORICELE DE PORUMB PENTRU MICROUNDE

popcorn

Uită de floricele de porumb care se pot pregăti iîn cuptorul cu microunde. Pachetele gata preparate pe care trebuie doar să le pui iîn cuptorul cu microunde conţin PFOA, o substanţă foarte toxică cu efect cancerigen. În cuptorul cu microunde, PFOA se lipesc de floricele şi aşa ajung în organism. PFOA a fost legată de infertilitate, cancere de ficat şi testiculare.

SARE RAFINATĂ

1321014602sare_28178600

Este din păcate denaturată cu antiaglomerantsi mineralele valoroase se pierd prin rafinare sau sunt scoare intenţionat. Foloseşte sare de mare sau sare brută (cea pentru murături), infinit mai sănătoasă decât cea radinată „de masă”. Aceasta din urmă conţine dulblul minerarelor din sarea rafinată şi este şi mult mai gustoasă. În pus o să constaţi că vei folosi mai puţină. Dacă vrei sare fină, o poţi măcina în maşina de cafea.

INDULCITORI ARTIFICIALI

indulcitori

O regulă a unei alimentaţii sănătoase spune că, dacă nu se găseşte în natură, nu trebuie mâncat. Conform acestui principiu este mai sănătoasă o linguriţă de zahăr, miere decât îndulcitorii sintetici. O soluţie excelentă este stevia, naturală şi fără calorii, dar are un gust care pentru unii poate fi neplăcut. Orice alţi îndulcitorii artificiali sunt chiar mai dăunători decât zahărul. Cei mai mulţi dintre îndulcitori conţin aspartam, care produce cancer şi leziuni neurologice, dar stimulează şi creşterea în greutate.

Sursa

Leguma care combate depresia. Te face să te simți fericit

Depresia este o afecțiune comună, care afectează milioane de oameni în întreaga lume. Există o mulțime de tratamente ce pot fi aplicate pentru tratarea acestei boli, unele dintre ele pot fi costisitoare sau pot avea efecte secundare nedorite și nici nu dau rezultate. Cu toate acestea, există o legumă care poate fi de ajutor în lupta împotriva depresiei, scrie redactia.ro.

Leguma pe care ar trebui să o consume persoanele cu depresie

Broccoli este o legumă verde, bogată în nutrienți esențiali, cum ar fi vitamina C, vitamina K, acid folic, calciu și fier. Această legumă este, de asemenea, o sursă bogată de sulforafan, un compus natural care a fost studiat pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante. Puțini știu, însă, cât este de bună când vine vorba despre depresie.

Broccoli poate ajuta la îmbunătățirea stării de spirit datorită sulforafanului. Sulforafanul poate ajuta la protejarea creierului împotriva inflamației și a stresului, care sunt factori puternici în dezvoltarea depresiei. De asemenea, acest compus poate îmbunătăți starea de spirit prin stimularea producției de serotonină.

Sănătatea digestivă este esențială pentru o bună sănătate mentală. Broccoli este bogat în fibre și alte substanțe nutritive esențiale pentru menținerea sănătății tractului intestinal, ceea ce înseamnă că automat acționează si asupra psihicului. Consumul regulat de broccoli poate ajuta la menținerea unei digestii sănătoase și poate reduce riscul dezvoltării inflamației cronice în organism.

Stresul este și el un factor important în dezvoltarea depresiei. Broccoli este bogat în antioxidanți, cum ar fi vitamina C și flavonoidele, care pot ajuta la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ. Consumul regulat de broccoli poate ajuta la menținerea unui echilibru sănătos între antioxidanți și radicalii liberi, reducând astfel riscul dezvoltării depresiei.

Dezavantajele pe care le aduce broccoli

Cu toate acestea, există și câteva dezavantaje ale consumului de broccoli, la care ar trebui să fim foarte atenți.

Broccoli conține o cantitate semnificativă de fibre, care pot provoca flatulență și balonare în cazul anumitor persoane. Pentru a evita acest lucru, este important să consumați broccoli în cantități moderate și să îl pregătiți așa cum trebuie.

Broccoli are și efecte adverse atunci când o persoană care îl consumă ia și medicamente, cum ar fi cele pentru coagularea sângelui. Înainte de a începe să consumați cantități mari de broccoli sau alte legume crucifere, este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre tratamentele pe care le urmați.

Nu este deloc potrivit nici pentru persoanele care au probleme cu digestia sau tractul intestinal. Este recomandat să gătiți broccoli în mod corespunzător și să-l consumați cu alte alimente bogate în vitamine și minerale.

Ce conţin, de fapt, pufuleţii preferați atât de copii, cât și de adulți. La ce să fiți atenți

Iată ce conţin, de fapt, pufuleţii preferați atât de copii, cât și de adulți. Mare atenție la etichetă!

Pufuleții sunt printre cele mai populare gustări ale moldovenilor, fiind la îndemâna oricui datorită prețului accesibil și gustului atrăgător. Cu toate acestea, mulți oameni nu sunt conștienți de ceea ce conțin acești pufuleți și cum aceștia pot afecta sănătatea organismului. Un ingredient controversat care se găsește în multe produse alimentare, inclusiv pufuleții, este uleiul de palmier.

Uleiul de palmier este un ingredient obișnuit în produsele alimentare datorită prețului scăzut și a proprietăților sale de conservare. Este obținut din fructul de palmier de ulei și se găsește în multe alimente procesate, inclusiv în unele sortimente de pufuleți. Deși este un ingredient popular, acesta a fost criticat de specialiști în domeniul sănătății, deoarece conține o cantitate ridicată de grăsimi saturate.

Grăsimile saturate sunt legate de riscul de a dezvolta boli de inimă și au fost asociate cu creșterea nivelului de colesterol „rău” și trigliceridelor din sânge. În timp ce uleiurile tropicale precum uleiul de palmier, uleiul din sâmburi de palmier și uleiul de nucă de cocos sunt consumate în multe țări din lume, inclusiv R. Moldova, specialiștii recomandă limitarea consumului acestora pentru a reduce riscul de boli de inimă.

În ceea ce privește pufuleții, este important să citiți eticheta produsului și să verificați dacă aceștia conțin ulei de palmier sau alte uleiuri tropicale. De asemenea, ar trebui să luați în considerare să alegeți alternative mai sănătoase, cum ar fi gustările din legume sau fructe, care pot oferi aceeași senzație de crocant și plinătate.

Astfel, pufuleții sunt o gustare populară, dar este important să fiți conștienți de ceea ce conțin aceștia. Uleiul de palmier poate fi un ingredient obișnuit în aceste produse, dar acesta poate afecta negativ sănătatea organismului. Prin urmare, citiți eticheta produselor și alegeți alternative mai sănătoase pentru a menține sănătatea și bunăstarea generală a organismului.

Rețetă de pufuleți la tine acasă

Iată o rețetă simplă și rapidă pentru a face pufuleți sănătoși în casă. Îți trebuie doar două căni de mălai grișat, jumătate de cană de ulei, o cană de apă minerală, două linguri de sare și puțină făină.

Toate aceste ingrediente se amestecă într-un bol, apoi se pun într-o tavă tapetată cu făină și se coc la cuptor timp de maxim o jumătate de oră. Este important să acorzi o atenție sporită temperaturii și timpului de coacere, pentru a obține pufuleți crocanți și delicioși.

Prin această rețetă simplă și sănătoasă, putem înlocui pufuleții din magazine cu o alternativă mai sănătoasă, care nu conține ulei de palmier și care este la fel de gustoasă. Este extrem de important să fim atenți la ceea ce mâncăm și să încercăm mereu să găsim alternative mai sănătoase și mai naturale pentru a ne păstra sănătatea!

sursa: www.redactia.ro

Ce trebuie să ai NEAPĂRAT pe masa de Paște ca să nu te îngrași

În perioada Sărbătorilor, într-o perioadă cu multe mese bogate, consumul de legume este mai mult decât necesar. Medicii nutriționiști recomandă îmbogățirea acestor mese cu alimente cât mai puțin procesate. De asemenea, prin limitarea cantităților putem evita excesele și, respectiv, balonările sau indigestiile, cu eventuale urmări asupra sănătății.

Legumele cu multe beneficii

Astfel, putem adăuga la mesele de Sărbători legume de sezon care, pe lângă culoare și mirosul de proaspăt, vin la pachet cu vitaminele necesare ieșirii din iarnă, dar și cu multă aromă, senzație de sațietate și un sistem imunitar mai puternic.

Deliciile de sărbători, precum pasca și ouăle de ciocolată pot fi savurate în zilele festive, însă cu atenția orientată mai degrabă către calitatea ingredientelor și către bucuria momentului. Hidratarea, atât cu apă, dar și prin natura alimentelor și a băuturilor consumate, ne va ajuta să menținem o bună digestie și o stare de bine pe tot parcursul acestor zile, îndeosebi cu cât temperatura de afară crește.

Ridichiile și urzicile nu trebuie să lipsească de pe masă

Aportul de legume proaspete crește în mod natural odată cu venirea primăverii. Urzicile, spre exemplu, ce apar primele după topirea zăpezii, sunt bogate în vitamine, cu multiple beneficii pentru sănătate. Acestea pot fi consumate prin gătire, sub formă de ceai sau ca extract. Loboda este o altă legumă ce se găsește din abundență peste tot, fiind o sursă importantă de fibre și microelemente. De la masa festivă nu poate lipsi însă salata verde, ce reprezintă o sursă importantă de beta-caroten, minerale și antioxidanți, conținând foarte puține calorii și multă apă (90%).

Ridichiile roșii au, de asemenea, un conținut bogat în fibre, vitamine – vitamina C, vitamina B6, vitamina B2 (riboflamina), vitamina B9 (acid folic), potasiu, și apă, ajutând la ameliorarea diverselor afecțiuni ale stomacului, precum balonările sau indigestiile.

Cum limităm cantitatea de zahăr

Limitarea cantității de zahăr consumat poate fi o provocare pentru fiecare dintre noi, mai ales de Sărbători. Putem reduce cantitatea de zahăr, în special cel procesat, cu îmbunătățiri asupra stării de sănătate, fără a-l elimina în totalitate din dietă. Mai întâi, este important să înțelegem ce este zahărul.

Zaharurile pot fi definite ca un grup de molecule ce au o structură similară. Printre cele mai cunoscute sunt: glucoza, fructoza, sucroza sau zaharoza (zahărul de masă, obținut prin alăturarea moleculelor de glucoză și fructoză), maltoza (alăturarea a două molecule de glucoză), galactoza, lactoza (obținută din galactoză și glucoză, găsită în produsele lactate). De asemenea, zahărul are un rol esențial în biologie, fiind sursa principală de energie pentru creier, stă la baza structurii ADN-ului nostru și a muncii pe care celulele noastre o depun zi de zi. Corpul nostru are nevoie, așadar, de zahăr, pentru a-l transforma în energie.

Glucoza și fructoza, spre exemplu, îndeplinesc multe dintre funcțiile biologice. Totuși, pe cât de important este zahărul pentru organism, pe atât de importantă este evitarea excesului, întrucât acesta poate duce la tulburări cognitive și de memorie. Așadar, pentru a evita excesele, este recomandat să consumăm cantități rezonabile de dulciuri. Mai mult, cu cât vom consuma surse de zaharuri nerafinate, așa cum sunt fructele proaspete, cu atât ne va fi mai ușor să limităm excesele de zahăr din surse intens procesate. Cantități importante de zahăr pot fi ingerate, din obișnuință, și din sucuri. Putem limita consumul de sucuri dacă purtăm în permanență cu noi o sticlă de apă.

Hidratarea are loc nu doar prin cantitatea de apă pe care o bem zilnic, ci și atunci când consumăm fructe, legume și alimente, în general, bogate în apă, așa cum sunt supele, spre exemplu. Mai mult, atunci când consumăm legume de sezon, până la 20% din sursele noastre zilnice de hidratare provin din legume precum salată, legume cu frunze, castraveți, ardei, țelină, fructe de pădure și pepeni. De menționat este faptul că, unele băuturi, cu un conținut ridicat de alcool, pot deshidrata.

Ce băuturi alegem

De aceea, este important să alegem băuturi care, pe lângă un conținut redus de alcool, sau inexistent, așa cum este berea, conțin și alți nutrienți cu beneficii dovedite științific asupra sănătății. Berea fără alcool poate fi o bună alternativă la băuturile non-alcoolice. Conform unor studii, influența berii fără alcool asupra hidratării, alăptatului, anxietăţii, somnului şi markerilor biologici cardiovasculari, este una pozitivă, în general, deși sunt necesare mai multe studii în această privință.

„Consumul echilibrat de alimente și de băuturi de sărbători poate fi sinonim atât cu bucuria, dar și cu sănătatea. Legumele de sezon, preferința pentru dulciurile alese cu grijă și hidratarea, atât prin apă și băuturile din ingrediente naturale, dar și din surse precum fructe și legume, pot aduce multiple beneficii pentru sănătate. Studiile arată că, atunci când adăugăm aproximativ 200g de legume verzi, cum este spanacul, spre exemplu, senzația de sațietate crește considerabil, datorită prezenței ridicate a fibrelor.”, spune dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Idei de cadouri de Paște: Iată cum poți să-i surprinzi pe cei dragi!
Articolul anterior
Surprize cu ocazia Sărbătorilor! Târg de reduceri în magazinele GOSH-SHOP!
Articolul următor