Albă ca Zăpada refuză să mai fie salvată de prinț! Ce spune un expert în educație despre dispariția piticilor din povestea atâtor generații

„Capra cu trei iezi”, „Cenușăreasa”, „Albă ca Zăpada”,  „Scufița Roșie.” Unii dintre noi le regăsim ca fiind poveștile copilăriei – cu personaje care ne erau simpatice sau antipatice-  prin rolul pe care îl aveau fiecare în rânduirea lucrurilor și în cursul poveștii. Nu mai este un secret pentru nimeni că vremurile – și o dată cu ele poveștile, personajele și rolurile lor – au căpătat alte nuanțe, valori și semnificații. În 2023, aflăm că noul film Albă ca Zăpada nu va mai avea pitici, ci „creaturi magice.” Decizia a fost luată de Disney, motivând că nu se dorește  jignirea persoanelor care suferă de nanism, scrie gândul.ro.

În plus, Albă ca Zapada nu mai este o prințesă fragilă și neputincioasă, care-și așteaptă prințul salvator,  ci  se transformă într-o femeie puternică și independentă. Rămâne de văzut cum va arăta varianta finală a filmului, inspirat de animația care a încântat generații întregi, care stârnește deja controverse prin modul de abordare.

Ovidiu Pânișoară, directorul Departamentului de Formare a Profesorilor de la Universitatea din București, susține că aceste excese și exagerări nu  fac altceva decât să ridice teme false în societatea contemporană.

„De ce ar trebui să eliminăm acest concept, când este vorba despre niște oameni care sunt curajoși, care au toate calitățile pozitive ale unor eroi de poveste?”, susține expertul în educație, făcând referire la piticii din povestea Albei ca Zăpadă, transformați în „creaturi magice.”

Interlocutorul Gândul spune fără reținere un mare „Da” împotriva discriminării, un mare „Da” pentru creșterea nivelului de toleranță, dar susține că acest lucru nu se face umblând la forme, ci umblând la fondul problemei, la modul în care învățăm să raționăm cu cei din jur, la modul în care respectăm cealaltă persoană, indiferent de ceea ce este, ce simte și cum gândește ea.

„Societatea merge, oricum, spre o privire pozitivă a diversității”

Ovidiu Pânișoară recunoaște că generațiile care vin din urmă sunt mult mai tolerante cu diversitatea, prin comparații cu alte generații, mărturisind că lucrurile sunt într-o direcție bună.

„Există două tipuri de nuanțe aici. Pe de o parte, este o exagerare care nu va modifica cu nimic discriminarea, acolo unde aceasta apare sub formele ei grosiere. Adică, avem discriminare în continuare, chiar dacă eliminăm anumiți termini din conversația curentă și ulterior din povești, din istorie și de unde mai vreți. Această discriminare nu ține de termeni, ci ține la modul în care noi ne raportăm la omul de lângă noi. Și noi ar trebui să învățăm să avem un anumit tip de toleranță și de înțelegere a diversității și a modului de a vedea lucrurile celui de lângă noi, care poate să fie diferit.

Noul film „Albă ca Zăpada” al Disney, în centrul mai multor controverse

Noua variantă a producției din 1937 ar urma să fie una în ton cu vremurile moderne, iar despre acest lucru a vorbit chiar actrița principală, Rachel Zegler. Aceasta mărturisea, într-un interviu, că noua Albă ca Zăpada va fi complet diferită față de personajul clasic, mult mai feminină și mai puternică.

„Nu va fi salvată de prinţ şi ea va fi cea care va stabili regulile”, a anunțat și Disney.

În plus, Zegler a făcut numeroase comentarii cu privire la concepţia sa despre personaj, susținând că „nu mai este anul 1937”, că Albă ca Zăpada „nu avea nevoie să fie salvată” şi că sărutul prinţului care a trezit-o pe tânăra adormită a fost, în ochii ei, o „hărţuire” – afirmații care i-au supărat pe mulţi.

Studiourile Disney au anunțat amânarea cu un an a lansării filmului inspirat din basmul Fraților Grimm

Cei șapte pitici din atât de îndrăgitul basm al Fraților Grimm ar urma să se numească în noul film „creaturi magice”, după cum a anunțat, recent, Disney. Decizia a fost luată pentru a evita stereotipurile din filmul clasic, dar și după consultarea comunității persoanelor care suferă de nanism.

Un piscicultor din Ialoveni riscă să falimenteze din cauza pelicanilor

Mii de pelicani au venit pe lacurile din raionul Ialoveni. De câteva săptămâni aceste păsări bucură ochiul vizitatorilor, creând un tablou de nedescris pe apa lacului. Partea proastă e că pelicanii mănâncă peștele crescut de gestionarii bazinelor acvatice. Pierderile sunt imense, spun ei. Piscicultorii se văd nevoiți să-i sperie zi și noapte, cu artificii speciale sau să îi alunge cu barca, însă păsările vin iar și iar.

Un piscicultor din Ialoveni riscă să falimenteze din cauza pelicanilorFoto: moldova1.md

De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Mediului menționează că nu au un mecanism de reglementare în acest sens. Cert este că în lunile mai și iunie numărul pelicanilor pe teritoriul țării este în creștere. Aceste păsări aflate în Cartea Roșie sunt ocrotite de stat, transmite moldova1.md.

Sergiu Coval arendează lacul din satul Nimoreni de mai bine de patru ani. Atunci a și investit în creșterea puieților de pește. Și-a început afacere cu fiul său, însă de curând băiatul a decis să plece la muncă peste hotare.

„Am avut eu niște bani și i-am investit, banii de la nunta băiatului i-a investit aici. Am populat din abundență. A dat Dumnezeu niște ploi bune, a fost apă, iazul plin a fost, condiții foarte bune am avut pentru a crește peștele. Cu patru ani în urmă ei au fost aproximativ 400, 300 de capete, acum avem sunt în jur la vreo 3-4 mii de bucăți”, a spus piscicultorul.

Timp de patru ani, Sergiu Coval a investit peste un milion și jumătate de lei, iar acum munca i se risipește văzând cu ochii, spune antreprenorul.

„Cred că am pierdut lupta cu pelicanii. Ne gândeam că în toamnă trebuia să începem realizarea, dar cu părere de rău nu. După calcule minimum putea să fie 70 de tone. Ei fac și risipă mare. Când ei fac potcoava de a înconjura peștele, atunci peștele haotic nici nu știe ce să facă, el sare și pe mal. Imaginați-vă noaptea el sare pe mal, dimineața din el mult e mort. Cred că o să oprim activitatea”, a mai spus Sergiu Coval.

Contactat de Moldova 1, secretarul de stat al Ministerului Mediului, Gheorghe Hajder, a declarat că la minister acum nu există un mecanism pentru a ajuta antreprenorii aflați într-o astfel de situație, însă autoritățile sunt deschise pentru colaborare.

„Activitatea piscicolă este una economică, iar piscicultorii trebuie să întreprindă măsuri să-și asigure lacurile și pierderile. Astăzi la minister nu există un mecanism prin care am putea să calculăm prejudiciul păsărilor sau prejudiciul calculat din cauza păsărilor, dar suntem deschiși pentru discuții pentru a găsi un mecanism pentru a asigura piscicultorii și activitatea economică”, a explicat Gheorghe Hajder.

Pelicanii sunt cele mai mari păsări de la noi, având dimensiunea de 150-170 cm și cântărind peste 10 kilograme. În Republica Moldova, atât pelicanul creț, cât și cel comun, sunt incluși în Cartea Roșie ca specii în pericol de dispariție.

Cum a votat juriul din Moldova în finala Eurovision Song Contest 2024. Căror țări a oferit punctajele maxime

Sâmbătă, 11 mai, s-a desfășurat finala concursului muzical Eurovision Song Contest 2024. Tradițional, după evoluția tuturor artiștilor pe scena competiției, juriul din cele 37 de țări votează, de la 1 la 12 puncte, piesele participante.

În acest an, Republica Moldova a oferit cele 12 puncte Ucrainei, transmite Diez.

Mai jos, puteți vedea cum a votat juriul din Republica Moldova:
Ucraina – 12 puncte;
Italia – 10 puncte;
Croația – 8 puncte;
Elveția – 7 puncte;
Franța – 6 puncte;
Lituania – 5 puncte;
Portugalia – 4 puncte;
Israel – 3 puncte;
Luxemburg – 2 puncte;
Suedia – 1 punct.

La ediția din acest an, rezultate din partea Republicii Moldova au fost anunțate de către Doina Stimpovschii.

Ucraina, locul 3 la Eurovision 2024. ,,Mulțumim, Moldova pentru cele 12 puncte!”

Ucraina s-a clasat pe locul 3 la Eurovision Song Contest 2024. Artistele Alena și Yana au reprezentat Ucraina cu piesa Teresa & Maria și au stabilit un record unic la Eurovision 2024. Acest lucru are o semnificație istorică, transmite presa ucraineană: de 18 ani, Ucraina se califică constant în marea finală Eurovision!

Anul acesta, Ucraina a luat 12 puncte din partea Moldovei și Cehiei, iar 10 puncte au fost acordate de Franța.

O scriitoare din Canada și-a înscenat propria moarte și a fugit cu copilul în SUA
Articolul anterior
Un bărbat, înjunghiat de mai multe ori de concubină pentru că nu i-a plăcut mâncarea pe care i-a gătit-o
Articolul următor