Aproape 180 de nave încărcate cu cereale ucrainene sunt blocate pe Marea Neagră. Ankara anunță ce se va întâmpla cu ele

Ankara a fost înştiinţată de Moscova asupra deciziei acesteia de a-şi suspenda participarea la acordul ce asigură exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră. Personalul rus din cadrul Centrului Comun de Coordonare (JCC), responsabil cu supervizarea acordului, încă se află la Istanbul, a informat duminică Ministerul turc al Apărării. Inspectarea navelor cargou care transportă cereale din Ucraina va continua „astăzi şi mâine” la Istanbul, a anunţat duminică Ministerul turc al Apărării, după ce Rusia şi-a suspendat participarea în acordul semnat pe 22 iulie în Turcia, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Este prevăzută continuarea, astăzi şi mâine, a inspectării navelor încărcate cu cereale care aşteaptă la Istanbul”, precizează într-un comunicat Ministerul turc al Apărării. Aceste nave aflate în aşteptare pe Marea Neagră – în număr de 176, potrivit Ucrainei – vor fi inspectate, însă deocamdată nicio altă navă nu va mai pleca din porturile ucrainene, mai precizează Ministerul turc al Apărării.

După lansarea invaziei asupra Ucrainei în luna februarie, Rusia a instituit o blocadă asupra porturilor ucrainene, privând astfel Kievul de veniturile din exporturile de cereale şi îngreunând accesul la aceste produse pentru ţări din Africa şi Orientul Mijlociu. În urma medierii Turciei şi a ONU, Moscova şi Kievul au convenit în luna iulie un acord prin care a fost ridicată această blocadă, după ce Rusia a primit asigurări că prin inspecţiile efectuate de JCC la Istanbul navele destinate transportului cerealelor nu vor servi ca mijloc de transport al armelor occidentale către Ucraina.

De atunci, Rusia şi-a manifestat nemulţumirea faţă de neaplicarea componentei din acest acord ce prevede relaxarea unor sancţiuni occidentale care să permită Moscovei să-şi reia la rândul ei exporturile de cereale şi îngrăşăminte şi a ameninţat că s-ar putea retrage din această înţelegere. Suspendarea participării sale la acest acord a fost în cele din urmă anunţată sâmbătă de Rusia, invocând un atac ucrainean cu drone asupra unor nave militare ruseşti în portul Sevastopol din Crimeea anexată, atac nerecunoscut de Kiev, care acuză Moscova că fabrică un pretext pentru a-şi justifica retragerea din acord.

Ministerul rus al Apărării a difuzat duminică o declaraţie în care afirmă că a recuperat şi a examinat epavele dronelor folosite în atacul de sâmbătă dimineaţa asupra navelor Flotei ruse a Mării Negre în portul Sevastopol, susţinând că dronele au fost lansate de armata ucraineană din zona oraşului Odesa şi au zburat de-a lungul coridorului maritim securizat pentru exportul cerealelor ucrainene, înainte de a schimba direcţia spre portul din Crimeea. Între timp, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a decis duminică să-şi amâne cu o zi plecarea la summitul Ligii Arabe ce se desfăşoară la Alger, pentru a putea avea contacte în speranța că va readuce Rusia în acord.

Lenuța Gheorghiță și schimbările majore din viața ei: ”Încep să recuperez clipele!”

Îndrăgita interpretă de muzică populară de la noi, Lenuța Gheorghiță, spune că trece prin schimbări majore în vață, lucru care este și vizibil, informează unica.md. Pe lângă faptul că a trecut printr-o transformare frumoasă, iar acum are o siluetă de invidiat, artista a împărtășit celor care-i urmăresc activitatea și despre unele proiecte cu care urmează să-i surprindă în viitorul apropiat.

Lenuța Gheorghiță a venit și cu un mesaj profund și motivațional pentru femei.

Femeia după 45 de ani cu siguranță vrea schimbări majore în viața ei. Nu mai contează ce casă ai, ce mașină ai, ce carieră! Contează doar oameni potriviți și vise împlinite. E perioada când îți dai seama că ai un gol în suflet și ai nevoie de timp ca să poți opta pentru ceea ce te face fericită!”, scrie artista într-o postare.

Ea a recunoscut că trece printr-o perioadă de schimbări majore:

E perioada mea de schimbări majore! Încep să recuperez clipele pe care le voi colora tare intens.

Îmi voi acorda mai mult timp și atenție și dragoste și respect. Deci, reese că fiecare-și trăiește viața frumos și se adună doar cu oameni dragi sufletului. Vă iubesc pe toți, oamenii mei dragi, cei care-mi urmăresc viața și activitatea mea!”, mai scrie Lenuța Gheorghiță în postarea sa.

Recent, artista și-a intrigat publicul cu segvențe din filmările la câteva videoclipuri care urmează să fie lansate. Despre ce este vorba vom afla în curând. Unica.md o felicită pe această cale și îi urează mult succes artistei.

Recent, artista a lansat o melodie cu care a topit multe inimi, dedicată dragostei și dorului unei mame pentru fetița sa. În videoclip, artista apare alături de fiica sa, Magda.

Un muncitor a murit electrocutat pe un șantier. Reacția Premier Energy

Un muncitor a decedat în timpul efectuării lucrărilor de construcție în zona de protecție a liniei electrice aeriene (LEA), fiind electrocutat, transmite unica.md. Potrivit furnizorului local Premier Energy, accidentul s-a produs urmare a mai multor încălcări comise în zona de protecție a rețelelor electrice. Circumstanțele agravante ale cazului sunt investigate de organele abilitate ale statului.

foto simbol

”Accidentul cu electrocutarea unui muncitor în timpul desfășurării lucrărilor de construcție în zona de protecție a liniei electrice aeriene (LEA) cu nivelul de tensiune de 10 kV a avut loc în seara zilei de 6 iunie, 2024, pe un șantier particular într-un sat din suburbia municipiului Chișinău. 
 

Conform raportului preliminar de investigare, accidentul s-a produs în timpul executării lucrărilor de betonare cu utilizarea unei pompe auto cu braț. Muncitorul care manevra la sol furtunul de beton a fost electrocutat în urma atingerii de conductorul LEA 10 kV a brațului instalației de pompare, acționat prin telecomandă de o altă persoană. Alți doi muncitori care au sărit în ajutor victimei au nimerit sub acțiunea tensiunii de pas, dar în urma îndepărtării brațului autopompei de conductorii LEA au fost eliberați astfel de sub influența curentului electric, fără a suferi careva traumatisme ce ar necesita îngrijiri medicale. 
 

Persoana electrocutată a fost preluată de la locul accidentului în stare gravă de un echipaj al urgenței medicale și internată în spital, unde ulterior a decedat.
 

La producerea accidentului au condus următoarele cauze:
 

  • încălcarea distanțelor minime admisibile față de părțile conductoare ale LEA 10 kV, conform Normelor de securitate la exploatarea instalațiilor electrice;
  • inițierea lucrărilor în zona de protecție a rețelelor electrice fără coordonare cu proprietarul LEA, încălcându-se astfel prevederile Regulamentului cu privire la protecția rețelelor electrice aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 514 din 23.04.2002.

Cazul este investigat de poliție, Departamentul supraveghere energetică din cadrul ANRE și Inspectoratul de Stat al muncii.
 

În legătură cu gravitatea acestui caz, dar și cu încălcările anterioare constatate de operatorul sistemului de distribuție în acest domeniu, întreprinderile și persoanele fizice care dețin și utilizează tehnică specială (autopompe de beton cu braț, automacarale, autoturnuri, autoscări, excavatoare, autobasculante etc.) care în timpul utilizării pot atinge sau depăși înălțimea conductorilor liniilor electrice aeriene sunt solicitate să efectueze de urgență cu personalul propriu o sesiune de informare despre acest caz tragic şi instruire extraordinară privind specificul admiterii și a lucrului în zona de protecție a rețelelor electrice și în imediata apropiere de acestea, în strictă corespundere cu  reglementările în vigoare şi Normele de securitate la exploatarea instalațiilor electrice. 
 

Pentru evitarea pe viitor a situațiilor cu risc de accidentare,  ÎCS „Premier Energy Distribution” SA solicită populației și agenților economici să respecte cu strictețe cadrul legal și normele de securitate în apropierea instalațiilor electrice. Primordial și esențial este să se înțeleagă și să se conștientizeze de absolut toți că:
 
•    în zona de protecție a rețelelor electrice orice activitate pe care o planificați pentru realizare poate fi admisă doar cu acordul în scris al Operatorului sistemului de distribuție (OSD), prevedere legală din Regulamentul cu privire la protecția rețelelor electrice aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 514 din 23.04.2002 ce urmează a fi îndeplinită în mod obligatoriu;
•    absența permisiunii în scris sau neîndeplinirea prescripțiilor stabilite poate conduce la crearea unor circumstanțe periculoase sub aspectul producerii unor accidente de electrocutare, cu posibile urmări deosebit de grave, ce pot constitui obiectul unor acțiuni administrative și penale în raport cu persoanele care au comis încălcările.

De asemenea, vă atragem atenția asupra următoarelor reguli de securitate electrică:

•    nu interveniți neautorizat în zonele de protecție și în instalațiile electrice (linii electrice aeriene, posturi de transformare, separatoare de linii, cutii de cabluri etc.) deoarece riscați să fiți electrocutați atât în urma atingerii de părțile conductoare aflate sub tensiune, cât și de la distanță, prin arc voltaic;
•    evitați categoric să manipulați sub conductorii LEA cu bare și corpuri metalice, cu cabluri cu și fără izolație, cu obiecte înalte inclusiv crengi lungi, care ar putea atinge firele: se pot produce descărcări electrice sau scurtcircuite cu urmări grave; 
•    nu urcați și nu permiteți urcarea altor persoane pe pilonii LEA, pe acoperișuri și pe copacii din apropierea liniilor electrice deoarece încălcând distanțele inadmisibile față de conductorii rețelelor electrice vă expuneți pericolului de electrocutare și de cădere de la înălțime;
•    nu aruncați nimic în direcția instalațiilor electrice;
•    ocoliți și nu atingeți conductoarele electrice căzute avariat la sol sau care atârnă accidental de pe piloni și copaci;
•    nu lăsați fără supraveghere copiii, verificați atent locul aflării lor sub aspectul asigurării securității electrice;
•    nu permiteți organizarea jocurilor în apropierea posturilor de transformare și de distribuție, a liniilor electrice aeriene, interziceți în proximitatea acestora lansarea zmeilor, a jucăriilor și modelelor aparatelor de zbor, etc.;
•    nu legați animalele domestice și cele de companie de pilonii LEA și de orice instalații electrice.

 
Nu vă apropiați de liniile și instalațiile electrice pentru că vă puneți astfel viața în pericol! 
Despre orice defecțiune sau accident informați imediat operatorul de distribuție la telefonul Serviciului 24h: 022 43 11 11 sau la cel local, indicat în factură”, anunță Premier Energy.

Admiterea la universitățile din R. Moldova va începe pe 22 iulie. În câte instituții pot fi depuse dosarele

Sesiunea de admitere la universitățile din Moldova se va desfășura între 22-29 iulie, rezultatele finale urmând să fie afișate pe 9 august. Sesiunea suplimentară va avea loc între 10-14 august, iar lista persoanelor înmatriculate va fi anunțată pe 20 august. Candidații la admitere au posibilitatea să depună în anul curent actele la 12 universități publice și 4 private, transmite IPN.

Ministerul Educației și Cercetării menționează că pentru studii superioare de licență și studii superioare integrate, actele la concursul de admitere vor fi depuse centralizat prin intermediul platformei eadmitere.gov.md. Candidații la studii superioare de master, precum și cetățenii străini, indiferent de nivelul de studii pe care îl aleg, vor depune dosarele direct la instituția de învățământ superior.

În sesiunea de admitere 2024, candidații vor putea depune dosarele la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, Universitatea de Stat din Comrat, Universitatea de Stat din Taraclia, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Academia Militară „Alexandru cel Bun”, Academia „Ștefan cel Mare”, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

De asemenea, candidații pot depune dosarele la patru instituții private: Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Universitatea de Studii Europene din Moldova, Universitatea de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere”, Universitatea Cooperatist-Comercială din Moldova.

Protest uriaș la Praga. Cehii au primit un mesaj special din partea Olenei Zelenska
Articolul anterior
Recorduri de temperatură în Europa. Ziua de 25 octombrie, considerată cea mai călduroasă din ultimii 100 de ani
Articolul următor