Moldovenii se pregătesc de Bobotează

Pe 19 ianuarie, creștinii ortodocși de rit vechi vor sărbători una dintre principalele sărbători bisericești – Botezul Domnului. Una dintre tradițiile sărbătorii prevede scăldatul de Bobotează în ape. Există credința că tocmai în această zi apa capătă putere vindecătoare, iar cei care se scaldă în ape la Bobotează vor fi sănătoși și prosperi tot anul.

Cu toate acestea, scufundarea în apa rece trebuie abordată cu atenție, deoarece astfel de proceduri, fără pregătire și întărire specială, pot duce la probleme grave de sănătate. Scufundarea în apă cu gheață doar o dată pe an este un stres puternic pentru organism.

De exemplu, persoanele cu hipertensiune arterială, își cresc riscul de vasospasm și chiar de accident vascular.

Toți cei care doresc să se scufunde în gaura de gheață, trebui să își evalueze starea de sănătate.

Reguli pentru scăldat de Bobotează:

– Ar trebui să vă scufundați în locuri special echipate, de preferință în apropierea stațiilor de salvare, sub supravegherea medicilor.

– Cel mai bine este să te scufunzi până la gât, fără să introduci capul în apă.

– Nu săriți niciodată cu capul înainte într-o gaură de gheață;

– Nu poti sta în gaură mai mult de 1 minut, pentru a evita hipotermia generala a organismului;

– Când părăsiți apa, nu vă apucați de obiecte metalice.

– După scăldat (scufundare), frecați-vă corpul cu un prosop spongios și îmbrăcați haine uscate.

Credincioșii sunt sfătuiți să își asculte bine organismul, înainte de a recurge la acest ritual solicitant.

Absolvenții vor afla mâine rezultatele la BAC: Au fost constituite 18 comisii care vor examina contestațiile

Comisia Națională de Examene (CNE) a aprobat astăzi constituirea Comisiilor Republicane de Examinare a Contestațiilor pentru sesiunea de bacalaureat. În total, vor activa 18 comisii de examinare a contestațiilor, în care vor fi încadrați circa 220 de profesori evaluatori. Toate cadrele didactice au participat la cursuri de formare organizate de Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, scrie jurnal.md.

De asemenea, CNE a aprobat constituirea a două Centre Republicane de Examinare a Contestațiilor în municipiul Chișinău. Reamintim că pe data de 27 iunie, la centrele de bacalaureat, vor fi afișate rezultatele din sesiunea de bază.

În perioada 27-28 iunie, candidații care nu sunt de acord cu notele obținute pot depune contestații la Centrele de Bacalaureat între orele 9:00–18:00.

În aceeași perioadă, fiecare candidat își va putea vedea, online, notele obținute și testele verificate la adresa bac.gov.md în baza unei parole oferite de instituția de învățământ în care și-a făcut studiile.

Rezultatele finale ale sesiunii de bază vor fi anunțate, după examinarea contestațiilor, la data de 4 iulie, în Centrele de Bacalaureat.

Automobile de lux de circa 2.000.000 lei, cu scopul de a fi vândute la piese, aduse în țară prin contrabandă. O întreagă schemă, investigată

Polițiștii de frontieră, de comun cu procurorii PCCOCS, anunță finalizarea investigațiilor în dosarul mașinilor introduse în Moldova prin contrabandă, pentru punerea în vânzare a pieselor, în valoare de circa 2.000.000 lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției de Frontieră.

Acestea sunt șapte la număr (de diferite modele – Porsche, Mercedes, BMW, Audi) și au fost introduse ilegal din statele Uniunii Europene, dar și din Marea Britanie. Dintre acestea, patru mașini sunt furate din Marea Britanie, iar trei au fost introduse în Moldova fără ca să figureze în registrul traversărilor frontierei (aspect care și el face obiectul investigațiilor). De asemenea, au fost stabilite și alte mijloace de transport introduse ilegal, prin aceeași metodă, iar oamenii legii urmează să stabilească locul aflării lor.

Reamintim, în același dosar, la începutul lunii mai 2024 au avut loc percheziții în cinci localități, de unde au fost ridicate atât mașini funcționale, cât și spre dezasamblare și piese spre vânzare în valoare de circa 6.000.000 lei. De asemenea, la jumătatea lunii mai autoritățile anunțau anunță încă o captură de mașini dezasamblate și piese de contrabandă, de circa 14.000.000 lei.

Acum, urmare a acestor percheziții, au fost depistate toate cele șapte automobile de contrabandă, iar Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) urmează să trimită dosarul în judecată. În dosar sunt patru învinuiți, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, inclusiv organizatorul grupului infracțional (motivat de perspectiva unui câștig rapid, deși infracțional), care între timp beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Menționăm, în privința unuia din ei Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a trimis spre examinare Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, un dosar penal anunțat public în iulie 2023 – contrabandă cu trei automobile furate din statele UE și importate din Lituania în Moldova, în valoare de peste 1.000.000 lei.

Din 1 iulie, 46 de tineri vor urma stagii plătite în cadrul Aparatului Președintelui, Secretariatului Parlamentului, Cancelariei de Stat, ministerelor și altor autorități publice

Din 1 iulie, 46 de tineri vor urma stagii plătite în cadrul Aparatului Președintelui, Secretariatului Parlamentului, Cancelariei de Stat, ministerelor și altor autorități publice. Persoanele selectate au participat, astăzi, la evenimentul de deschidere a celei de-a doua ediții a Programului de stagii plătite în serviciului public, informează unica.md cu referire la un comunicat al Guvernului.

Secretara de stat a Guvernului, Ana Calinici, a apreciat interesul stagiarilor selectați și a menționat că tinerii sunt bineveniți în administrația publică, pentru că aceștia au competențele și abilitățile necesare, dar și aduc un suflu nou în sistem. Oficiala a mai subliniat că tinerii au posibilitatea să contribuie la construirea Europei acasă, să vadă din interior cum au loc negocierile cu Uniunea Europeană și să urmărească întregul proces de aderare la blocul comunitar. 

„La baza integrării europene este serviciul public, de competențele și capacitățile administrației publice depinde foarte mult progresul Republicii Moldova pe calea integrării europene”, a declarat Ana Calinici. 

Stagiarii selectați în cadrul programului lansat de Guvern vor primi o bursă lunară neimpozabilă de 3000 de lei. După desfășurarea stagiului cu o durată de 480 de ore și obținerea calificativului „foarte bine”, aceștia vor putea fi angajați fără concurs sau plasați în corpul de rezervă al stagiarilor, pe o perioadă de 12 luni de la eliberarea certificatului de stagiu.

Totodată, 65 de tineri vor urma programul de stagii lansat de Delegația Uniunii Europene la Chișinău.

Meteorologii anunță ninsori pentru următoarele 24 de ore
Articolul anterior
Un copil de 7 ani, găsit mort în casă. Detalii cutremurătoare din anchetă
Articolul următor