De ce sportivii din Rusia sunt privați de drapel, imn național, uniforme și urși?

Prinsă într-un scandal de dopaj, Rusia a fost pedepsită de Comitetul Olimpic Internațional (CIO) și privată de însemnele sale cheie de identificare, cum ar fi drapelul sau imnul național. De fapt, Rusia nu concurează oficial la Tokyo ca țară, sportivii săi concurează sub denumirea Comitetul Olimpic al Rusiei (ROC), notează jurnaliștii Wall Street Journal într-o analiză pe acest subiect.

În decembrie 2020, Curtea de Arbitraj pentru Sport din Elveția a interzis Rusiei să participe la sporturi internaționale până la sfârșitul anului 2022, după ce Agenția Mondială Antidoping (WADA) a găsit-o vinovată de derularea unui program de dopaj sponsorizat de stat. Sportivilor ruși li s-a permis să participe la Tokyo, sub regulile stricte ale CIO, care a declarat că orice abatere de ar putea duce la noi acțiuni în instanță.

Ca urmare, înainte de Jocurile de la Tokyo, oficialii ruși și CIO au trebuit să aranjeze detalii, inclusiv tipul de muzică pe care să asculte campionii lor olimpici în locul imnului național, cum vor arăta uniformele și unde pot sau nu pot fi poziționate drapelele Federației Ruse (siturile olimpice sunt interzise, ​​dar hotelurile pot arbora drapelul rusesc).

Tokyo este a doua ediție a Jocurilor Olimpice în care rușii vor concura cu țara lor fie parțial, fie total interzisă. Aproximativ 330 de sportivi vor reprezenta ROC la Tokyo. „Este jignitor … dar așa cum se spune, dacă steagul nu este permis, noi înșine vom fi steagul”, a declarat Alena Tiron, căpitanul echipei de rugby feminine, pentru agenția de știri de stat RIA Novosti. “Știm ce țară reprezentăm”.

Înainte de Jocuri, echipa de înot artistic a trimis CIO o schiță a costumelor de baie pentru aprobare. CIO l-a trimis înapoi pentru că prezenta imaginea unui urs, unul dintre simbolurile Rusiei. Costumierul rus a trebuit să întocmească rapid noi versiuni.

Este o decizie foarte ciudată”, a declarat Olga Brusnikina, prim-vicepreședinte al Federației de Înot Sincronizat din Rusia, pentru RIA. “La urma urmei, urșii trăiesc nu numai în Rusia, ci și în Canada și America.”

Să privim și partea bună: CIO a recunoscut oficial ursul ca un simbol al Rusiei”, a declarat reporterilor Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin. “Nu este un lucru rău.”

O altă problemă cu care s-a confruntat echipa de înot artistic a fost alegerea muzicii pentru exercițiul lor, “With Russia from Love” de trupa locală de rave Little Big. CIO nu a interzis cântecul, dar a decis îndepărtarea cuvântului Rusia.

Interziși de la intonarea imnului național, COR a propus “Katyusha”, un cântec popular sovietic, de obicei identificat cu lupta împotriva Germaniei naziste în al doilea război mondial. IOC l-a respins și s-a găsit un compromis: un fragment din Concertul pentru pian nr. 1 al compozitorului Pyotr Ilici Ceaikovski. Piesa va fi folosită și la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing.

Rușilor li se interzice, de asemenea, să arboreze steagul tricolor al țării lor pe uniforme. Dar uniforma, inclusiv sacouri și cămăși, prezintă în continuare albastru, roșu și alb în ordinea în care apar pe steag, provocând critici din partea unor comentatori și oficiali internaționali.

Suntem dezamăgiți că sportivii ruși pot purta culorile steagului Rusiei pe uniformă”, a declarat președintele WADA, Witold Banka, într-un interviu. “Considerăm că ar fi trebuit să existe un statut neutru pentru Rusia.

Stanislav Pozdnyakov, președintele ROC și de cinci ori medaliat olimpic la scrimă, a spus că echipa rusă va avea “toate elementele identității sale”. Ministrul sportului al Rusiei, Oleg Matîțin a declarat că uniforma este “fără îndoială este asociată cu țara noastră”.

sursa: g4media.ro

Simone Biles, cea mai de succes gimnastă americană luptă cu depresia și a abandonat lupta olimpică
Articolul anterior
Video. DEZASTRU în nordul Italiei: mai multe provincii devastate de inundații
Articolul următor