Vladimir și Olena Zelenski au depus flori la Zidul de comemorare a apărătorilor căzuți din Ucraina

Amintirea eroilor ucraineni a fost onorată cu un moment de reculegere. Ei au onorat memoria apărătorilor statului căzuți în timpul războiului ruso-ucrainean. În cursul dimineții, cuplul prezidențial a ajuns la crucea comemorativă de la locul morții participanților la Revoluția Demnității.

cuplu prezidential

De Ziua Independenței Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski și prima doamnă Olena Zelenska au luat parte la o ceremonie de comemorare a eroilor din Sutele Cerești. În cursul dimineții, cuplul prezidențial a ajuns la crucea comemorativă de la locul morții participanților la Revoluția Demnității de pe Aleea Eroilor Celor O sută de Ceruri din centrul Kievului.

Володимир Зеленський ушанував пам'ять загиблих захисників України —  Офіційне інтернет-представництво Президента України

Volodimir Zelenski și Olena Zelenska au pus lămpi cu icoane lângă cruce și s-au înclinat, onorând memoria celor care au murit pentru libertate. Ei au onorat memoria apărătorilor statului căzuți în timpul războiului ruso-ucrainean.

Cuplul prezidențial a depus flori la Zidul Amintirilor de lângă Catedrala Sfântul Mihail din Kiev. O companie de gărzi de onoare a fost aliniată, iar surla a sunat. Amintirea eroilor ucraineni a fost onorată cu un moment de reculegere.

День Незалежності України: Зеленські взяли участь в урочистих заходах
Президент і перша леді вшанували пам'ять загиблих захисників України
Президент і перша леді вшанували пам'ять загиблих захисників України
Володимир та Олена Зеленські поклали квіти до Стіни пам'яті загиблих  захисників України

sursa

Un piscicultor din Ialoveni riscă să falimenteze din cauza pelicanilor

Mii de pelicani au venit pe lacurile din raionul Ialoveni. De câteva săptămâni aceste păsări bucură ochiul vizitatorilor, creând un tablou de nedescris pe apa lacului. Partea proastă e că pelicanii mănâncă peștele crescut de gestionarii bazinelor acvatice. Pierderile sunt imense, spun ei. Piscicultorii se văd nevoiți să-i sperie zi și noapte, cu artificii speciale sau să îi alunge cu barca, însă păsările vin iar și iar.

Un piscicultor din Ialoveni riscă să falimenteze din cauza pelicanilorFoto: moldova1.md

De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Mediului menționează că nu au un mecanism de reglementare în acest sens. Cert este că în lunile mai și iunie numărul pelicanilor pe teritoriul țării este în creștere. Aceste păsări aflate în Cartea Roșie sunt ocrotite de stat, transmite moldova1.md.

Sergiu Coval arendează lacul din satul Nimoreni de mai bine de patru ani. Atunci a și investit în creșterea puieților de pește. Și-a început afacere cu fiul său, însă de curând băiatul a decis să plece la muncă peste hotare.

„Am avut eu niște bani și i-am investit, banii de la nunta băiatului i-a investit aici. Am populat din abundență. A dat Dumnezeu niște ploi bune, a fost apă, iazul plin a fost, condiții foarte bune am avut pentru a crește peștele. Cu patru ani în urmă ei au fost aproximativ 400, 300 de capete, acum avem sunt în jur la vreo 3-4 mii de bucăți”, a spus piscicultorul.

Timp de patru ani, Sergiu Coval a investit peste un milion și jumătate de lei, iar acum munca i se risipește văzând cu ochii, spune antreprenorul.

„Cred că am pierdut lupta cu pelicanii. Ne gândeam că în toamnă trebuia să începem realizarea, dar cu părere de rău nu. După calcule minimum putea să fie 70 de tone. Ei fac și risipă mare. Când ei fac potcoava de a înconjura peștele, atunci peștele haotic nici nu știe ce să facă, el sare și pe mal. Imaginați-vă noaptea el sare pe mal, dimineața din el mult e mort. Cred că o să oprim activitatea”, a mai spus Sergiu Coval.

Contactat de Moldova 1, secretarul de stat al Ministerului Mediului, Gheorghe Hajder, a declarat că la minister acum nu există un mecanism pentru a ajuta antreprenorii aflați într-o astfel de situație, însă autoritățile sunt deschise pentru colaborare.

„Activitatea piscicolă este una economică, iar piscicultorii trebuie să întreprindă măsuri să-și asigure lacurile și pierderile. Astăzi la minister nu există un mecanism prin care am putea să calculăm prejudiciul păsărilor sau prejudiciul calculat din cauza păsărilor, dar suntem deschiși pentru discuții pentru a găsi un mecanism pentru a asigura piscicultorii și activitatea economică”, a explicat Gheorghe Hajder.

Pelicanii sunt cele mai mari păsări de la noi, având dimensiunea de 150-170 cm și cântărind peste 10 kilograme. În Republica Moldova, atât pelicanul creț, cât și cel comun, sunt incluși în Cartea Roșie ca specii în pericol de dispariție.

Cum a votat juriul din Moldova în finala Eurovision Song Contest 2024. Căror țări a oferit punctajele maxime

Sâmbătă, 11 mai, s-a desfășurat finala concursului muzical Eurovision Song Contest 2024. Tradițional, după evoluția tuturor artiștilor pe scena competiției, juriul din cele 37 de țări votează, de la 1 la 12 puncte, piesele participante.

În acest an, Republica Moldova a oferit cele 12 puncte Ucrainei, transmite Diez.

Mai jos, puteți vedea cum a votat juriul din Republica Moldova:
Ucraina – 12 puncte;
Italia – 10 puncte;
Croația – 8 puncte;
Elveția – 7 puncte;
Franța – 6 puncte;
Lituania – 5 puncte;
Portugalia – 4 puncte;
Israel – 3 puncte;
Luxemburg – 2 puncte;
Suedia – 1 punct.

La ediția din acest an, rezultate din partea Republicii Moldova au fost anunțate de către Doina Stimpovschii.

Ucraina, locul 3 la Eurovision 2024. ,,Mulțumim, Moldova pentru cele 12 puncte!”

Ucraina s-a clasat pe locul 3 la Eurovision Song Contest 2024. Artistele Alena și Yana au reprezentat Ucraina cu piesa Teresa & Maria și au stabilit un record unic la Eurovision 2024. Acest lucru are o semnificație istorică, transmite presa ucraineană: de 18 ani, Ucraina se califică constant în marea finală Eurovision!

Anul acesta, Ucraina a luat 12 puncte din partea Moldovei și Cehiei, iar 10 puncte au fost acordate de Franța.

Cadou de Ziua Ucrainei? Joe Biden anunță un nou pachet de ajutoare militare pentru țara vecină, în valoare de 3 miliarde de dolari
Articolul anterior
Orașul din Europa unde te poți caza cu 16 lei. Prețurile au rămas neschimbate de 500 de ani, în acest loc superb
Articolul următor