Această plantă este cel mai util medicament de pe pământ!

Este una dintre primele plante folosite din timpuri străvechi ca remediu pentru vindecare. Aceasta conţine compuşi bioactivi, flavonoide, tanine, saponine, pectine, calciu, vitamina A, C, K, având totodată proprietăţi anti-inflamatoare, anti-bacteriene, cicatrizante, imunostimulatoare. În limbajul popular, pătlagina mai este numită iarbă grasă, iarbă mare, iarba bubei sau mama pădurii.

separator

big_ee697602b5ae77aa42789eb47e6be693

Compuşii flavonoizi din pătlagină combat acţiunea alergenilor, virusurilor, bacteriilor şi celulelor tumorale. Alantoină, un alt compus organic stimulează creșterea celulelor, iar aucubina – protejează ficatul.

Cercetările științifice au demonstrat că pătlagina posedă efect antiinflamator, analgezic, antibiotic, cicatrizant și imunotonic. Cum foloseşti pătlagina?

Remediu împotriva ţânţarilor

Pentru ca are proprietăţi antiinflamatoare şi astringente, pătlagina poate fi zdrobită şi aplicată ca o cataplasmă direct pe zona înţepăturii de albină, de insecte, acnee, erupţii cutanate.

Balsam pentru căile respiratorii în tuse

Frunzele de pătlagină sunt un remediu expectorant şi emolient eficient, datorită conţinutului înalt de siliciu şi enzime, saponine, tanine. Infuzia de pătlagină este de mare ajutor în bronşită, tuse sau răceli. Vei regăsi pătlagina în compoziţia mai multor ceaiuri antibronşitice, alături de frunzele de podbal, sovârf, muguri de pin, ciuboţica cucului. Bătrânii vorbesc despre pătlagina ca despre o regină a plantelor medicinale.

maxresdefaubblt

7 remedii naturiste în durere de stomac

Cum se prepară ceaiul din frunze

Ceaiul din pătlagină, cel care calmează tusea, se prepară dintr-o lingură de frunze bine marunţite, peste care se toarnă 250ml de apă clocotită. Se acoperă 10-15 minute şi se îndulceşte cu miere de albine. Ceaiul se bea pe parcursul unei zile, câte o lingură la două ore. În caz de răceala, dureri în gât şi în piept, tuse, se pot bea 3-4 căni de ceai pe zi. Un alt mod este preparea ceaiului din frunze uscate: peste 1-2 linguriţe de frunze uscate şi mărinţite se adaugă 200 ml de apă fierbinte, se acoperă vasul şi se lasă la infuzat câteva minute. Se strecoară, se îndulceşte cu miere şi se bea înghiţitură cu înghiţitură, timp de 10 – 15 minute.

Cum să-ţi modifici dieta, dacă ai colesterolul mărit?

Cicatrizant pentru mucoasa digestivă

Atât frunzele,  cât şi seminţele acestei plante ajută la vindecarea bolilor digestive. Datorită acţiunii cicatrizante, pătlagina este folosită şi în tratarea ulcerului stomacal. De asemenea, planta are şi proprietăţi procoagulante. Din frunze se pot prepara ceaiuri, frunzele pot fi adăugate la supe sau uscate şi presărate deasupra salatelor. Gargara cu infuzie din frunze de pătlagină este recomandată împotriva laringitelor şi afecţiunilor cavităţii bucale. Taninul conţinut în frunzele plantei are o acţiune antidiareică. Seminţele de pătlagină, dimpotrivă, au efect laxativ.Plantago mayor fresh leaves

Cum se foloseşte pătlagina

Frunzele de pătlagină nu au miros, însa au un gust amărui-acrişor şi trebuie culese atât timp cât planta este înflorită. Şi frunzele, şi florile se folosesc atât proaspete, cât şi uscate la umbră, în strat subţire. Cea mai cunoscută formă de consum a pătlaginei este ceaiul, însă planta poate fi folosită și în stare crudă.

Cea mai sănătoasă băutură pentru ficat. Ajută la regenerarea celulelor hepatice

Cum se prepară o tinctură de pătlagină

Puţini ştiu că pătlagina, sub formă de tinctură, preparată în casă primăvara din frunze tinere, tratează şi infecţiile urinare. Se umple un borcan cu frunze proaspete de pătlagină, fără a le îndesa, peste care se toarnă alcool alimentar, ţuică sau votcă, în aşa fel încât să le acopere. Vasul, bine închis, se lasă la macerat 15 zile, timp în care se agită de câteva ori pe zi. Apoi, se strecoară şi tinctura se păstrează la rece, în sticle mici, închise la culoare. Se iau câte 10-15 picături sau o linguriţă, diluată în apă, împotriva afecţiunilor. Tinctura diluată în apă se foloseşte şi sub formă de spălături bucale, gargare în stomatită, faringită, laringită, afte bucale.

IMG_0029-620x300w

Seminţele de pătlagină – remediu natural excelent pentru slăbit!

Semințele plantei sunt extrem de mici și se culeg mai greu  însă sunt pline de vitamine și substanțe nutritive. Se pot pune în mâncăruri sau salate, în aluaturi sau pot fi făcute făină. În comerţ poate fi găsită făină sau tărâțe de Psyllium, un nume care reprezintă nu altceva decât o varietate de pătlagină provenită din subcontinentul indian și care dezvoltă semințe ceva mai mari ca dimensiuni. Seminţele de pătlagină au efect laxativ, combat constipaţia şi reduc absorbţia grăsimilor şi carbohidraţilor din alimente la nivelul intestinului.03634

Părţile comestibile ale plantei

Frunzele, mugurii și florile sunt comestibile și pot fi preparate proaspete sau gătite în diverse modalități. Ca la multe plante, acestea sunt mai bune tinere. Frunzele și tulpinile mature devin fibroase pe măsură ce îmbătrânesc.

Consultă gratuit specialiști în nutriție și gastroenterologie pe x.doctor!

Pe 16 ianuarie, ai ocazia de a discuta online cu un medic gastroenterolog sau nutriționist, complet gratuit, doar accesând platforma x.doctor. Acesta este un pas simplu pentru a obține recomandări personalizate, indiferent de locația ta.

Ce este x.doctor?

x.doctor este platforma mobilă inovativă din Republica Moldova care conectează utilizatorii cu o rețea extinsă de peste 160 de medici activi din diverse specialități. Platforma se distinge prin ușurința în utilizare și prin siguranța oferită de tehnologia sa. Astfel, x.doctor aduce același tip de inovație în domeniul sănătății pe care aplicațiile precum Doctolib în Franța sau Teladoc în SUA l-au oferit utilizatorilor lor.

De ce să alegi x.doctor?

  1. Acces Rapid și Ușor: Contactează un medic direct de pe telefon, fără să mai stai în sălile de așteptare.
  2. Plăți Sigure & Flexibile: Fondurile adăugate în contul tău x.doctor sunt în siguranță și mereu disponibile pentru consultații.
  3. Acoperire Globală, Experți Locali: Indiferent dacă ești în Moldova sau în străinătate, beneficiezi de îngrijire medicală specializată, adaptată nevoilor tale.
  4. Specialități pentru Orice Nevoie: De la medici de familie la specialiști de top, găsește medicul potrivit problemelor tale.
  5. Îngrijire Completă: Bucură-te de rețete digitale, sfaturi post-consultație și o experiență integrată care economisește timp și reduce stresul.

Alătură-te platformei x.doctor și descoperă un mod nou, comod și sigur de a accesa servicii medicale. Beneficiază de consultații medicale personalizate, fie că te afli acasă sau în călătorie.

Nu rata ocazia de a discuta gratuit cu un specialist în gastrologie sau nutriționist pe 16 ianuarie!

x.doctor – Platforma ta de încredere în sănătate, oricând, oriunde!

ANSP recomandă părinților să-și vaccineze copiii contra rujeolei pentru a-i proteja de îmbolnăviri

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează că rujeola este o infecție extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să vaccineze copiii conform Programului Național de Imunizări, aceasta fiind cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

În Republica Moldova, în perioada 01 ianuarie 2024 – 08 august 2024, au fost înregistrate 149 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 12 de import (România, Azerbaidjan, Marea Britanie, Germania și Federația Rusă). Cele mai multe dintre acestea au fost raportate în mun. Chișinău (62) și raionul Sîngerei (55). Alte teritorii afectate de rujeolă, de la începutul acestui an, sunt: Strășeni – 7 cazuri; Bălți – 6 cazuri; Dondușeni – 4 cazuri; Ialoveni – 3 cazuri; Drochia, Râșcani, Călărași – câte 2 cazuri; Fălești, Ștefan Vodă, Ungheni, Orhei, Ceadîr-Lunga, Dubăsari – câte 1 caz. Menționăm că peste 90% dintre cazuri sunt înregistrate la copii nevaccinați.

În condițiile de acoperire vaccinală joasă, (sub 90% pentru vaccinarea ROR la vârsta de 1 an) și a reticenței la vaccin, care persistă mai mult între membrii confesiilor religioase, există riscul de răspândire a rujeolei și a altor maladii ce pot fi prevenite prin vaccinare. Copiii mici sunt cel mai des expuși riscului de complicații severe. Ratele ridicate de spitalizare și slăbirea sistemului imunitar îi fac mai vulnerabili la alte boli infecțioase.

Tratament specific împotriva rujeolei nu există, dar boala poate fi prevenită prin vaccinare, care se efectuează gratuit, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Încurajăm părinții să meargă la instituția medicală, în cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Parazitul de 10 metri care poate trăi în corp până la 30 de ani

Una dintre infecţiile parazitare pe care oamenii le pot face de-a lungul vieţii este teniaza. Aceasta reprezintă infecţia cu tenie, un vierme intestinal care se transmite în urma consumului de alimente contaminate, cum ar fi carnea de porc sau de bovină.

Există mai multe tipuri de tenii, dar oamenii fac mai ales infecţii cu:

Taenia solium, care poate atinge lungimea de 3 metri; are ca gazdă porcul.

Taenia saginata, parazit care la vârsta adultă poate atinge lungimea de 10 metri. Gazda acestei tenii sunt bovinele.

Oamenii pot face teniază în urma consumului de carne de porc sau de vită crudă sau insuficient preparată termic, infectată cu ouă sau larve de tenie.

O altă cale de contaminare este cea fecal-orală. Când persoana infectată nu se spală riguros pe mâini după defecaţie şi manipulează alimente, poate contamina hrana cu ouă de tenie. Astfel, teniaza apare şi la cei care nu au consumat carne infectată. Contaminarea se poate face la orice vârstă.

Tenia este parazitul cunoscut a fi foarte rezistent în organismul uman

Când ouăle ei sunt ingerate de oameni, acestea încep să crească până ajung la vârsta adultă. Parazitul trăieşte la nivelul intestinului subţire, zona cea mai potrivită de dezvoltare pentru ciclul lui de viaţă. De acolo, se dezvoltă hrănindu-se cu alimentele ingerate de oameni.

În doar 3 luni devine adult și se poate reproduce. Există unii dintre acești paraziți care se pot stabili în ochi, în țesuturile subcutanate, în sistemul nervos și în mușchi.

Fragmentele de tenie pot fi observate şi pe lenjeria intimă sau în materiile fecale. Fără tratament, tenia poate trăi în corpul uman până la 30 de ani. O persoană infectată va răspândi mereu ouă şi larve.

Simptomele teniazei sunt adesea observate la începutul vieții acestui parazit. Printre manifestările posibile ale infecţiei se numără:

– Greață + multă poftă de mâncare fără a lua în greutate

– Diaree sau chiar constipație

– Mâncărime în jurul rectului sau anusului

– Dureri abdominale

– Tulburare alimentară (bulimie sau anorexie)

Dacă observi în mod regulat aceste simptome, este recomandat să te adresezi medicului pentru a efectua anumite analize: examenul coproparazitologic (examinarea materiilor fecale), amprenta anală, testarea anticorpilor serici.

În cazul diagnosticului de teniază, medicul va indica medicamente antiparazitare, antihelmintice.

A fost lansată ediția de primăvară a revistei „Nunta by Aura”. Cum a fost la evenimentul “La-la-la Lalele”
Articolul anterior
Atenţie! Primele semne de cancer apar pe piele
Articolul următor