Localizată în partea anterioară a gâtului, glanda tirioidă influenţează o mare parte din procesele metabolice ale organismului. Afecţiunile glandei tiroide pot încetini sau stimula metabolismul prin schimbarea nivelului producţiei hormonilor tiroidieni.
Oboseala, kilogramele în plus, încetinirea activităţii mentale, căderea pronunţată a părului, deprimare, scăderea ritmului cardiac, senzaţie permanentă de frig, pielea uscată şi unghiile fragile, amorţeala sau furnicăturile în mâini, constipaţie sau menstruaţie anormală sunt semne de hipotiroidism, adică funcţie scăzută a glandei tiroide. Tratamentul corespunzător este extrem de important pentru menţinerea starii de sănătate şi pentru a evita complicaţiile serioase.
Creşterea în greutate este un semn caracteristic hipotiroidismului
Unul dintre cele mai comune simptome care sugerează o problemă a glandei tiroide este schimbarea bruscă a greutăţii. Creşterea în greutate indică un nivel scăzut al hormonilor glandei tiroide în organism, ceea ce se numeşte hipotiroidism. La polul opus, dacă tiroida produce mai mulţi hormoni decât are nevoie corpul se va observa o scădere bruscă în greutate, ceea ce se întâlneşte în hipertiroidism. Ce strategii pot urma pacienţii care suferă de boli de tiroidă pentru a slăbi?
Nu reuşeşti să slăbeşti, chiar dacă ții dietă? Acesta poate fi motivul!
Exerciţiile fizice te ajută să slăbeşti eficient
Este constatat de către medici că pentru foarte mulţi pacienţi care sunt bolnavi de tiroidă, dieta scăzută în calorii sau cele drastice care sugerează consumul doar anumitor alimente pentru a slăbi pur şi simplu nu sunt eficiente. Cele mai bune rezultate în slăbit, pacienţii cu afectarea glandei tiroide le au dacă încep să practice mai multă mişcare. În timp ce sunt recomandate cel puţin 30 de minute de sport pe zi, pacienţii care vor să îşi menţină greutatea sau să mai slăbească trebuie să practice exerciţii 60 de minute zilnic.
Hipertiroidismul nu este egal cu slăbirea bruscă
Hipertiroidismul se caracterizează printr-o viteză accelerată a metabolismului, însă, pentru unii pacienţi asta nu înseamnă destul de mult încât să slăbească mai uşor. Din contră, foamea îi poate îndemna să mânânce din ce în ce mai des. Hipotiroidismul se poate transforma în hipertiroidism din cauza depăşirii dozei de medicamente. Cel mai bine este să respecţi recomandaţiile medicului.
Cel mai simplu test care descoperă afecțiunile glandei tiroide. Poți să-l faci acasă
Medicamentele pot cauza creşterea în greutate
Dacă după luarea medicamentului prescris pentru reglarea hormonilor tiroidieni se observă o creştere în greutate, cel mai bine este să faci un consult medical, pentru a regla din nou doza de hormoni administrată.
Tipul de antrenament te ajută
Dacă ai scăzută funcţia glandei tiroide şi masă corporală crescută există anumite programe de antrenament eficiente pentru a readuce corpul la greutatea normală. În caz de hipertiroidism, antrenamentele cu greutăţi contribuie la creşterea masei musculare şi întărirea muşchilor.
Cele mai bogate alimente în fibre, esenţiale pentru sănătate şi slăbit
Menţine corpul hidratat
Trebuie să consumi apă ca să îţi faci metabolsimul să înceapă să ardă calorii. Pentru pacienţii cu hipotiroidism, al căror metabolism este încetinit, este potrivit să consume până la 1,5-2 litri de apă pe zi. Cel mai bine în astfel de situaţii este să se evite sucurile acidulate şi îndulcite.
Mai multe fibre alimentare în dietă
Alimentele bogate în fibre dietetice ajută la reglarea funcţiei motorii a intestinului, îmbunătăţesc digestia şi elimină constipaţia. Prin urmare, vei lupta mai bine cu grăsimile. Fibrele sunt săţioase şi îţi ţin de foame.