Premieră medicală în țara noastră: o femeie cu anevrism, operată printr-o metodă minim invazivă de către medicii moldoveni

Performanţă pentru medicii din ţara noastră. Aceştia au reuşit, în premieră, să efectueze o operație foarte complicată, în cazul unei femei care suferea de anevrism la nivelul vaselor creierului.

Este vorba despre lichidarea unui anevrism gigant şi instalarea unui dispozitiv prin metoda minim invazivă.

Până nu demult pacienții care sufereau de asemenea forme ale afecţiunii puteau beneficia de asemenea intervenții doar în clinicile de peste hotare.

Doctorii de la Institutul Național de Neurochirurgie din Capitală le oferă acum o şansă pacienților.

Prima operaţie a fost efectuată cu succes unei paciente de 71 de ani, din stânga Nistrului, diagnosticată cu anevrism cerebral.

„Patru luni am luptat pentru a mi se permite să ajung la medicii în Chișinău. Doctorul s-a uitat la radiografie și a spus că poate face astfel de intervenție. Acum învăț din nou să merg.”, a povestit pacienta, Ala Șrub.

Neurochirurgul Ion Pregruza, care a realizat operaţia, spune că s-a consultat cu câțiva profesori din Japonia și Turcia înainte de intervenţie.

„Unica șansă de tratament definitiv a acestui caz era instalarea a unui flow diverter. O operație minim invazivă, calea de abord pentru boală se face printr-o incizie de 2 mm la nivelului piciorului drept.”, a afirmat medicul neurochirurg, Ion Preguza.

Până acum, pacienţii din ţara noastră mergeau în țări precum SUA, Germania sau Japonia pentru asemenea intervenţii.

„Iată cu mâinele doctorilor moldoveni s-a făcut lucrul ăsta. Acest dispozitiv a fost adus din Statele Unite. Operația ce a fost făcută, e una extrem de costisitoare, dar a fost făcută din sursele companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Pacienta este în deplină cunoștință, este lucidă, poate să vorbească, nu a avut niciun defect neurologic.”, a comunicat directorul INN, Grigorie Zapuhlîh. Intervenția a costat 260 de mii de lei.

sursa: www.publika.md

Ex-directorul Gimnaziului Corjova, Constantin Sucitu, s-a stins din cauza virusului Covid-19
Articolul anterior
Copiii părinților vaccinați, care se întorc din zone roșii, vor fi plasați în carantină la intrarea în România
Articolul următor
Alte articole interesante