Despre cum să ai o alimentaţie echilibrată şi un corp armonios am scris în nenumărate rânduri. În continuare îţi voi vorbi despre unele consecinţe nefaste ce pot apărea din dorinţa de a fi perfectă: anorexia şi bulimia. Aceste două fenomene sunt cele mai frecvente tulburări alimentare întâlnite, în special, în rândul adolescentelor, din această cauză e bine să ştii că…
Persoanele suferinde de anorexie sau bulimie sunt expuse unui risc major, atât din punct de vedere al sănătăţii fizice cât şi al echilibrului emoţional. Deşi sunt diferite prin manifestare, ambele au un punct comun: hipoalimentaţia. Ca rezultat organismul reacţionează la insuficienţa alimentară prin pierderea în greutate, subţierea firului de păr, decojirea unghiilor şi anemie. De asemenea suferă şi structura pielii, aceasta căpătând o nuanţă lipsită de naturalețe şi devine uscată. Acestea sunt doar câteva consecinţe, unele urmări manifestându-se mai târziu. Acum însă, să vedem prin ce se deosebesc aceste devieri şi care sunt primele semne la care trebuie să atragi atenţia.
Anorexia – se manifestă prin inapetenţă. Femeile ce suferă de această boală creează o adevărată fobie faţă de mâncare. De cele mai multe ori acestea se văd grase şi îndură foamea doar pentru „a mai da jos din kilogramele în plus”. Simptomele anorexiei sunt:
- Refuzul de a mânca
- Tulburări ale ciclului menstrual
- Anxietate
- Slăbiciuni
- Calculul obsesiv al caloriilor
Vestea bună este că anorexia poate fi tratată, dacă cei din jur bat alarma la timp.
Bulimia – este o tulburare de ordin psihologic, manifestată prin explozii necontrolate: prima etapă este mâncatul în exces, după care vine sentimentul de învinovăţire şi diferite metode de control al greutăţii: folosirea laxativelor şi diuretice, provocarea vomei, mersul excesiv la sală etc. Dacă în cazul anorexicilor, simptomele pot fi vizibile, atunci în cazul bulimiei este mai dificil, deoarece aceste persoane au tendinţa de a se ascunde de ochii lumii atunci când au pofte. De asemenea, bulimia este egală cu deshidratarea, aceasta se întâmplâ din cauza pierderii lichidelor din organism.
Aceste tulburări alimentare sunt caracteristice mai mult femeilor, în special adolescentelor care sunt uşor influenţabile de schimbările standartelor frumuseţii.
Săptămâna viitoare îţi voi vorbi despre alte două boli care afectează sexul frumos: bigorexia şi ortorexia.
Text: Rada Baltag