Sportul accelerează metabolismul

Metabolism sau schimbul de substanţe în organism, sunt termeni pe care îi auzi în discuţii cu instructorul tău atunci când vorbiţi despre slăbit. Vei spune că ai metabolism „lent”, de aceea nu reuşeşti să dai jos kilogramele dorite. Din păcate este doar un mit despre care e bine să ştii că…

separator

Rada Baltag,
instructor shaping

Poţi schimba şi reactiva metabolismul tău în orice moment. Desigur că aceste schimbări se petrec în timp. O modalitate sigură de a-ţi activa schimbul de substanţe este sportul şi alimentaţia. Dar, să începem de la noţiuni de bază pe care trebuie să le cunoşti înainte de a înţelege ce se petrece în organismul tău din momentul în care mergi la sală.

RMB (rata metabolismului bazal)

Despre acest termen sunt sigură că ai auzit mai puţin. Rata metabolismului bazal, indică numărul de calorii pe care corpul tău le „arde” atunci când este în repaos. Acest indice este individual, fiind influenţat de sex, vârstă, activitate şi greutate. De asemenea, trebuie să cunoşti că o dată cu vârsta (20-25 ani), activitatea metabolismului bazal începe să scadă. De aici rezultă că trebuie să acorzi o atenţie sporită cantităţii de calorii consumate zilnic. La femei, o influenţă deosebită asupra metabolismului bazal o au dereglările hormonale şi menopauza. Pentru aţi afla RMB-ul trebuie să consulţi un specialist în nutriţie sau poţi afla un indice aproximativ navigând pe paginile de internet.

Sportul te schimbă!

Sportul te schimbă! Îţi schimbă atât aspectul fizic cât şi mecanismele din interior. Practicând sport, organismul este impus să se  adapteze unui mod de viaţă nou ce implică efort fizic constant. Sportul în acest caz este catalizatorul schimbărilor la nivelul aparatului respirator, cardio-vascular, sistemului nervos etc. În cele ce urmează îţi voi prezenta influenţa sportului asupra schimbului de substanţe.

În fiece clipă în organism are loc schimbul de substanţe şi transportarea elementelor nutritive spre organele interne vitale. Practicând sport aceste procese se accelerează. Scopul oricărui program de slăbit este de a păstra un metabolism activ ceea ce înseamnă că vei arde mai multe calorii timp de un antrenament. Dar, să nu uiţi că o dată ce-ţi activezi metabolismul acesta rămâne activ şi după antrenament.

P.S. Nu uita: evită consumul de alimente timp de 2 ore după antrenament!

Text: Rada Baltag

Bruschete
Articolul anterior
Cele mai frumoase oraşe pe apă din lume!
Articolul următor
Alte articole interesante