A fost descoperit mucegaiul care descompune plasticul în 140 de zile

Oamenii de știință australieni spun că au descoperit un mucegai care poate descompune plasticul în 140 de zile, ceea ce dă speranță pentru criza reciclării.

From spoons to flags, how govt's plastic ban aims to phase out  'low-utility' single-use items

Oamenii de știință de la Universitatea din Sydney au descoperit că pot folosi două tipuri de mucegai care se găsesc în mod obișnuit în plante și în sol – Aspergillus terreus și Engyodontium album – pentru a descompune plasticul „încăpățânat”, potrivit rezultatelor publicate în revista științifică NPJ Materials Degradation, scrie descopera.ro, conform Business Insider.

A fost nevoie de aproximativ 140 de zile pentru ca mucegaiul să descompună complet materialele plastice.

„Este cea mai mare rată de degradare raportată”

„Este cea mai mare rată de degradare raportată în literatura de specialitate pe care o cunoaștem în lume”, a declarat Ali Abbas, profesor de inginerie chimică la universitate, pentru Australian Broadcasting Corporation.

Vestea este optimistă, după ce un raport din 2022 al Greenpeace a constatat că marea majoritate a materialelor plastice care sunt reciclate în SUA ajung în ocean sau în depozitele de deșeuri, care emit poluanți periculoși în aer. Doar 5% din materialele plastice au fost, de fapt, reciclate.

Lisa Ramsden, un activist Greenpeace SUA, a declarat la acea vreme pentru NPR că industriile ar putea tripla producția de plastic până în 2050, ceea ce ar agrava problema.

„Se produce mai mult plastic, iar un procent și mai mic din acesta este reciclat”, a declarat Ramsden.

Reciclarea plasticului, o provocare majoră

Potrivit Columbia Climate School, reciclarea plasticului rămâne o provocare majoră în industria deșeurilor, deoarece acesta este adesea contaminat de alimente și alte obiecte.

SUA au generat 292,4 milioane de tone de deșeuri municipale solide în 2018 și doar 94 de milioane de tone – sau aproximativ 32% – au fost reciclate sau compostate, potrivit Agenției americane pentru protecția mediului. Între timp, aproximativ 146 de milioane de tone (sau 50%) de deșeuri au fost depozitate la groapa de gunoi, iar 35 de milioane de tone (sau aproximativ 12%) de deșeuri au fost arse, potrivit agenției.

Acum, cercetarea ar putea dura între trei și cinci ani, a declarat Abbas.

Admiterea la universitățile din R. Moldova va începe pe 22 iulie. În câte instituții pot fi depuse dosarele

Sesiunea de admitere la universitățile din Moldova se va desfășura între 22-29 iulie, rezultatele finale urmând să fie afișate pe 9 august. Sesiunea suplimentară va avea loc între 10-14 august, iar lista persoanelor înmatriculate va fi anunțată pe 20 august. Candidații la admitere au posibilitatea să depună în anul curent actele la 12 universități publice și 4 private, transmite IPN.

Ministerul Educației și Cercetării menționează că pentru studii superioare de licență și studii superioare integrate, actele la concursul de admitere vor fi depuse centralizat prin intermediul platformei eadmitere.gov.md. Candidații la studii superioare de master, precum și cetățenii străini, indiferent de nivelul de studii pe care îl aleg, vor depune dosarele direct la instituția de învățământ superior.

În sesiunea de admitere 2024, candidații vor putea depune dosarele la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, Universitatea de Stat din Comrat, Universitatea de Stat din Taraclia, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Academia Militară „Alexandru cel Bun”, Academia „Ștefan cel Mare”, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

De asemenea, candidații pot depune dosarele la patru instituții private: Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Universitatea de Studii Europene din Moldova, Universitatea de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere”, Universitatea Cooperatist-Comercială din Moldova.

SUA, după ce Rusia a interzis 81 de publicații europene: Se teme că populaţia va auzi „adevărul”

Rusia a blocat accesul pe teritoriul său pentru 81 de publicații europene de teamă că populaţia va auzi „adevărul”, consideră Washingtonul. Moscova susține că a luat această decizie ca „represalii” la o decizie UE din luna mai, de a interzice accesul la trei instituții media de stat ruse. Printre publicațiile interzise în Rusia se află și Digi24 și Digi24.ro.

„Este un alt semn că guvernul rus reprimă jurnalismul pentru că îi este teamă că propriul popor va auzi adevărul”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, într-o conferinţă de presă. Executivul rus, în opinia sa, „vrea să ascundă adevărul despre acţiunile Rusiei în interiorul Rusiei, despre acţiunile guvernului de a-şi reprima propriul popor, de a invada un vecin şi de a-şi ocupa ilegal vecinul” „De ceva vreme am văzut cum reprimă jurnalismul şi, din păcate, asta continuă”, a conchis el, potrivit Agerpres. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, susține că măsura este un răspuns la deciziile UE și a criticat declarațiile lui Miller. „Este aroganță, prostie sau ambele, unite prin conceptul de „democrație liberală”. Sunt represalii pentru interzicerea mass-media rusești în UE. Dar Departamentul de Stat dă vina din nou pe Rusia pentru tot”, a scris Zaharova pe Telegram, potrivit agenției de presă de stat Tass. Pe listă se regăsesc, printre altele, agenţia de presă franceză France Presse, cea spaniolă EFE, ziarele franceze Le Monde şi Liberation, publicaţiile germane Die Zeit şi Der Spiegel, postul Radio France, posturile de televiziune italian RAI, cele franceze LC1 şi Arte, cel austriac ORF sau cel olandez Nos, etc. Conform site-ului MAE rus, restricţiile vizează şi posturile Pro TV International (stirileprotv.ro, protv.ro), Digi24 (digi24.ro) şi B1TV (b1tv.ro). Anunţul Ministerul rus de Externe a intervenit în ziua în care a intrat în vigoare o decizie a Consiliului UE din 17 martie, prin care sunt impuse restricţii de difuzare în spaţiul comunitar pentru trei media de stat ruse – RIA Novosti şi cotidienele Izvestia şi Rossiiskaia Gazeta. Înainte, UE a interzsis în spaţiul comunitar alte media oficiale ruse prin care Moscova îşi desfăşoară campania de dezinformare în Occident, între care şi Russia Today (RT), scrie digi24.ro.

Absolvenții vor afla mâine rezultatele la BAC: Au fost constituite 18 comisii care vor examina contestațiile

Comisia Națională de Examene (CNE) a aprobat astăzi constituirea Comisiilor Republicane de Examinare a Contestațiilor pentru sesiunea de bacalaureat. În total, vor activa 18 comisii de examinare a contestațiilor, în care vor fi încadrați circa 220 de profesori evaluatori. Toate cadrele didactice au participat la cursuri de formare organizate de Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, scrie jurnal.md.

De asemenea, CNE a aprobat constituirea a două Centre Republicane de Examinare a Contestațiilor în municipiul Chișinău. Reamintim că pe data de 27 iunie, la centrele de bacalaureat, vor fi afișate rezultatele din sesiunea de bază.

În perioada 27-28 iunie, candidații care nu sunt de acord cu notele obținute pot depune contestații la Centrele de Bacalaureat între orele 9:00–18:00.

În aceeași perioadă, fiecare candidat își va putea vedea, online, notele obținute și testele verificate la adresa bac.gov.md în baza unei parole oferite de instituția de învățământ în care și-a făcut studiile.

Rezultatele finale ale sesiunii de bază vor fi anunțate, după examinarea contestațiilor, la data de 4 iulie, în Centrele de Bacalaureat.

Detalii despre urmărirea penală în cazul celor șapte indivizi reținuți în dosarul dezordinilor în masă
Articolul anterior
Un membru al trupei faimoase K-Pop Astro, găsit mort. Avea doar 25 de ani
Articolul următor