Alimente care îţi ajută corpul să regenereze. Sfaturile unui medic neurolog

 Alimentaţia sănătoasă şi practicarea exerciţiilor fizice sunt cheia unui corp sănătos. În fiecare clipă, celulele mature din organismul uman se descompun, pentru a ceda locul celor noi, tinere, astfel încât muşchii şi organele se află într-un proces continuu de autoregenerare, fără de care nu ar fi posibilă viaţa.

separator

corpPielea fină, elastică și fără riduri, inima sănătoasă și puternică, oasele tari și compacte nu sunt un vis, ci lucruri uşor de dobândit, potrivit medicului neurolog român, Dafin Mureșanu. Trebuie să beneficiem de aceea ce ne dă mai bun mama-natură.

„E foarte important să vizitezi medicul și să-ți controlezi factorii de risc“, explică neurologul Dafin Mureșanu. Aceștia sunt, în principal, tutunul și alcoolul, dar e important și să respectăm orele de somn și relaxare.
„Unii trăiesc mult mai intens viața și muncesc serios, în două ore pot să ardă cât alții în șapte. Alții au un ritm de viaţă mai lejer. Totul ține de modul în care consumi rezervă biologică și rezervă cognitivă, care scad de-a lungul vieții mult mai rapid, dacă n-ai grijă de ele“, explică specialistul.

Cum ajuți organismul să regenereze

În fiecare clipă, celule din organismul uman mor, dar în același timp se nasc altele noi. Suntem într-o permanentă autoregenerare. Spre exemplu, celulele roșii, eritrocitele din sânge, trăiesc doar patru luni, cele albe, leucocitele – un an. Celulele pieleii se reînnoiesc în cel mult trei săptămâni, cele din oase – la 10 ani. Practic, spun specialiștii, o dată la șapte ani, corpul trece printr-un proces de regenerare complet, apoi începe altul. Acest proces natural poate fi susţinut printr-o alimentaţie adecvată şi un mod de viaţă activ. Practic, contribuim la prelungirea tinereții.

Oamenii din Bapan nu se îmbolnăvesc! Ce poţi învăţa de la modul lor de viaţă

Laptele și produsele lactate, alimente-cheie pentru oase

Pentru a ajuta regenerarea oaselor, hrana trebuie să conțină, în primul rând, alimente bogate în calciu, precum laptele și produsele lactate, dar sunt benefice și legumele cu frunze verzi. De asemenea, avem nevoie de vitamină D, pe care o găsim în pește sau în broccoli. E bine să renunțăm la fumat, consum de alcool și exces de cafeină și să facem sport cel puţin 30 de minute, în fiecare zi. Celulele osoase se regenerează în 10 ani, iar densitatea osoasă maximă o atingem la 20 de ani, după care scade treptat.5-mituri-despre-iaurtul-grecesc_size1

Peștele, benefic pentru ochi și creșterea unghiilor și a părului

La nivelul ochilor, singurele celule care se regenerează sunt cele din cornee, practic, se refac în 24 de ore de la un accident. Pentru o vedere bună e indicat să consumăm pește, morcovi, afine, usturoi și spanac. Peștele, în special specii de peşte gras, precum somon, hering, macrou, și ouăle sunt bune și pentru regenerarea și creșterea unghiilor și a părului. Ajută, de asemenea, și legumele, nucile, cerealele integrale, carnea de pui și de curcan, lactatele, apa, fasolea, mazărea și semințele de floarea- soarelui.fish_dish_herbs_lemon_white_background_78321_3840x2160

Carnea roșie, bună pentru inimă și reîmprospătarea sângelui

După vârsta de 35 de ani inima obosește, bate mai încet și începe să-și piardă din vigoare. Ca să funcționeze bine e nevoie de un sânge sănătos și vase sangvine elastice. Deoarece celulele roșii din sânge trăiesc patru luni, organismul are nevoie de fier pentru a regenera altele noi. Acesta se găsește în carne roșie, ouă, porumb, sfeclă roșie și cacao. De asemenea, vița de vie, dovleacul și țelina combat anemia. Pentru elasticitatea vaselor putem consuma vinete, morcovi, ceapă, tărâțe, usturoi și hrean.

Francezii au o prevalenţă mai scăzută a bolilor de inimă datorită consumului de struguri

Păpădia, planta care ajută la regenerarea celulelor ficatului

Atunci când este îndepărtat prin operație 70% din ficatul unei persoane, acesta crește la loc în doar cinci luni, deoarece celulele hepatice se regenerează o dată la 150 de zile. Dacă nu s-ar întâmpla acest lucru, organismul uman ar înceta să funcționeze. Pentru a ajuta acest proces e suficient să consumăm, spre exemplu, ceaiuri de păpădie, dar și spanac, salată verde, varză, conopidă, ardei gras, lemn dulce, suc de aloe, ulei de somon, pătrunjel, morcovi, oregano și ginseng.papadie

Pielea, regenerată într-o lună cu apă, roșii, kiwi, citrice și pește

Celulele pielii, cel mai vast organ al omului, regenerează o dată la 3-4 săptămâni, spun specialiștii. Pentru a ajuta acest procesc rapid și continuu, trebuie să consumăm multă apă, citrice, roșii, kiwi, bogat în vitamina C, fructe de mare și pește gras, bogat în acizi grași Omega-3, avocado și nuci sau ulei vegetal nerafinat. Este necesar și un aport de antioxidanți din cătină, goji sau fructe de pădure, ceai verde, dar și struguri negri, ciocolată neagră și prune uscate sau varză roșie.

sursa

Un model Victoria’s Secret, impusă să slăbească: “Am intrat în depresie”
Articolul anterior
Vasilisa Volodina a renunțat la machiaj!
Articolul următor
Alte articole interesante