Alimente care îţi ajută corpul să regenereze. Sfaturile unui medic neurolog

 Alimentaţia sănătoasă şi practicarea exerciţiilor fizice sunt cheia unui corp sănătos. În fiecare clipă, celulele mature din organismul uman se descompun, pentru a ceda locul celor noi, tinere, astfel încât muşchii şi organele se află într-un proces continuu de autoregenerare, fără de care nu ar fi posibilă viaţa.

separator

corpPielea fină, elastică și fără riduri, inima sănătoasă și puternică, oasele tari și compacte nu sunt un vis, ci lucruri uşor de dobândit, potrivit medicului neurolog român, Dafin Mureșanu. Trebuie să beneficiem de aceea ce ne dă mai bun mama-natură.

„E foarte important să vizitezi medicul și să-ți controlezi factorii de risc“, explică neurologul Dafin Mureșanu. Aceștia sunt, în principal, tutunul și alcoolul, dar e important și să respectăm orele de somn și relaxare.
„Unii trăiesc mult mai intens viața și muncesc serios, în două ore pot să ardă cât alții în șapte. Alții au un ritm de viaţă mai lejer. Totul ține de modul în care consumi rezervă biologică și rezervă cognitivă, care scad de-a lungul vieții mult mai rapid, dacă n-ai grijă de ele“, explică specialistul.

Cum ajuți organismul să regenereze

În fiecare clipă, celule din organismul uman mor, dar în același timp se nasc altele noi. Suntem într-o permanentă autoregenerare. Spre exemplu, celulele roșii, eritrocitele din sânge, trăiesc doar patru luni, cele albe, leucocitele – un an. Celulele pieleii se reînnoiesc în cel mult trei săptămâni, cele din oase – la 10 ani. Practic, spun specialiștii, o dată la șapte ani, corpul trece printr-un proces de regenerare complet, apoi începe altul. Acest proces natural poate fi susţinut printr-o alimentaţie adecvată şi un mod de viaţă activ. Practic, contribuim la prelungirea tinereții.

Oamenii din Bapan nu se îmbolnăvesc! Ce poţi învăţa de la modul lor de viaţă

Laptele și produsele lactate, alimente-cheie pentru oase

Pentru a ajuta regenerarea oaselor, hrana trebuie să conțină, în primul rând, alimente bogate în calciu, precum laptele și produsele lactate, dar sunt benefice și legumele cu frunze verzi. De asemenea, avem nevoie de vitamină D, pe care o găsim în pește sau în broccoli. E bine să renunțăm la fumat, consum de alcool și exces de cafeină și să facem sport cel puţin 30 de minute, în fiecare zi. Celulele osoase se regenerează în 10 ani, iar densitatea osoasă maximă o atingem la 20 de ani, după care scade treptat.5-mituri-despre-iaurtul-grecesc_size1

Peștele, benefic pentru ochi și creșterea unghiilor și a părului

La nivelul ochilor, singurele celule care se regenerează sunt cele din cornee, practic, se refac în 24 de ore de la un accident. Pentru o vedere bună e indicat să consumăm pește, morcovi, afine, usturoi și spanac. Peștele, în special specii de peşte gras, precum somon, hering, macrou, și ouăle sunt bune și pentru regenerarea și creșterea unghiilor și a părului. Ajută, de asemenea, și legumele, nucile, cerealele integrale, carnea de pui și de curcan, lactatele, apa, fasolea, mazărea și semințele de floarea- soarelui.fish_dish_herbs_lemon_white_background_78321_3840x2160

Carnea roșie, bună pentru inimă și reîmprospătarea sângelui

După vârsta de 35 de ani inima obosește, bate mai încet și începe să-și piardă din vigoare. Ca să funcționeze bine e nevoie de un sânge sănătos și vase sangvine elastice. Deoarece celulele roșii din sânge trăiesc patru luni, organismul are nevoie de fier pentru a regenera altele noi. Acesta se găsește în carne roșie, ouă, porumb, sfeclă roșie și cacao. De asemenea, vița de vie, dovleacul și țelina combat anemia. Pentru elasticitatea vaselor putem consuma vinete, morcovi, ceapă, tărâțe, usturoi și hrean.

Francezii au o prevalenţă mai scăzută a bolilor de inimă datorită consumului de struguri

Păpădia, planta care ajută la regenerarea celulelor ficatului

Atunci când este îndepărtat prin operație 70% din ficatul unei persoane, acesta crește la loc în doar cinci luni, deoarece celulele hepatice se regenerează o dată la 150 de zile. Dacă nu s-ar întâmpla acest lucru, organismul uman ar înceta să funcționeze. Pentru a ajuta acest proces e suficient să consumăm, spre exemplu, ceaiuri de păpădie, dar și spanac, salată verde, varză, conopidă, ardei gras, lemn dulce, suc de aloe, ulei de somon, pătrunjel, morcovi, oregano și ginseng.papadie

Pielea, regenerată într-o lună cu apă, roșii, kiwi, citrice și pește

Celulele pielii, cel mai vast organ al omului, regenerează o dată la 3-4 săptămâni, spun specialiștii. Pentru a ajuta acest procesc rapid și continuu, trebuie să consumăm multă apă, citrice, roșii, kiwi, bogat în vitamina C, fructe de mare și pește gras, bogat în acizi grași Omega-3, avocado și nuci sau ulei vegetal nerafinat. Este necesar și un aport de antioxidanți din cătină, goji sau fructe de pădure, ceai verde, dar și struguri negri, ciocolată neagră și prune uscate sau varză roșie.

sursa

O insectă „crocantă” revoluționează meniurile restaurantelor de lux. Noua salată servită clienților

Restaurantele de „lux” din mai multe state au început să le ofere clienților feluri de mâncare pe bază de insecte, considerate comestibile. Spre exemplu, un local frecventat de oamenii cu gusturi fine din New Orleans au avut parte de o altfel de salată: cu cicade(n.r. insecte care se mai numesc „greieri de copaci”), scrie evz.ro.

Cicadele(n.r. insecte care trăiesc sub pământ) au devenit „delicii alternative” în  Cartierul Francez precum Antoine’s și Brennan’s, Audubon Insectarium din New Orleans. Localul este cunoscut  pentru felurile de mâncare care conțin viermi(n.r. considerați comestibili)  prăjiți cu chili și greieri crocanți, cu sos de  caju, sunt piese de bază în meniu.

Potrivit sursei citate, unul dintre felurile de mâncare care conține cicade conține:  salată verde cu mere, migdale, afine  sos de muștar și de soia.

Felul de mâncare care conține insecte este, însă, popular și în Europa.

Uniunea Europeană  a aprobat în ianuarie 2023 mai multe produse derivate din insecte pentru consumul uman, precum și al patrulea tip de insectă ca fiind comestibilă(n.r. greieri)

Oficialii Uniunii Europene susțin că insectele vor fi o alternativă în criza alimentară care se prefigurează.

„Insectele vor juca un rol principal în abordarea numeroaselor probleme cu care ne confruntăm în prezent și ne vom confrunta și în viitor. Este vorba, printre altele, de creșterea costului proteinelor animale, insecuritatea alimentară, presiunile asupra mediului, creșterea populației și creșterea constantă a cererii de proteine în rândul claselor de mijloc. 

Insectele se găsesc în abundență peste tot în lume. Sunt bogate în proteine și reprezintă mai puțin de 1 % din amprenta de carbon a animalelor. Sunt alternativa alimentară ideală care facilitează trecerea la o alimentație sănătoasă și durabilă și contribuie în mod pozitiv nu numai la sănătatea noastră, ci și la cea a mediului și, prin urmare, a viitorului nostru”, motivează Comisia Europeană.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să abordezi corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Onlin de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare corectă!

Alertă OMS! Virusul gripei aviare, acum și în lapte

O declarație recentă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă exprimând  „o mare îngrijorare” cu privire la numărul tot mai mare de cazuri de gripă aviară la oameni, scrie doctorulzilei.ro.

De asemenea, organizația a anunțat vineri că virusul a fost găsit în laptele crud. Dr. Jeremy Farrar, om de știință șef la OMS, a remarcat că gripa aviară, numită și H5N1, a avut o rată de mortalitate „extrem de mare” în rândul celor care au fost infectați în întreaga lume.

OMS, semnal de alarmă: Virusul gripei aviare se găsește acum în lapte. „E o mare îngrijorare”

Nu a avut loc nicio transmitere de la om la om a bolii.

„Marea îngrijorare, desigur, este că  virusul acum evoluează și dezvoltă capacitatea de a infecta oamenii. Și apoi critic, capacitatea de a trece de la transmiterea de la om la om”, a avertizat Farrar.

OMS a avertizat în continuare că virusul a fost găsit în laptele crud.

Oficialii au spus că consumul de lapte pasteurizat este încă sigur. Dr. Wenqing Zhang, care conduce programul global de gripă al OMS, a spus că virusul a fost identificat într-o „concentrație foarte mare de virus în laptele crud” de la vacile infectate.

Cercetătorii încă încearcă să determine cât timp poate supraviețui virusul în lapte.

În general, nu este indicat niciodată consumul de lapte crud, deoarece poate transporta alți contaminanți, cum ar fi salmonella, listeria și E. coli. Zhang a reiterat, de asemenea, cazurile care au fost identificate în SUA și în Europa au fost relativ ușoare.

Acesta nu este primul avertisment privind o potențială pandemie de gripă aviară. La începutul acestei luni, oamenii de știință au tras un semnal de alarmă că o astfel de pandemie ar putea fi „de 100 de ori mai rea decât COVID”.

„Acest virus a fost în fruntea listei pandemice de mulți, mulți ani și probabil decenii”, a spus dr. Suresh Kuchipudi, cercetător al gripei aviare din Pittsburgh, potrivit Daily Mail. Singura speranță, au continuat oficialii, este că virusul va fi mai puțin mortal la oameni decât la păsări.

Adevărul despre postul intermitent! Tot mai mulți oameni îl urmează

Postul intermitent este urmat de tot mai mulți oameni. Majoritatea dintre aceștia spun că efectele sunt vizibile după doar câteva zile. Acest tip de dietă presupune o pauză alimentară de 6,8 sau chiar 12 ore între mese. Mihaela Bilic susține că metoda este una sănătoasă și ar trebui adoptată de toate persoanele care duc o luptă cu kilogramele în plus, scrie evz.ro.

Rețelele de socializare sunt pline de mărturii ale celor care au reușit să slăbească prin această metodă. Cu toate că este combătută de mulți specialiști, Mihaela Bilic susține că postul intermitent este de un real ajutor pentru cei care vor să piardă în greutate.

„Tot suntem în post și cuvântul acesta este din nou la modă, iar eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună așa, foarte științific. Că dacă îi spuneai omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești de la țară și nepregătit. Iată, însă, cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli; avem impresia că nu mâncăm-nu mâncăm, dar și când mâncăm, mâncăm tot frigiderul. ”, a explicat nutriționistul.

Rezultate impresionante

Medicul nutriționist susține că postul intermitent nu este benefic doar pentru slăbire, ci și pentru un organism sănătos. Pauzele dintre mese vor da timp organismului să se regleze, iar metoda va proteja ficatul, spune specialistul.

„De ce este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate. Ei bine, avem grijă de ficatul nostru e fantastic ce uzină de metabolizare este, aș spune că este organul central. OK, inima pompează sângele, dar fără ficat nu am avea glicemie, nu am avea acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Multă lume crede că acest carburant, carbohidrații, îi luăm din alimentație; noi trebui să știm însă că ficatul este și un rezervor de glucoză și el știe, din grăsime, din proteine, să facă glucoză.”, a mai spus aceasta.

Mihaela Bilic, despre postul extrem de 40 de zile

În mediul online există și mărturii ale unor persoane care au ținut post negru timp de 40 de zile. În această perioadă, acestea au consumat doar lichide. Pe lângă rezultatele vizibile, aceștia au declarat că sunt plini de energie, iar tonusul li s-a îmbunătățit substanțial. Mihaela Bilic susține că organismul poate rezista unui astfel de program, care nu ar fi greșit dacă ar fi parcurs sub îndrumarea unui specialist.

„Deci noi nu avem niciun risc să nu mâncăm, și nu o zi, două, trei, putem să nu mâncăm 40 de zile. Sunt medici nutriționiști care au consumat doar lichide, sub control medical, și au văzut că 40 de zile fără mâncare nu este nimic dramatic.”, a mai spus medicul nutriționist.

Un model Victoria’s Secret, impusă să slăbească: “Am intrat în depresie”
Articolul anterior
Vasilisa Volodina a renunțat la machiaj!
Articolul următor