Mărturiile tatălui copilului înecat cu apă la botez

Au apărut noi detalii despre tragedia de la slujba de botez de la Biserica Sf. Constantin şi Elena, din cartierul Zamca, din municipiul Suceava, în care un bebeluș de 6 săptămâni a fost înecat cu apă în timpul botezului acesta murind la spital.

Tatăl copilului a mărturisit ce a văzut el chiar în timpul slujbei, fără să bănuiască că sunt ultimele momente din viaţa copilului său de doar şase săptămâni, transmite observatornews.ro.

”L-am dus la biserică pentru încreștinare, ce pot să vă spun e că băiatul plângea, dar preotul l-a scufundat de trei ori în apă, iar el a inhalat apă. Părintele l-a scos, l-a șters, de la doctori am aflat că a inhalat 110 ml apă. Pe copil l-a bușit sângele pe nas, l-am pus cu fața în jos, să scoată apa, nu și-a revenit, bătăile inimii erau, dar avea un puls foarte scăzut… Dacă vezi copilul cu gura căscată și că plânge nu îl scufunzi de tot în apă, nu?”, a povestit tatăl, când încă băiatul era în viață, pentru Monitorul de Suceava.

Copilul în stop-cardio-respirator

Copilul, care s-ar fi născut prematur, a fost observat de bunica sa că nu avea pielea rozalie, așa cum ar fi trebuit, și nici nu respira bine, la câteva minute după ce fusese scufundat în apa din cristelniță, în timpul botezului.

Medicul SMURD care a intervenit la caz, dr. Ionut Barsan, a declarat în exclusivitate pentru Observator că echipajul a ajuns la biserică în maxim 3 minute de la apelul făcut la 112 și a început ventilația.

”În general, bebelușii fac stop respirator și abia apoi stop cardiac. După ventilație a început încet-încet să respire, l-am intubat. Foarte multă apă am aspirat pe sonda de intubație, lichid aerat, rozaliu”, a spus medicul Ionuț Barsan.

Bebeluşul a fost adus la UPU Suceava în stop-cardio-respirator resuscitat, fiind internat pe secția ATI, dar din păcate, luni dimineață, în jur de ora 6.00, medicii au constatat decesul. Cel mai probabil, spun specialiştii, copilul a murit din cauza leziunilor provocate de hipoxie, susţinând că bebeluşul a aspirat lichid în plămâni.

Reacţia Arhiepiscopiei Sucevei, după moartea bebelușului scufundat în cristelniță

Arhiepiscopia Sucevei a emis un comunicat, în care îşi exprimă durerea şi tristeţea despre trecerea în nefiinţă a „pruncului Iustin”. De asemenea, Arhiepiscopia precizează că a luat deja legătura cu preotul slujitor și cu cei prezenți, pentru a stabili circumstanțele în care s-a petrecut această tragedie și a decide măsurile necesare.

„Am primit cu multă durere şi tristeţe în suflet vestea despre pruncul Iustin, de doar şase săptămâni, care a plecat mult prea devreme la Cer, să se alăture îngerilor, în dimineața zilei de 1 februarie 2021. Ziua care ar fi trebuit să fie una a bucuriei, a îmbrăcării pruncului Iustin în „haină luminoasă”, s-a preschimbat într-o zi a suferinței pentru părinții, nașii, familia şi comunitatea sa, care i-au așteptat cu nerăbdare venirea în lume. 

În acest moment de tulburare pentru toţi cei ce în loc de haine de sărbătoare vor îmbrăca haine cernite, inclusiv pentru preotul slujitor, ne este greu să înţelegem de ce Dumnezeu a îngăduit această încercare grea. Nu există cuvânt şi nici faptă care să şteargă lacrimile şi să aline acum inimile frânte ale părinţilor şi rudelor, însă le suntem alături în acest moment deosebit de greu şi ne rugăm cu stăruinţă Mult Milostivului Dumnezeu să îi întărească, să îi mângâie şi să tămăduiască această rană, împreună cu pruncul Iustin, care de acum îi va veghea din preajma tronului Părintelui ceresc”, scrie Arhiepiscopia.

Imagini video de la botezul bebelușului asfixiat.

Explicațiile părintelui Savatie Baștovoi privind botezul copilului: Un copil ar trebui botezat la vârsta când îl recunoaște pe părintele său

CNAS a finanțat plata indemnizațiilor adresate familiilor cu copii în valoare de 20,46 milioane lei

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) informează că astăzi, 4 aprilie, a fost finanțată plata indemnizațiilor unice la naștere, indemnizațiilor pentru creșterea/îngrijirea copilului, indemnizațiilor pentru creșterea copiilor gemeni și indemnizațiilor paternale.

Valoarea totală a indemnizațiilor a atins suma de 20,46 milioane lei, transmite Știri.md.

Beneficiarii pot ridica banii după ce plățile sunt procesate prin serviciul guvernamental de plăți electronice (MPay).

Totodată, CNAS îndemnă părinții, după înregistrarea nașterii copilului la Agenția Servicii Publice, să deschidă un card social la orice bancă comercială din Republica Moldova, pentru a beneficia de indemnizații din orice colț al lumii.  

Pentru mai multe detalii, doritorii sunt îndemnați să telefoneze la Centrul de Apel al CNAS la numărul 022-257-777, alegând opțiunea necesară.

Părinții pot înscrie online copii în clasa întâi, începând cu 3 martie

Din data de 3 martie 2025, părinții pot depune online actele pentru înscrierea copiilor în clasa I pe platforma www.escoala.chisinau.md.

În clasa I se înscriu obligatoriu, fără probe de concurs, toți copiii din districtul școlar corespunzător, care au împlinit vârsta de 7 ani până la începutul anului de studii, inclusiv copiii cetățenilor Republicii Moldova din diasporă, cetățenilor Uniunii Europene, străinii, precum și copiii din familii refugiate.

Procedura de înscriere se va desfășura în două etape.

Etapă de înscriere în clasa I (3 martie – 30 aprilie 2025):

Aceasta presupune depunerea/ completarea/validarea cererilor a actelor de înscriere în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 7 ani până la 01 septembrie 2025. Este obligatoriu ca viza de reședință a copilului să corespundă cu districtul școlar. Cererea de înscriere a copiilor în clasa I se va depune pe platforma www.escoala.chisinau.md și va fi completată cu următoarele documente:

– Buletinul de identitate al părintelui/reprezentantului legal al copilului;

– Certificatul de naștere al copilului;

– Certificatul de ședere temporară pentru copii cu statut de refugiat.

În acest an, în clasele cu profil arte și sport, înscrierea în clasa I poate avea loc în baza unor probe de aptitudini specifice profilului. Astfel, în perioada 02-08 mai 2025 se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil.

Etapă de înscriere în clasa I (19 – 30 mai 2025):

În cadrul acesteia va avea loc depunerea/completarea/validarea actelor de înscriere:

-a copiilor din districtul școlar, care vor împlini vîrsta de 7 ani pînă la începutul anului școlar și n-au reușit să fie înscriși în prima etapă;

-a copiilor care vor împlini vîrsta de 7 ani în perioada 01 septembrie

– 31 decembrie 2025 din districtul școlar;

-a copiilor din alte districte școlare pe locurile rămase libere.

Totodată, în perioada 02-06 iunie 2025, se vor desfășura probele de aptitudini în instituțiile de învățămînt general care organizează clase cu profil pentru locurile rămase libere. Situațiile de excepție a copiilor care pe parcursul celor două etape nu au fost înscriși în clasa I, vor fi examinate de comisiile de școlarizare, în urma solicitării individuale a părinților, în perioada 20-30 august 2025, în limita locurilor rămase libere. Înscrierea copiilor în clasa I este gratuită!

Credeai că dacă ai un stil de viață sănătos, faci sport și te simți tânără, atunci și ovarele tale rămân tinere?

Multe femei cred că, dacă încă nu sunt la menopauză, oricând vor putea apela la o procedură de fertilizare in vitro și ea va fi cu succes. Realitatea este însă puțin alta.

Diana Al Faraj, medic reproductolog: „Studiile arată că vârsta noastră biologică a scăzut cu aproximativ 10 ani. Adică, femeile care au acum 40 de ani, din punct de vedere metabolic și fiziologic se aseamănă cu  femeile de 30 de ani din trecut. Asta se datorează progreselor din medicină, dar și condițiilor de viață actuale.

În cazul fertilității, lucrurile stau altfel. Femeile se nasc cu un număr fix de ovocite, care permanent se consumă și nu se mai regenerează. Calitatea lor scade odată cu vârsta, la fel și șansele de reușită a procedurilor de fertilizare. Vedem acest lucru din ratele de succes a fertilizării in vitro:

  • până la 35 de ani rata de succes FIV este de 50-60%;
  • la 40 de ani scade sub 20%;
  • după 42 de ani șansele sunt de sub 5% cu ovocite proprii.

Așadar, chiar dacă ai grijă de sănătatea ta, nu poți opri acest proces natural de îmbătrânire a ovarelor. Totuși, importanța adoptării unui stil de viață sănătos nu poate fi anulată pentru că influențează pozitiv asupra multor alte aspecte ale fertilității. Aici se include: echilibrul hormonal și sănătatea uterină.

Dacă ai peste 35 de ani și îți dorești un copil, nu amâna decizia bazându-te pe diverse mituri! Programează o consultație gratuită la  +(373) 22 40 00 40,  disponibil 24/7 și află mai multe despre fertilitatea ta!

Acum știi! 
La conceperea prin fertilizare in vitro timpul este foarte prețios.

Descindere CNA la Cahul! Polițiști bănuiţi de abuz în serviciu şi corupere pasivă
Articolul anterior
Nepoata Sofiei Rotaru, într-o ipostază tandră cu noul ei iubit. Cine e bărbatul care i-a cucerit inima?
Articolul următor
Close menu