În Chișinău nu va mai fi deconectat iluminatul stradal seara, susține edilul Ion Ceban

Primarul general al Capitalei, Ion Ceban, nu mai consideră oportună deconectarea iluminatului stradal seara, din cauza riscului sporit al accidentelor și ținând cont de siguranța oamenilor.

Declarațiile au fost făcute în cadrul ședinței de astăzi a Primăriei, transmite Știri.md

Primarul s-a arătat nemulțumit că în Chișinău s-au făcut economii, dar în celelalte localități – nu.

„Am economisit energie electrică în Chișinău timp de 5 zile. Știți ce am obținut în perioada când am economisit? Pentru fiecare zi suma a fost de circa 15 mii de lei. Nu am de gând să economisesc pe sănătatea oamenilor și pe siguranța oamenilor. Cel mai interesant: atât a fost criticat Chișinăul că în rest în toată Moldova nu am văzut economii. 

Deci, stimați nacialniși dominatori, toți laolaltă de acolo de sus care nu ieșiți din fotoliile moi și nici din Chișinău, nu avem nevoie de a economisi 15 mii de lei pe zi într-o capitală cu circa un milion de locuitori, deoarece voi tot faceți isterică, dar de fapt nu explicați oamenilor că a fost semnat contractul cu România”, a spus Ceban.

Astfel, pentru securitatea oamenilor, primarul spune că anulează decizia cu privire la deconectarea iluminatului stradal seara. 

„Este întuneric, ceea ce am văzut cu toții în aceste zile este nesigur atât pentru pietoni, cât și pentru șoferi. Nu voi lăsa copiii să meargă prin beznă pentru că voi ne îndemnați să stingem becurile. În plus, în Chișinău, dacă nu ați știut, la noile obiective, pe mai multe străzi, în ogrăzi, în parcuri, am schimbat becurile de tip led. 

Explic ce spun specialiștii: Volumul de energie electrică pentru iluminarea orașului pentru o oră pe zi, total timp de 7 zile, este de 0.02% din volumul total de energie electrică consumată pe țară timp de o săptămână, ceea ce este un volum neînsemnat. 

Și având în vedere riscurile care sunt în perioada de seară când toți oamenii, copiii merg spre casă, cred că nu mai este oportună deconectarea iluminatului stradal seara, fiindcă riscul sporit al accidentelor, siguranța oamenilor este cu mult mai prioritară”, a menționat primarul.

Potrivit lui Ion Ceban, astăzi va fi convocată ședința CSE a municipiului Chișinău pentru a fi adoptată decizia. 

Admiterea la universitățile din R. Moldova va începe pe 22 iulie. În câte instituții pot fi depuse dosarele

Sesiunea de admitere la universitățile din Moldova se va desfășura între 22-29 iulie, rezultatele finale urmând să fie afișate pe 9 august. Sesiunea suplimentară va avea loc între 10-14 august, iar lista persoanelor înmatriculate va fi anunțată pe 20 august. Candidații la admitere au posibilitatea să depună în anul curent actele la 12 universități publice și 4 private, transmite IPN.

Ministerul Educației și Cercetării menționează că pentru studii superioare de licență și studii superioare integrate, actele la concursul de admitere vor fi depuse centralizat prin intermediul platformei eadmitere.gov.md. Candidații la studii superioare de master, precum și cetățenii străini, indiferent de nivelul de studii pe care îl aleg, vor depune dosarele direct la instituția de învățământ superior.

În sesiunea de admitere 2024, candidații vor putea depune dosarele la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, Universitatea de Stat din Comrat, Universitatea de Stat din Taraclia, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, Academia Militară „Alexandru cel Bun”, Academia „Ștefan cel Mare”, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

De asemenea, candidații pot depune dosarele la patru instituții private: Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Universitatea de Studii Europene din Moldova, Universitatea de Studii Politice și Economice Europene „Constantin Stere”, Universitatea Cooperatist-Comercială din Moldova.

SUA, după ce Rusia a interzis 81 de publicații europene: Se teme că populaţia va auzi „adevărul”

Rusia a blocat accesul pe teritoriul său pentru 81 de publicații europene de teamă că populaţia va auzi „adevărul”, consideră Washingtonul. Moscova susține că a luat această decizie ca „represalii” la o decizie UE din luna mai, de a interzice accesul la trei instituții media de stat ruse. Printre publicațiile interzise în Rusia se află și Digi24 și Digi24.ro.

„Este un alt semn că guvernul rus reprimă jurnalismul pentru că îi este teamă că propriul popor va auzi adevărul”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, într-o conferinţă de presă. Executivul rus, în opinia sa, „vrea să ascundă adevărul despre acţiunile Rusiei în interiorul Rusiei, despre acţiunile guvernului de a-şi reprima propriul popor, de a invada un vecin şi de a-şi ocupa ilegal vecinul” „De ceva vreme am văzut cum reprimă jurnalismul şi, din păcate, asta continuă”, a conchis el, potrivit Agerpres. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, susține că măsura este un răspuns la deciziile UE și a criticat declarațiile lui Miller. „Este aroganță, prostie sau ambele, unite prin conceptul de „democrație liberală”. Sunt represalii pentru interzicerea mass-media rusești în UE. Dar Departamentul de Stat dă vina din nou pe Rusia pentru tot”, a scris Zaharova pe Telegram, potrivit agenției de presă de stat Tass. Pe listă se regăsesc, printre altele, agenţia de presă franceză France Presse, cea spaniolă EFE, ziarele franceze Le Monde şi Liberation, publicaţiile germane Die Zeit şi Der Spiegel, postul Radio France, posturile de televiziune italian RAI, cele franceze LC1 şi Arte, cel austriac ORF sau cel olandez Nos, etc. Conform site-ului MAE rus, restricţiile vizează şi posturile Pro TV International (stirileprotv.ro, protv.ro), Digi24 (digi24.ro) şi B1TV (b1tv.ro). Anunţul Ministerul rus de Externe a intervenit în ziua în care a intrat în vigoare o decizie a Consiliului UE din 17 martie, prin care sunt impuse restricţii de difuzare în spaţiul comunitar pentru trei media de stat ruse – RIA Novosti şi cotidienele Izvestia şi Rossiiskaia Gazeta. Înainte, UE a interzsis în spaţiul comunitar alte media oficiale ruse prin care Moscova îşi desfăşoară campania de dezinformare în Occident, între care şi Russia Today (RT), scrie digi24.ro.

Absolvenții vor afla mâine rezultatele la BAC: Au fost constituite 18 comisii care vor examina contestațiile

Comisia Națională de Examene (CNE) a aprobat astăzi constituirea Comisiilor Republicane de Examinare a Contestațiilor pentru sesiunea de bacalaureat. În total, vor activa 18 comisii de examinare a contestațiilor, în care vor fi încadrați circa 220 de profesori evaluatori. Toate cadrele didactice au participat la cursuri de formare organizate de Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, scrie jurnal.md.

De asemenea, CNE a aprobat constituirea a două Centre Republicane de Examinare a Contestațiilor în municipiul Chișinău. Reamintim că pe data de 27 iunie, la centrele de bacalaureat, vor fi afișate rezultatele din sesiunea de bază.

În perioada 27-28 iunie, candidații care nu sunt de acord cu notele obținute pot depune contestații la Centrele de Bacalaureat între orele 9:00–18:00.

În aceeași perioadă, fiecare candidat își va putea vedea, online, notele obținute și testele verificate la adresa bac.gov.md în baza unei parole oferite de instituția de învățământ în care și-a făcut studiile.

Rezultatele finale ale sesiunii de bază vor fi anunțate, după examinarea contestațiilor, la data de 4 iulie, în Centrele de Bacalaureat.

Recorduri de temperatură în Europa. Ziua de 25 octombrie, considerată cea mai călduroasă din ultimii 100 de ani
Articolul anterior
Mercedes-Benz are scopuri ambițioase. Când va fi ultimul accident cu o mașină
Articolul următor