Un anticorp sintetic ar putea preveni și trata Covid-19

Până la dezvoltarea unui vaccin, oamenii de știință încearcă să neutralizeze nou coronavirus, SARS-CoV-2, folosind un anticorp sintetic.

separator

Potrivit unui studiu recent, cercetătorii au reușit să dezvolte un anticorp sintetic pentru a neutraliza SARS-CoV-2. Acest lucru ar putea ajuta la prevenirea infecției, precum și la tratarea bolii COVID-19 în cazul celor diagnosticați.

SARS-CoV-2, noul coronavirus, pătrunde în celulele din corp folosind un receptor numit enzima 2 de conversie a angiotensinei (ECA2). Enzima 2 de conversie a angiotensinei este prezentă pe suprafața celulelor din căile respiratorii și plămâni. După ce o persoană inhalează particulele virale, proteinele din exteriorul coronavirusului se prind de acest receptor, permițând coronavirusului SARS-CoV-2 să pătrundă în celule și să provoace COVID-19.

La un plămân uman adult, ECA2 este prezentă pe suprafața celulelor epiteliale alveolare de tip II din căile respiratorii și plămâni. Lezarea acestor celule ar putea explica leziunile pulmonare severe observate la pacienții cu COVID-19. ECA2 este prezentă și în țesuturile extrapulmonare multiple, incluzând inima, rinichii, vasele de sânge și intestinul. Distribuția receptorilor ECA2 în aceste organe poate explica disfuncția mai multor organe observată la bolnavii cu COVID-19. Alte coronavirusuri, inclusiv cel din spatele focarului SARS (sindromul respirator acut sever) din 2002, se atașează, de asemenea, de enzima ECA2.

Cercetătorii de la Universitatea Tulane din New Orleans, Statele Unite ale Americii, au dezvoltat acum un anticorp care oprește noul coronavirus să se atașeze de receptorul ECA2, prevenind în cele din urmă infecția 1.

Cercetătorii spun că profesioniștii din domeniul sănătății ar putea folosi anticorpul atât înainte cât și după ce o persoană a fost expusă la SARS-CoV-2 și că acesta ar putea fi deosebit de benefic pentru persoanele care nu se pot vaccina din motive de sănătate. În efortul de a păcăli virusul, cercetătorii din spatele studiului au conceput un anticorp sintetic, care interceptează neutralizarea virusului înainte ca acesta să se atașeze de ECA2 și să provoace infecția.

Potrivit unui studiu publicat recent 2, ECA2 este receptorul critic pentru coronavirusul responsabil de apariția sindromului respirator acut sever (SARS). Rolul acestui receptor este de a proteja plămânii de leziuni. ECA2 a fost identificat acum ca un receptor-cheie pentru infecțiile cu SARS-CoV-2. Deși oamenii de știință au mai folosit ECA2 într-o formă solubilă și sigură pentru oameni, în general nu rămâne în corp mult timp și nu poate atinge mucoasa plămânilor – ceea ce este crucial pentru tratarea unui virus respirator.

Pentru a depăși aceste probleme, echipa de cercetări care a dezvoltat anticorpul sintetic a atașat acestuia ECA2 pentru a-i crește stabilitatea și pentru a ușura transportul în organism. Au creat patru anticorpi diferiți, fiecare cu mutații diferite, pentru a crește capacitatea anticorpului sintetic de a se prinde de noul coronavirus, stabilitatea acestuia și timpul de înjumătățire a coronavirusului – adică timpul necesar pentru a-i reduce la jumătate puterea.

Toți anticorpii au funcționat împotriva SARS-CoV-2, dar unul, numit MDR504, a fost mult mai eficient în comparație cu ceilalți. Noul coronavirus s-a atașat mai strâns de acest anticorp decât de receptorul ECA2 din organism.

Cercetătorii spun, de asemenea, că acest anticorp sintetic ar putea avea un scop dublu: ar putea fi folosit pentru a preveni infecția cu SARS-CoV-2 și ca tratament pentru COVID-19.

sursa: www.doc.ro

Peste 300 de persoane au fost amendate, în 7 zile
Articolul anterior
Fiica lui Bill Gates, despre cum e să fii copilul unui miliardar inteligent: „M-am născut cu un privilegiu uriaș“
Articolul următor
Alte articole interesante