Durerea de ceafă este cauzată de țesuturile moi din această zonă, de ligamente, tendoane și mușchi, care au fost forțate, tensionate, au trecut de limita lor de mișcare și astfel s-a produs durerea și starea de rigiditate la ceafă. În cazuri grave este indicat să se solicite ajutor medical. În cazuri ușoare sunt recomandate exercițiile fizice pentru ameliorarea durerii de ceafă.
Exercițiile fizice au rolul de a relaxa ceafa, umerii și de a scăpa de tensiunile țesuturilor moi produse la acest nivel al gâtului. Există o serie de exerciții eficiente în astfel de cazuri, care pot fi executate acasă dar și la birou.
Exercițiul 1:
Stai în picioare, ții spatele drept și brațele pe lângă corp. Ridici brațele și duci palmele la ceafă. Înclini ușor capul spre față astfel încât să ajungi cu bărbia cât mai aproape de piept. Menții poziția câteva secunde, apoi revii la cea inițială. Te ajuți cu palma dreaptă și înclini capul spre dreapta astfel încât să atingi cu urechea umărul. Menții poziția câteva secunde și revii la cea inițială. Bratul stâng îl ții relaxat pe lângă corp. Te odihnești un pic și repeți exercițiul spre partea cealaltă. Te ajuți cu palma stângă și înclini capul spre stânga astfel încât să atingi cu urechea umărul. Menții această poziția câteva secunde și revii la cea inițială. Repeți exercițiul de câteva ori.
Exercițiul 2:
Stai într-o poziție comodă pe un taburet și ții spatele drept. Duci ușor capul spre spate, revii la poziția normală și apoi îl duci spre față. Menții poziția timp de 5-10 secunde de fiecare dată și repeți exercițiul de câteva ori. Brațele se țin relaxate în jos.
Exercițiul 3:
Stai așezat pe un scaun, cu spatele drept și umerii relaxați. Înclini ușor capul spre dreapta și apoi spre stânga, menții poziția de fiecare dată timp de 10 secunde. Repeți exercițiul de câteva ori.
Exercițiul 4:
Stai așezat pe un scaun, pui palma stângă pe umărul stâng și cu palma dreaptă pe partea stângă a feței și înclini ușor capul spre dreapta. Menții poziția timp de 10 secunde dar nu apeși pe cap și nici nu ridici palma de pe față. Revii la poziția inițială și repeți exercițiul pe cealaltă parte, respectiv înclini capul spre partea stângă și te ajuți cu palma stângă pusă pe partea dreaptă a feței. Menții poziția timp de 10 secunde și apoi revii la cea inițială. Repeți exercițiul de câteva ori. Acest exercițiu ajută la calmarea durerilor de ceafă, la ameliorarea disconfortului creat de întinderile țesuturilor moi din această zonă. De asemenea, se diminuează durerile ce apar din cauza posturii greșite a corpului, se consolidează mușchii gâtului și se tratează anumite afecțiuni sau boli ce pot fi din cauza unor nervi prinși, degenerării discurilor vertebrelor sau întinderi musculare.
Alte exerciții pentru calmarea durerilor de ceafă sunt:
- Ridicările de umeri drept în sus și menținerea poziției timp de câteva secunde.
- Întoarcerea capului pentru a privi spre umărul stâng, menținerea poziției timp de câteva secunde, revenirea cu capul drept; întoarcerea capului pentru a privi spre umărul drept și menținerea poziției timp de câteva secunde și revenirea în poziția inițială.
- Rotirea capului în sensul acelor de ceasornic și apoi în sensul invers al acelor de ceasornic.
Sursa: bodygeek.ro