Uneori știi că trebuie să spui cuvântul magic imediat după ce l-ai cunoscut, alteori ai nevoie de câteva luni ca să fii sigură. Se poate întâmpla, desigur, să fie nevoie să aveți un câine împreună și un credit ipotecar ca să nu mai ai nicio îndoială. Indiferent de cât de multă vreme ați stat împreună, există anumite lucruri pe care ar fi bine să le cunoști înainte să-ți pui mâna într-a lui și să spui „da“.
Am cules câteva răspunsuri de la cititoarele glamour.ro despre căsătorie.
Să fii căsătorită nu înseamnă să te simţi ca într-o simplă relaţie de lungă durată şi aceasta este partea bună.
„Este diferit, chiar dacă aţi locuit împreună înainte. Pentru mine, căsătoria a însemnat un nou început împreună, atât ca echipă, cât şi ca familie. Tot ce facem acum este spre binele familiei noastre. Am lăsat în urmă comportamentul tipic adolescenţilor şi suntem împreună în fiecare zi. Este genial“, spune Maria I., în vârstă de 30 de ani.
Rutina de seară trebuie luată în serios.
„Asta nu are nicio legătură cu sexul. Dacă soţul tău este adeptul liniştii şi al luminilor stinse, iar tu vrei doar să-ţi aprinzi tableta înainte să adormi, atunci nu rămâne altceva de făcut decât să vă conformaţi. Fiecare va face un compromis pentru că amândoi vreţi să dormiţi. Care este soluţia? Să faceţi asta spate în spate. Astfel, eu îmi pot folosi tableta fără ca partenerul meu să observe lumina. Sau el urcă înainte în dormitor, în timp ce eu mă uit la TV sau citesc o carte. Dar la un moment dat îmi dau seama că am adormit pe canapea“, spune Ioana R., în vârstă de 31 de ani.
Până la urmă ai parte de ceea ce ai ales.
„Acceptă-i exact aşa cum sunt acum, pentru că într-adevăr nu îi poţi schimba“, a spus Mariana L., în vârstă de 35 de ani.
Nu uita că distracţia în doi este importantă.
„Înainte să ne căsătorim orice conflict era colosal, iar presiunea din cauza pregătirilor de nuntă era din ce în ce mai mare. Dar după ce ne-am depus jurămintele şi suntem strâns legaţi unul de celălalt, se poate observa relaxarea din partea amândurora. E mai greu atunci când lucrurile sunt dificile, dar distracţia este cel mai bun medicament“ , spune Cristina S., 26 ani.
Imaginaţi-vă cât de des o să vă vizitaţi familiile.
„Este bine ca înainte de căsătorie să începeţi să împărţiţi în mod egal timpul pe care vreţi să îl petreceţi cu fiecare dintre familiile voastre. După căsătorie va fi mai greu să vă decideţi. Vorbiţi despre asta mai ales dacă locuiţi mai aproape de una dintre familii şi nu-ţi fie teamă să petreci timp cu părinţii sau fraţii tăi dacă simţi nevoia să faci asta, chiar şi în absenţa soţului tău“, a zis Roxana M. 28 ani.
Dacă ai un adult de partea ta, nu înseamnă că scapi de responsabilităţi.
„Taxele vor fi aceleaşi“, spune Sidonia O., 29 ani.
Uneori fericirea pe care o simti nu mai este aceeasi, dar e ok.
„Oamenii mi-au spus că vor exista suişuri şi coborâşuri în timpul căsniciei noastre, dar nu mi-am imaginat că pot dura câteva luni sau chiar ani. Într-adevăr important este să realizezi că asemenea momente sunt tipice oricărei relaţii. Noi nu ne-am gândit niciodată la divorţ, ci încercam să conştientizăm ceea ce se întâmplă şi să găsim o cale de rezolvare a problemelor“, spune Diana P. 35 ani.
Vacanţele chiar pot crea discuţii.
„Nu m-aş fi gândit vreodată că trebuie să alternăm vacanțele ca să fim ambii mulţumiţi. S-a dovedit a fi într-adevăr o problemă“, spune Luiza G. 28 ani.
Dacă te gândeşti că este timpul să devii mămică, vorbeşte cu partenerul tău despre acest plan.
„Multe femei lasă timpul să treacă atunci când vine vorba să aibă un copil. Exact aşa am făcut şi eu“, spune Alina C., 34 ani.
După ce te căsătoreşti, iubirea capătă altă formă.
„Am realizat ce înseamnă într-adevăr un gest de iubire. Nu mă mai gândesc la patul nostru acoperit cu petale de trandafir. Apreciez lucrurile mici, sunt atentă la detalii, ca atunci când soţul meu petrece timp cu fiica noastră ca eu să mă pot odihni. Asta este iubirea adevărată“, spune Otilia L., 34 ani.