În perioada medievală, voalul, reprezenta un simbol al purității și al modestiei. Ridicarea voalului de pe capul miresei era un drept al mirelui, iar unele legende spun că originea unui astfel de obicei, se datorează nunților aranjate. Mirele avea dreptul să-și vadă mireasa doar în ziua nunții, când ridica voalul. În prezent semnificația purtării voalului este mai diferită, iar între timp au apărut noi accesorii care îl înlocuiesc.
Iată câteva modele de voal care sunt la mare căutare.
Voalul scurt
Alegerea acestui tip de voal, indiferent dacă îți va acoperi parțial sau în întregime fața, te va ajuta să redai un aer sofisticat și chic. El poate fi atât simplu cât și brodat ușor pe la margini.
Voalul până la umeri
Acesta poate fi din mai multe straturi și este prins în creștetul capului. Se recomandă mireselor josuțe care au ales rochii croite simplu în partea de sus și ample în cea de jos.
Voalul până la cot
Acest voal poate fi compus din tul cu dantelă sau în strasuri cu mărgeluțe. De obicei este prins în vârful capului, la ceafă sau coc în două straturi, pentru a putea fi lăsat spre față la altar.
Voalul „capelă”
De obicei, el trebuie să fie mai lung decât rochia de mireasă cu aproximativ 15-20 cm, pentru a atinge un pic pământul. Este foarte comod anume prin sistemul său de prindere și ridicare.
Voalul „catedrală”
Voalul dat depășește rochia de mireasă cu câțiva metri, fiind recomandat rochiilor ample, lungi și celor cu trenă. Poate fi atât simplu cât și brodat, iar lungimea lui începe de la 2,5 m și poate ajunge până la 4-6 metri.
Un nou accesoriu care te va face specială este, voaleta. Poate fi confecționată din plasă sau voal și accesorizată cu pene sau flori.
Pentru rochiile elegante, poți alege voaleta florală. Rochiile vintage se vor potrivi cu voaleta din: dantelă, perle, flori sau pene. Dacă ai ales o rochie sofisticată, optează pentru o voaletă cu pietre prețioase. Iar voaleta retro, trebuie asortată bineînțeles cu rochia în stil retro.
Coronița este cea care cuprinde doar o parte a capului, fiind uneori mai înaltă în faţă. Se potriveşte cu toate tipurile de rochii şi poate fi purtată atât cu voal, cât şi fără. Acest accesoriu este util dacă vrei să-ţi laşi părul. O coroniţă foarte simplă, cu un singur element, se potriveşte la o rochie simplă, albă, fără aplicaţii.
Ea mai poate fi alesă în funcţie de forma feţei şi de culoarea părului: dacă ai fața alungită care nu îţi permite să porţi o coroniță înaltă, optează pentru o coroniţă simplă, care să aibă aceeaşi înălţime dintr-o parte a capului în cealaltă. Iar dacă ai faţa rotundă, atunci e indicat să porţi o coroniță înaltă, ce formează litera V în mijloc.
În alegerea coroniței mai contează şi culoarea părului. Dacă eşti blondă sau brunetă, cu pielea deschisă la culoare, ţi se potriveşte una argintie, cu cristale sau cu perle albe.
Indiferent de stilul rochiei de mireasă, vei găsi cu ușurință un model de pălărie care să se potrivească cu ținuta. Vezi câteva pălării care te vor face mai specială.
Pălăria clasică
Avantajul acestei pălării este că se potrivește oricărei siluete și înălțimi. Ea va pune în valoare rochiile de tip prințesă, cu fusta amplă, echilibrând astfel proporțiile. Unicul dezavantaj, constă în faptul că este puțin incomodă.
Pălăria cocktail
Această pălărie, completează perfect o rochiță până la genunchi sau o fustă de sirena. Cocul înalt este coafura potrivită pentru ea.
Joben-ul
El este ideal pentru o mireasa nonconformistă, cu simțul umorului și cu glam.
Bentițele
Una din noile tendințe, în accesoriile de păr pentru mirese sunt bentințele. Acestea sunt ideale pentru coafurile simple, deoarece purtândule, vei emana un aer retro, romantic și jucăuș în același timp,.
Florile
Florile de păr, par a fi o altă opțiune pentru a înfrumuseța și a transforma întregul look, în unul extrem de original. Poți allege să prinzi în păr o singură floare poți atașa două sau chiar trei-patru floricele de dimensiuni mai mici. O mare atenție trebuie să dai florilor naturale, deoarece acestea trebuie alese în funcție de rezistența lor fără apă.
Penele
Ele pot fi accesorizate cu cristale sau pietricele colorate, care vor oferi un plus de rafinament, stil și strălucire.
Clamele de păr
Clamele ce sunt încrustate cu cristale de diferite forme sau mărimi este opțiunea ideală, dacă ești o mireasă nonconformistă. Pentru o simplă coadă de cal sau un coc classic, adăugarea unei clame de păr strălucitoare va schimba total look-ul tău.
Agrafele de păr
Acest tip de accesoriu are proprietatea de a transforma o coafură simplă și monotonă, în una modernă și stilată. Avantajul lor, este că permit realizarea oricarei coafuri, deoarece ele o scot în evidență.
Diademele
Acestea permit realizarea unei game foarte variate de coafuri, de la cele mai lejere, la cele mai sofisticate. Vei putea găsi diademe încrustate cu cristale și brodate cu diferite materiale, precum tulul sau mătasea.
Text:Iulia Arnaut