Organizarea unei nunți necesită timp și bani, află de la ex-directorul restaurantului “Sala de Aur”, Iurie Badicu, care este bugetul unei nunți și cu cât timp înainte trebuie să pregătești acest eveniment.
Iurie Badicu,
Ex-directorul restaurantului “Sala de Aur”
Care este aproximativ bugetul unei nunți medii?
O nuntă de nivel mediu, organizată în Chișinău, cu 150 de invitați, presupune un meniu de cca 800 lei de persoană, muzica cca 1000 euro, în prezent se obișnuiește să fie invitată cel puțin o vedetă să cânte, astfel s-ar adăuga încă cca 300 euro, un prezentator cca 250 euro, foto/video cca 600 euro, limuzina – 300 euro, băuturile (nealcoolice și alcoolice) – 3000 euro, vestimentația mirilor – 700 euro, acesorii – 400 euro, pot fi incluse în suma finală focurile de artificii, cadourile pentru invitați etc. – suma finală este de aproximativ 14.000 de euro.
Cu cât timp înainte trebuie să faci rezervările la restaurant?
Cu un an sau chiar un an și jumătate, dacă ziua nunții este aleasă în zilele de top, adică în a doua jumătate a lunii august, în luna septembrie sau mai, în special, în zilele de sâmbătă și duminică. Deși eu am pregătit un concept promotional de succes, când eram la ”Sala de Aur”, și am organizat nunți în zilele de miercuri și vineri.
Care sunt momentele cheie sau lucruri fără de care nu poți face o nuntă?
Cel mai important lucru este prezența miresei! Am văzut nunți fără miri, pentru că mirele era la spital sau nu a reușit să vină de peste hotare, a fost înlocuit cu fratele său (se întâmplă tot felul de situații), am văzut nunți fără nași, fără părinți care se aflau în Italia, dar nu am văzut nuntă fără mireasă.
Iar linia organizatorică ține de:
- întâmpinarea oaspeților sau adunarea celor invitați care durează o oră;
- masa rece sau degustarea rece, durează aproximativ o oră;
- divertisment (muzică ușoară și internațională, dansuri), durează 2 ore;
- bucatele calde o oră și câteva minute;
- un alt tip de divertisment mai tradițional pentru că totul este legat de masa mare, de tradiții, de cântece populare, inclusiv de bani, durează două ore;
- dispodobitul miresei (unii nu respectă aceasta etapă);
- tortul miresei sau a nașei;
- divertisment la alegere (muzică de jale sau dance);
- ultima etapă – mirii întâlnesc zorii.
Acestea sunt momentele cheie legate de organizare, iar în jurul acestora se fac diferite scenarii. Deși eu prefer o abordare mai lejeră, în care toți știu ce și când se va întâmpla. Cred că trebuie să existe o ordine în toate, adică cu un program afișat pentru toți invitații care să cuprindă informația legată de ceremonie.
Se respectă tradiția la nunți?
E mai mult un coglomerat ca să nu-i zic haos din acest punct de vedere, pentru că se văd influențe din diferite țări cu respectarea unor obiceiuri de-ale noastre.
Astăzi tot mai mulți pun banii în plic…
Da desigur, din ce în ce mai mulți renunță la număratul banilor dăruiți pentru că este destul de plictisitoare și obositoare această etapă, în plus, fură mult din timp petrecerii. Așa că plicul este soluția cea mai bună.
Îți amintești de vreo nuntă neobișnuită?
Însuși specificul restaurantului pe care l-am condus era de factură clasică care presupunea niște reguli, din acest motiv majoritatea nunților au fost regizate, au avut timp de început și timp de sfârșit. Am condus un restaurant, unde ceremonia era previzibilă.
Dar au fost și unele nunți mai neobișnuite, îmi amintesc de o nuntă, unde mirele era din Rusia și nu prea înțelegea el obiceiurile noastre, așa că după ce s-au strâns banii a considerat că pentru el și mireasă nunta s-a încheiat, invitații pot să se veselească, iar ei (mirii) să plece acasă. Mireasa se tot chinuia să îl convingă că prezența lor este importantă…
Am văzut tot felulul de ciudățenii cu furatul miresei…
Cu bătăi…
Inclusiv cu bătăi. Chiar vorbeam cu cineva odată că ar fi bine să se introducă în program ”bătaia nuntașilor”, dacă el va fi inclus în regie oficial și va fi anunțat la un moment dat ”acum urmează bătaia” le furăm pâinea celor aprinși care vor numaidecât să se lupte și poate astfel vor fi evitate.
Nunți de vedete ați avut?
DA. Din orchestra Lăutarii au fost miri, din muzica ușoară, Igor Stribițchi (formația Acord) -mire, Adrian Ursu – mire, Cristina Pintilie – mireasă, Carisma –nașă, Vitalie Dani – naș, vedete din politică, din administrația publică. Restaurantul a fost bogat în nunți de elită, de vip, care s-au petrecut mai riguros, mai cu pretenții, dar cu pretenții acceptabile, îndreptățite să spun.
Carisma a cerut obligatoriu după nuntă ca invitații săi să mănânce ciorbă a doua zi.
Adrian Ursu avea foarte mulți invitați și a cerut ca platoul de dans să-l facem afară. Terenul din fața restaurantului era destinat pentru parcare, așa că l-am reamenajat pentru dans.
Igor Stribițchi – întâmpinarea oaspeților a fost neobișnuită, mireasa a dorit să abordăm o coloristică aprinsă a sezonului de vară, cu flori și stofe foarte interesante, o abordare în premieră și pentru restaurant.
Persoanele din politic și-au dorit să pregătim totul în stil național: cai, ulcele, prosoape – tot felul de momente cu tentă tradițională, care să reprezinte folclorul. Îmi amintesc că am folosit zestrea surorii mele, prosoapele croșetate cu motive tradiționale pe care mama le adunase pentru ea. Au fost adaptate ca prosoape pentru chelneri. Vreau să spun că cereri există de tot felul, iar noi organizatorii le onorăm.
Text: Snejana Țugui