Pe lângă onoarea pe care v-o fac mirii care vă roagă pe tine și pe soțul tău să le fiți părinți spirituali, veți avea și o mulțime de responsabilități, unele mai cunoscute, altele provenite din tradițiile și obiceiurile populare, dar pe care trebuie să le cunoști, daca vrei să îți îndeplinești cu succes rolul.
Iată ce ar trebui să știi înainte să accepți să nășești pe cineva:
Și tu vei fi în centrul atenției la nuntă, așa că trebuie să faci o impresie bună
În primul rând, trebuie să fii elegantă, să arăți bine și să porți o ținută care îți complimentează forma corpului. În al doilea rând, nu trebuie să eclipsezi mireasa.
Ce cheltuieli vei avea din postura de nașă
Iată care sunt însă normele obișnuite:
- Nașii aleg, împreună cu mirii, și plătesc lumânările pentru slujba de cununie, buchetul miresei, dar și voalul, coronița sau alte accesorii pe care mireasa va vrea să le poarte pe cap. Tot nașa este cea care o ajută pe mireasă să se aranjeze în ziua cea mare, ea este responsabilă să îi aranjeze voalul și îi rupe turta miresei la plecarea din casă.
- Tot nașii sunt însărcinați și cu plata slujbei la biserică. Aici există un set mai strict de reguli pe care este bine să le știți: nașa trebuie să intre în biserică la braț cu mirele, iar când ajung la altar poate intra mireasa, condusă de naș.
- Este de așteptat ca nașii să ofere și un cadou semnificativ, dar și o sumă de bani consistentă însurățeilor, la petrecerea de după cununia civilă.
- O altă tradiție, mai puțin respectată acum, este ca mirii și nașii să meargă împreună la biserică, la o săptămână de la nuntă, pentru a obține binecuvântarea preotului. Nașii vor fi îndemnați de preot să le fie alături însurățeilor, să îi sprijine și să le dea sfaturi, dar și să fie un model de urmat de căsnicie fericită. Tot nașii sunt cei care vor plăti pentru florile care vor decora lumânările de cununie cu care trebuie să mergeți și a doua oară la biserică.
Ce obligații ai la petrecerea de nuntă
Nașii trebuie să întâmpine, alături de miri, invitații, cu câte un pahar de șampanie în mână. Nașul mai are un rol extrem de important în seara cea mare: el trebuie să se asigure de bunul mers al lucrurilor, să îl ajute pe mire să negocieze „recompensa” după ce a fost furată mireasa și este de așteptat să întrețină buna dispoziție a invitaților. Pe de altă parte, nașa este cea care îi dă jos voalul miresei și îl pune celei care a prins buchetul. Locul voalului va fi luat de o basma care marchează intrarea miresei în rândul femeilor căsătorite.
Pe lângă aceste responsabilități, trebuie ca tu și soțul tău să aveți o căsnicie fericită și puternică, pentru a vă achita de îndatoriri așa cum se cere. Va trebui să fiți călăuzele cuplului mai departe în viață și să le oferiți un exemplu de urmat, iar acest lucru este mai simplu când sunteți deja prieteni apropiați cu mirii. Dacă urmați aceste sfaturi, vei reuși să faci o impresie bună asupra invitaților și să îi faceți pe miri fericiți că v-au ales pe voi drept nași.