Nașii sunt considerați părinți spirituali ai mirilor, iată de ce este bine să alegeți, în calitate de nași, oameni respectabili în care să aveți mare încredere. Lor, nașilor, le veți cere sfaturi și ei vor fi cei care vă vor sprijini pe parcursul vieții.
Am răsfoit albumele de familie ale celor mai cunoscuți nași din Moldova și am realizat o galerie inedită pe care o veți admira în paginile urmatoare din care aflați, de asemenea, cine și de câte ori a nășit, ce daruri a oferit și ce urări le-a adresat finilor săi în cea mai importantă zi din viața lor.
- Nona Marian şi Iurie Ciocan
anul 2005
Am devenit naşi pentru prima oară în anul 2005, când s-a născut prima noastră fetiţă, ea avea trei luni când am cununat.
3 perechi de fini
În prezent avem trei perechi de fini de cununie, toți sunt deosebiți și au familii foarte frumoase, armonioase. Cu toți finii noștri suntem în relații bune, de prietenie și de fiecare dată ne întâlnim cu mare drag.
Tradiții
Două dintre nunţile la care am participat în calitate de naşi au fost cu tradiţii, iar accentul s-a pus pe cele mai importante obiceiuri. A doua pereche de finii, şi-a dorit o nuntă modernă la care s-a cântat multă muzică bună, diversă, atât populară cât şi uşoară.
Daruri
De la fini am primit în dar un set de veselă foarte frumos, alb, pe care îl folosim cu mare drag, se potriveşte cu orice petrecere o facem acasă. Ultima oară când am cununat, le-am dăruit finilor un set de tacâmuri.
Urări
Le dorim finilor noştri, dar şi tuturor cuplurilor tinere, să îşi pună scopuri comune, să ajungă la adânci bătrâneţi împreună. Este o cale lungă, cu dificultăţi, dar acestea vor face cuplul lor mai puternic, îi va face mai încrezători şi-i va apropia sufleteşte, iar căsnicia lor va rezista în timp.
- Angela Ciobanu și Ion Mocanu
Anul 1996
Am devenit pentru prima dată nași unui cuplu drag nouă în anul 1996.
3 perechi de fini
Am avut norocul ca până astăzi să fim nași de cununie a trei perechi de tineri frumoși, îndrăgostiți și fericiți.
Tradiții
La toate cele trei nunți a fost respectată majoritatea tradițiilor nupțiale, au fost și prosoape, și colaci, și găini, totul a decurs ca la nunțile adevărate, cu obiceiuri păstrate.
Daruri
Pentru că misiunea nașilor este să-și ajute finii, ne-am respectat obligațiile și le-am dăruit bani, mașina de spălat, cuptor cu microunde, mașina de spălat vesela, cu alte cuvinte, am adus în dar finilor ceea ce le-ar face viața în doi mai ușoară și le va permite s economisească timpul.
Urări
Le-am urat finilor noștri casă de piatră, dragoste, răbdare multă, copii făcuți la timp. Să se vadă, să se audă, să fie alături unul de altulși la bine, și la greu și să nu uite de Dumnezeu.
- Liliana şi Marian Stârcea
anul 2004
Am devenit pentru prima dată naşi în anul 2004, când am înțeles că suntem pregătiți să ne asumăm rolul de părinți spirituali. Apoi am repetat experienţa în 2008, 2011 şi 2012.
4 perechi de fini
Am nășit de patru ori, avem fini uniți și frumoși ce formează familii armonioase. Ne mândrim cu ei, îi iubim și avem o legătură foarte strânsă, așa cum este și relaţia noastră cu nașii.
Tradiții
Deşi toate nunțile au fost stilizate, s–au respectat și unele datini moldovenești ca împodobitul cu prosoape și spălatul mâinilor nașilor.
Daruri
E o tradiție creștinească să oferi daruri tinerilor căsătoriţi, cadourile pe care le-am făcut finilor au fost diferite: de la tacâmuri, până la lenjerie de pat.
Urări
Le-am urat finilor să se iubească ca în prima zi, să se respecte și să fie împreună, la bine și la greu. Și, bineînțeles, tradiționalul „Casă de Piatră!” – în care am pus multă magie!
- Valentina și Constantin Moscovici
anul 1999
Am devenit pentru prima dată nași în anul 1999, după zece ani de la căsătoria noastră.
5 perechi de fini
În cei 25 de ani de căsnicie am fost nași de cununie de cinci ori, avem cinci perechi de fini frumoși și respectuoși. Când reușim totuși să ne întâlnim la evenimente de familie suntem mulți și foarte veseli!
Tradiții
Nunțile finilor noștri au fost tradiționale, cu obiceiuri respectate, s-au legat prosoape, s-au dat colaci mari, frumoși și chiar a fost jucată găina.
Daruri
Așa cum spune tradiția, datoria nașilor este să-și ajute finii, asta am făcut și noi, le-am dăruit finilor bani și obiecte de uz casnic, ceea de ce este nevoie la început de viață în doi.
Urări
Le-am împărtășit din experiența noastră și le-am urat finilor noștri de cununie să aibă răbdare și înțelegere, să fie toleranți și buni la suflet, să se respecte reciproc.
- Diana şi Victor Micuşa
anul 1996
Prima dată am fost naşi în septembrie 1996, la sora soţiei, Nicoleta Tudoroi.
5 perechi de fini
În total am cununat cinci cupluri de tineri frumoși și foarte îndrăgostiți. Ne bucurăm pentru reușitele lor, iar când au nevoie de ajutor le suntem mereu aproape, e o datorie a noastră, a nașilor.
Tradiții
La trei nunţi au fost respectate toate obiceiurile, iar celelalte două au avut alt concept: una a fost pe corabie, în delta Dunării când am cununat un cuplu de români (mirele era un fost elev de-al meu), iar a doua nuntă a fost la un cuplu de naționalitate rusă.
Daruri
Am făcut o tradiție din a le dărui finilor noștri de cununie tablouri, mari şi frumoase, pentru că sunt amintiri prețioase pentru o viață. Și ei la rândul lor au avut grijă să ne facă daruri speciale în semn de mulțumire și respect.
Urări
De fiecare dată, le-am dorit finilor noștri să se iubescă, să se respecte și să trăiască în bună înţelegere până la adânci bătrâneţi.
- Nicolae Botgros și Lidia Bejenaru
anul 1985
Am devenit pentru prima dată nași de cununie în anul 1985, acum 29 de ani. Fina, Ludmila Bivol, este pianistă, născută în satul Cojușna, iar finul, Ion Buldumea, clarinetist, originar din satul Negureni, Telenești.
7 perechi de fini
Avem șapte perechi de fini de cununie, majoritatea sunt muzicieni, instrumentiști cunoscuți care ne-au devenit și prieteni de familie.
Tradiții
La nunta primei perechi de fini au fost respectate toate tradițiile, ca și la celelalte, de altfel. Au fost cu legători (daruri cu care se însemnau nașii și alte rude apropiate) cu colaci, găina și prosoape pentru nași.
Daruri
Le-am dăruit finilor noștri cadouri necesare unei tinere familii, pentru un început de viață frumos și fără prea multe lipsuri. Am primit în dar de la primii fini o cuvertură frumoasă pe care mult timp am așterut-o pe dormitor și de fiecare dată ne amintea de ei.
Urări
Pentru că viața de familie înseamnă iubire, înțelegere, dar și multă răbdare, le-am urat finilor să se iubească, să fie mereu înțelegători și, neapărat, să dea dovadă de răbdare și înțelepciune în orice situație.
- Andrei şi Ala Porubin
anul 1986
Am devenit pentru prima dată naşi în anul 1986, eram tineri de tot, locuiam într-un cămin, iar finii noștri se numeau Larisa și Iurie.
9 perechi de fini
Avem nouă perechi de fini foarte diferiți, dar fiecare din ei semnifică o etapă în căsnicia noastră de 29 de ani împliniți la 6 noiembrie.
Tradiții
Nunţile finilor au fost tradiționale, cu colaci, prosoape, despodobitul miresei ș.a., pentru că anume obiceiurile fac nunțile moldovenești absolut inedite în lume.
Daruri
La diferite etape am făcut finilor diverse daruri, însă de fiece dată fără fanatism. Nu ne-am exploatat finii ca să nu ne exploateze și ei pe noi, iar cadourile de la nuntă erau o modalitate de a compensa lipsa unui obiect necesar și nu de lux în gospodărie.
Urări
Le-am dorit finilor să se accepte reciproc, fără să-și remodeleze partenerul de viață. I-am îndemnat să-și zidească împreună cuibul asemeni rândunicii – încet, cu atenție, cu migală, înțelepciune și inspirație. Și, pentru că toți finii noștri sunt foarte frumoși la chip și suflet, să facă copii. Oamenii frumoși trebuie să lase în urma lor copii frumoși.
- Gheorghe şi Ana Avornic
anul 1993
Am devenit pentru prima dată naşi în anul 1993, an în care am cununat trei cupluri.
26 de perechi de fini
Avem 26 de perechi de fini, chiar în octombrie anul curent am cununat o pereche minunată.
Tradiții
La nunţile finilor au fost respectate toate obiceiurile moldoveneşti, printre care: întâmpinarea naşilor, „însemnarea” cu prosoape, găina naşilor și spălatul mâinilor înainte de masa mare.
Daruri
Finelor le-am mai dăruit strictul necesar pentru o viaţă în doi, un set de veselă pentru 12 persoane, o plapumă, broboadă, şorţ de bucătărie, pieptene şi parfum. Nu am uitat nici de fini, s-au ales şi ei cu pieptene şi parfum.
Urare
Mesajul pentru finii noştri a fost unul în versuri:
„Atât de multe-n lumea asta sunt bunuri ce vi le doresc,
Un cer senin, o stea albastră, o şoaptă dulce – te iubesc,
Să n-aveţi dorinţe neâmplinite şi vise ce nu se adeveresc,
Drum bun în viaţa mare, s-aveţi un trai cum îngerii doresc!”