Momentul cererii în căsătorie de către viitorul soț stârnește emoții, crește bătăile inimii și provoacă uneori lacrimile tinerii care, flatată de faptul că este cea aleasă, uită să răspundă cu un ”Da”.
În trecut logodna însemna pețirea tinerii și obținerea binecuvântării ambelor familii cu privire la căsătoria celor doi, stabilirea datei nunții și anunțarea zestrei fetei. Era ”jurământul” între cei doi oficiat de către Biserică printr-o rugăciune, care de-altfel se citește și astăzi înainte de cununie, un preambul al cununiei. Astfel, li se oferea tinerilor logodiți un timp de cunoaștere, timp în care trebuiau să se curețe de păcate, să se mărturisească și să primească sfânta împărtășanie, pentru a porni în viață cu sufletele curate și sinceri unul față de altul.
Astăzi tănărul se prezintă cu un inel ”de logodnă” și cere ”mâna” fetei în diverse moduri. De la un banal vrei să te căsătorești cu mine, până la cele mai fanteziste cereri în căsătorie: inelul din paharul cu vin sau orișice mâncare, care să surprindă tânăra. De la înmânarea inelului fără prea mult fast, până la declarații siropoase pline de patos și dragoste.
”Inelul se pune pe mâna dreaptă și poate fi verigheta cu care urmează să te cununi”, spune biserica. Pentru multe cupluri acest fapt înseamnă și oficializarea concubinajului, care este un act împotriva firii.
Respectă vechea tradiție
Este importantă binecuvântarea părinților care te-au crescut, te iubesc și îți doresc tot binele din lume, precum și oficierea logodnei de către preot. Iar ”timpul logodiților” este de fapt răgazul oferit de duhovnic pentru ca tinerii să se cunoască mai bine, să se smerească, să postească, să se mărturisească și să primească Sfânta Împărtășanie înainte de ziua Cununiei.
Deseori ”dragostea e oarbă”, iar divorțurile se dublează astăzi și este trist când o familie se destramă în urma căreia suferă copiii. Se pare că este un trend astăzi să vorbești despre câte căsătorii ai avut, or, fiecare experiență este o frântură, un ciob și n-au cum să te bucure. Iar trăinicia unui cuplu este dată de cei doi care devin un trup, un gând și o faptă, care îmbătrânesc frumos și își deapănă amintirile cu drag de tot ce-a fost. De aceea pune temelie bună ca să nu se prăbușească casa.