Video! Nuntă în stil basarabean în Italia, așa cum se juca pe timpuri la Ciuciuleni!

Tradițiile neamului nostru sunt păstrate și perpetuate dincolo de hotarele țării, la Padova, în Italia. Un cuplu de basarabeni stabiliți de ani buni în peninsulă au jucat recent o nuntă ca-n povești acolo, așa cum se organizau pe timpuri nunțile la Ciuciuleni, raionul Hâncești.

separator
14484907_393231601064362_8454592757250647795_n

,,Conaționalii noștri, alungați din țară de sărăcie și de corupție, nu uită de tradițiile neamului nostru, de obiceiurile frumoase de-acasă. Ba mai mult, oriunde s-ar afla, ei sunt dedicați valorilor noastre culturale pe care le promovează cu multă dedicație și dăruire”, scrie într-un articol publicat pe blogul său jurnalista Elena Robu. ,,Este și cazul familiei Tusa din localitatea Ciuciuleni, raionul Hâncești care a emigrat acum 15 ani în Italia, stabilindu-se la Padova”.

Lilia Tusa a prins rădăcini și în Italia, și-au cumpărat o casă, copii au crescut, s-au acomodat la tot ce era străin, au învățat lucruri noi, dar dorul de casă nu i-a părăsit niciodată.

,,Ori de câte ori aterizez cu avionul mă năvălesc lacrimile. De ce? De dor, de bucurie, de durere, de furie, de toate la un loc, plâng și mă răcoresc. Plâng pe de o parte pentru cei care nu au avut posibilitatea să plece pentru a avea un trai mai decent, văd multă lume tristă, îmbătrânită și răutăcioasă. Cred că e amprenta sărăciei și greutăților. Dar pe de altă parte plâng pentru mine că nu pot aduce acasă o viață mai decentă, unde să pot trăi eu cu tot neamul meu.

În localitatea de baștină, Lilia Tusa, a muncit în calitate de director adjunct pe educație la Liceul din sat. Dascălul a participat cu elevii la Festivalul Cântecelor pascale unde au ocupat luat locul III pe republică. A fost o mare performanță pentru toți cei de la Liceu, dar și pentru Ciuciuleni, în general. Însă toate aceste lucruri au rămas în urmă când decizia de a asigura o viață mai bună pentru copii și de a pleca din țară a fost mai puternică.

În Italia, Lilia Tusa a avut de înfruntat lipsa copiilor săi de la școală. Nimic nu poate fi mai dureros pentru un dascăl să își lase elevii și să plece. Dar Dumnezeu i-a trimis în calea sa pe Părintele Nicolai și Preoteasa Maria, care i-au propus să aibă grijă de copii din parohia Camposampiero, biserica la care obișnuia să meargă. Împreună cu alte două persoane, Lilia Tusa a reușit să formeze un grup de până la 50 de copii și părinți. Așa au devenit o echipă puternică. Iar anul trecut echipa a participat la “Festivalul Bucuriei”, organizat de Episcopia Ortodoxă Română în Italia, unde a luat premiul I în primă fază, iar la etapa finală a concursului, care a avut loc la Roma, a luat Trofeul festivalului.

Pentru că țin atât de mult la tradiții, Ion și Lilia Tusa au decis să organizeze, în Italia, pentru feciorul lor mai mare o nuntă așa cum se făcea pe timpuri la Ciuciuleni. A fost o decizie luată de comun acord cu mirele, mireasa, nașii și socrii.

Soacra mare și-a dorit cu toată inima ca tradițiile inedite de la Ciuciuleni să fie arătate lumii întregi. Și i-a reușit cu brio acest lucru, pentru că cel puțin 435 de persoane câte au fost prezente la nuntă au văzut câte obiceuri păstrează o nuntă moldovenească.

Cele mai importante momente au ținut de cununia religioasă și nunta propriu-zisă.

”Cununia este un moment foarte emoționant, unde mirii își confesează greșelile în fața părinților, după care cer iertare și binecuvântare de la părinți”, ne spune Lilia Tusa.

În vinerea de dinaintea nunții, soacra mare a organizat o șezătoare pentru pregătitul sarmalelor pentru nuntă, la care au participat 15 femei îmbrăcate în haine tradiționale. În total femeile au învârtit 6000 de sarmale.Screen-Shot-2017-06-10-at-15.36.12Petrecerea de nuntă s-a dat ziua și nu noaptea. Moderatoarea, interpreta de muzică populară Doina Arseni, și maestrul Nicolae Botgros au dat o culoare aparte evenimentului. Tradițiile care s-au păstrat la nuntă un ținut de plecarea mirelui cu oastea către mireasă, întâmpinarea mirilor, nașilor și oastea nașilor de către socrii mari și cei mici cu pâine și sare. Socrii au fost îmbrăcați cu această ocazie în haine naționale. A urmat legatul nașilor cu prosoape.

Un obicei inedit care poate fi văzut doar la nunțile din Ciuciuleni este “Colacul Nașei”, care se joacă după hostropăț. Mirii și nașii nu se așează la masă până când nu sunt jucate pernuțele care se pun apoi pe scaunele lor. Urmează colacul miresei, apoi furatul miresei, dansul mirilor. Un alt obicei de o mare importanță este și “Hora legătorilor”. Se prind în horă rudele din partea mirelui, miresei, dar și a nașilor. Soacra mare și mică împodobesc (leagă) nașii cu alte prosoape, adică sunt legați în cruce după care sunt legați și nașii nașilor, apoi rudele nașilor cu basmale, iar apoi și cele din partea mirelui și miresei. Într-un final sunt evidențiate toate persoanele care s-au înrudit la această nuntă.

Apoi socrul mare închină colacii pentru nași în semn de respect pentru decizia de a fi părinți spirituali pentru miri. Înainte de a primi colacii, are loc spălatul mâinilor nașilor.Screen-Shot-2017-06-10-at-15.48.09

Momentul care încheie șirul tradițiior este desfloritul miresei. Mireasa își cere iertare de la mama, tata, frați, surori, rude, dar și de la prietenele ei, apoi soacra mică își dă fiica cu flori de busuioc și binecuvântează noua familie. Apoi nașa desfloreste mireasa, schimbând florile de mireasă cu batistă și un șorț care semnifică faptul că mireasa s-a făcut deja gospodină. La fel și nașul își gătește finul, îi ia buchetul din piept și îl pune unui prieten apropriat ca să fie jucat. Tradiția este că atât nașii cât și mamele, dar și rudele apropriate oferă mirilor cadouri pentru noua lor gospodărie.

O descriere pe larg a unei nunți care s-a jucat la Padova, în Italia, așa cum se organizează nunțile la Ciuciuleni, raionul Hâncești.

Citește articolul complet pe elenarobu.md

Ce trebuie să faci în ziua nunții pentru a avea noroc în familie. Patru superstiții de evitat

Mai multe tradiții și superstiții despre nunți au prins rădăcini adânci. Se crede că acestea influențează modul în care îndrăgostiții își planifică ziua cea mare pentru a asigura un viitor luminos și plin de noroc. În timp ce unele practici sunt menite să aducă prosperitate și fericire, altele sunt considerate a aduce ghinion și trebuie evitate cu orice preț.

Superstiții și tradiții de evitat în ziua nuntii

Întâlnirea înainte de ceremonie: Unul dintre cele mai răspândite obiceiuri este credința că mirele și mireasa nu ar trebui să se vadă înainte de ceremonie. Acest moment de separare simbolizează puritatea și noutatea începutului pe care îl vor împărtăși, iar întâlnirea prematură este văzută ca un semn rău prevestitor, scrie redactia.ro.

Vărsarea lichidelor: Fie că este vorba de apă sau vin, vărsarea accidentală a lichidelor în ziua nunții este considerată un semn de ghinion. Participanții la ceremonie sunt îndemnați să fie deosebit de atenți pentru a evita astfel de incidente, care pot prevesti turbulențe în mariaj.

Oglinzile sparte: Aducerea ghinionului prin spargerea oglinzilor este o superstiție bine-cunoscută, care transcende granițele nunților. În ziua căsătoriei, se pune un accent deosebit pe evitarea manevrării neglijente a oglinzilor pentru a preveni ani de ghinion în viața de cuplu.

Florile în biserică: Deși florile sunt simboluri ale frumuseții și ale vieții, există credința că aducerea lor în biserică înainte de ceremonia de nuntă poate atrage energii negative. Prin urmare, tradiția recomandă ca florile să fie aduse doar după finalizarea actului religios.

Tradiții care aduc noroc

Aruncarea orezului: O tradiție îndrăgită este aceea de a arunca orez peste miri la ieșirea din biserică sau locul ceremoniei. Acest gest simbolizează dorința de fertilitate și prosperitate pentru cuplu.

Elemente de culoare albastră: Purtarea de accesorii albastre de către mireasă este văzută ca un talisman ce aduce noroc și fericire în mariaj. O batistă sau o bijuterie cu piatră albastră sunt alegeri populare.

Hanțul la inel: Purtarea unui hanț la inelul de logodnă sau de căsătorie este considerată o modalitate de a păstra cuplul protejat de energii negative sau de invidia celor din jur.

Moneda în pantof: Plasarea unei monede în pantoful miresei simbolizează speranța de prosperitate financiară și noroc în noua căsnicie.

În timp ce aceste tradiții și superstiții pot părea doar o parte pitorească a ceremoniei de nuntă, ele reflectă dorința profundă a oamenilor de a influența pozitiv viitorul cuplului. Indiferent dacă sunt respectate din convingere sau pentru a onora tradiția, ele adaugă o notă de unicitate și speranță zilei în care două inimi aleg să bată împreună pentru totdeauna.

A purtat o rochie de mireasă de 50 de euro și a fost comparată cu Meghan Markle

O tânără a purtat la nunta sa o rochie de mireasă de 50 de euro, iar internauții au comparat-o cu Meghan Markle. Nu toată lumea vrea să cheltuiască zeci sau chiar sute de mii de euro pe o rochie de mireasă care poate fi purtată o singură dată.

Mireasa Rachel Connelly a demonstrat că poate arăta elegant, cheltuind doar 50 de euro. Utilizatoarea de Tiktok a postat pe pagina sa un videoclip filmat în timpul ceremoniei de nuntă. Și în doar o zi, a câștigat aproape 500 de mii de vizualizări.

Рэйчел Коннелли с женихом

Rachel a pozat într-o rochie de mătase albă, cu decolteu și un voal translucid. Fata a plătit doar 50 de euro pentru rochie. Ea a cumpărat rochia de la Goodwill, un magazin american de second-hand. E greu de crezut urmărind videoclipul. Mireasa a arătat extraordinar.

Abonaților le-a plăcut ținuta lui Rachel, ba chiar au comparat-o cu soția prințului Harry.

@rachelconnealy

Reply to @lizavbel ❤️ except my wedding was in a roller skating rink and not a royal palace :/ ##meghanmarkle

♬ original sound – rachel muse connealy

Ținuta de nuntă a lui Meghan a fost creată de fostul director de creație Givenchy Claire Waite Keller. Ducesa a ales o rochie lunga eleganta fara detalii inutile. Și costul acesteia este de aproximativ 400 de mii de dolari.

Меган Маркл и принц Гарри

Cum şi-a surprins o mireasă soţul nevăzător în ziua nunţii: ,,Am simţit că arată ca un înger!”

O tânără şi-a surprins logodnicul orb în ziua nunţii cu cel mai frumos dar. Toţi invitaţii au lăcrimat când l-au auzit spunând: „Simt că arăţi ca un înger!”.

Kelly Anne şi Anthony Ferraro

Când Kelly Anne Ferraro a început să cumpere rochii de mireasă, știa că își dorește un design care să includă o mulțime de detalii mici și texturi diferite, astfel încât viitorul ei soț, care este orb, să poată simți cum arată în ziua nunţii.

Pe 2 octombrie, la o nuntă în aer liber, tânăra a purtat o rochie albă, eterică, în drum spre altar, în timp ce cavalerul de onoare şi fratele mirelui i-au drescris acestuia cum arată. Anthony Ferraro, paralimpic la judo, muzician şi speaker motivaţional, a spus că a fost copleșit în momentul în care Kelly a ajuns în faţa altarului.

„Odată ce a ajuns la mine, mi-am pus mâinile pe rochia ei. Mi-a fost uimită mintea şi am început să plâng”, a spus el, potrivit Today. „Lucrurile tactile sunt foarte importante pentru mine. Îmi creează o imagine în cap despre felul în care arată lucrurile. Şi pot spune că am simţit că arăta ca un înger!”

Kelly Anne şi Anthony Ferraro

Kelly a spus că a încercat câteva rochii la Loulette Bride din Brooklyn, New York, înainte de a găsi una care avea tot ce își dorea. Soțul ei își amintește şi acum fiecare mic detaliu.

„Avea o bandă de catifea în jurul ei și aceste broderii din dantelă. Flori brodate dintr-un bumbac moale. Spatele ei avea chiar și o textură. În plus, m-a surprins cu o jachetă personalizată care era efectiv uimitoare, pe care și-a pus-o mai târziu, avea nişte franjuri nebune care îi atârnau de braţe”, a povestit el. „Mi-a amintit de prima noastră întâlnire”

Cei doi s-au cunoscut pe o plajă din New Jersey în 2017, acolo unde era sora lui Kelly, care se întâlnea cu prietenul cel mai bun al lui Anthony, urmând ca şi aceştia să se căsătorească. Kelly tocmai se întorsese dintr-o călătorie în Thailanda, iar Anthony se întorsese de la antrenamentele de judo din Tokyo.

„Auzisem multe despre Anthony de la sora mea când mi-a menţionat de prietenul lor orb. L-am întâlnit şi nu ştiam cu adevărat cât este de orb şi m-am gândit «tipul ăsta nu arată orb, orice ar însemna asta». Există un stereotip în mintea ta, ei bine el arăta ca oricine altcineva care se plimba pe plajă”, a povestit proaspăta mireasă.

Kelly a învățat tot mai multe tipuri pentru a-i crea experienţe tactile iubitului ei, viitor soţ, inclusiv modificând diferite lucruri din apartament pentru a deveni mai accesibil pentru el. Cei doi recunosc că au numai amintiri frumoase din ziua nunţii şi apreciază că oamenii au venit să le fie alături într-un moment atât de important.

Kelly Anne şi Anthony Ferraro

sursa: www.observatornews.ro

11 imagini care demonstrează încă o dată că mamele nu sunt doar cele mai minunate ființe de pe pământ, dar și cele mai puternice
Articolul anterior
Xenia Borodina le-a arătat-o fanilor pe micuța Teona
Articolul următor