A refuzat să mai privească înapoi și a decis că femeia secolului XX trebuie să ridice bărbia, să lepede haina feminității de budoar și să o îmbrace pe cea a eleganței seducătoare. În timp ce bărbații își împărțeau lumea în războaie fără de sfârșit, Coco Chanel a inventat și a dat femeilor armele care pot cuceri pe toți: rochia scurtă neagră și o picătură de Chanel No.5.
Gabrielle Bonheur Chanel (Coco Chanel ) s-a născut pe 19 august în anul 1883, într-un orășel din Samour, Valea Loarei. Copilăria și-a petrecut-o într-un orfelinat, unde a învățat să coase. Când a împlinit 18 ani a plecat de la orfelinat în Moulins pentru a-și încerca norocul. Ajunsă aici, s-a angajat pe post de cântăreață în diverse cafenele și cabarete, unde a și dobândit porecla de Coco.
În acest timp l-a întâlnit pe Etienne Balsan, un bărbat bogat și a devenit amanta lui și croitoreasă în atelierul său. Acolo a început a crea pălării pe post de hobby. Cu timpul și-a dat seama că iubește moda și s-a mutat la Paris, unde cariera ei ca designer a început să prindă contur.
Primul atelier Chanel din Paris avea spre vânzare doar pelerine de ploaie și jachete, însă afacerea nu a durat mult și Coco a fost obligată să-și închidă atelierul. La puțin timp, l-a cunoscut pe Arthur „Boy” Capel, de care s-a îndrăgostit și care a ajutat-o financiar pentru a-și deschide un nou atelier.
Actrițele franceze au început să poarte pălăriile create de ea, iar renumele ei de croitoreasă a început să se contureze și mai mult.
Deoarece considera că moda trebuie să fie în primul rând comodă și practică, Coco a creat o linie sport cu pantaloni pentru femei, bluze largi și pulovere lungi. Astfel încet-încet, tot mai multe femei, au început a înțelege concepția promovată de Coco: femeile trebuie să se îmbrace pentru ele nu pentru bărbați.
O abordare diferită a modei
Prin anii ’20, Coco Chanel a devenit primul designer care a folosit materiale precum tricotul care pe atunci era utilizat în croiala lenjeriei masculine, pentru a crea haine de femei. Pe atunci devine un style icon, impunând în moda vremii bobul băiețos și șiragurile de perle.
În 1922, Chanel lansează cel mai cunoscut parfum din lume, Chanel nr. 5, cu arome florale și iasomie lemnoasă.
În paralel cu afacerea înfloritoare, Coco Chanel îşi cultivă şi relaţiile amoroase. “Există timp pentru muncă şi timp pentru dragoste. Pentru altceva, nu”, afirmă celebrul designer. Relaţiile ei cu artistul Paul Iribe, cu al 2-lea Duce de Westminster, Marele Duce Dimitri de Rusia sau cu sportivul englez Boy Capel au ajutat-o şi au inspirat-o în creaţia sa, dar nici una n-a reuşit să o facă să renunţe la carieră. Ducele de Westminster, la acea vreme unul dintre cei mai bogaţi oameni din Europa, a cerut-o în căsătorie, i-a oferit numele său şi statutul de ducesă. Cu o avere personală estimată la 15 milioane de dolari, în mare parte obţinută din vânzările primului şi celui mai celebru parfum creat de casa Chanel, Coco şi-a cântărit bine opţiunile şi a refuzat oferta: ” Sunt multe ducese pe lume, dar o singură Coco Chanel“.
Devenită celebră, a pus un deosebit accent pe calitatea și identitatea accesoriilor. Pentru un efect deosebit asorta adesea costumele cu bijuteriile, o idee care a prins și a fost repede imitată.
În 1938 a început o perioadă mai puțin bună pentru Coco. Pe măsură ce se apropia războiul, Chanel a preferat să se retragă pentru un timp. Parisul ocupat de război nu-i mai permitea să-şi continue afacerea, şi-a închis toate magazinele şi a părăsit Franţa, trăind în exil, în Elveţia, 15 ani. A avut o relație amoroasă cu Hans Gunther von Dincklage, un ofiţer nazist, atunci reputaţia ei a avut mult de suferit. A fost acuzată de antisemitism şi de homofobie. Deşi oficial trăia în exil, legătura sa cu ofiţerul nazist i-a oferit multe favoruri, printre care şi acela de a i se permite, să locuiască la Ritz, hotelul său favorit din Paris.
În 1953, a hotărit să revină în modă, cu toate că numele de Coco Chanel era căzut încă în dizgraţie. Însă s-a ridicat de jos și a devenit un model pentru tinerii designeri.
“Nu înţeleg cum o femeie poate ieşi din casă nearanjată – e o lipsă de politeţe. Şi nu poţi şti niciodată, poate chiar aceea este ziua în care-ţi întâlneşti destinul. Iar în faţa destinului trebuie să apari cât poţi tu de frumoasă”, spunea Coco Chanel.
text: Iulia Arnaut