Lorina Bălteanu: ” Țin croșeta în mână, dar aș putea conduce și un avion! ”

Cel mai de succes designer de bijuterii  din Moldova, plecat de mai bine de un deceniu în Franța,  a povestit la ”Asfalt de Moldova_Revenirea acasă”,  de la Jurnal TV, cum îi priește unui moldovean aerul de Paris și de ce a visat să scape de sat încă de la 4 ani. Lorina Bălteanu a

separator
fost  cioara  albă a familiei. Un copil absolut incomod, de neînțeles pentru restul fraților. Cu alte idealuri, pe care puțini încercau să le înțeleagă. Și mai puțini încercau să le accepte.

Despre locul de baștină din care a vrut să fugă de la 4 ani…

De la acea vârstă se visa în buricul Franței. Parisul în închipuirea ei însemna libertate, evadare.

“Fiecare are relații diferite cu baștina. Frații cei mai mari sunt legați mai tare de Peciște. Eu din sat am vrut să fug de când mă țin minte. Satul era ca un ceaun din care eu trebuia să evadez. Școala nu mi-a fost dragă niciodată pentru că mă plictisea. Îmi luam gentuța, o lăsam la vecină, urcam în autobus, mergeam până în Rezina, îmi luam o cafea, puneam picior peste picior și priveam Nistrul în depărtare”.

gtyrtyryy jyuyu

Într-o zi a umplut o mașină cu  bagajele părinților și le-a schimbat baștina. Atunci când i-a adus de la Peciște la Chișinău, a încercat să le facă toate condițiile de trai. Le-a oferit o casă la fel de compactă și comodă, care respiră a țară.

“Nu sunt dintr-o familie de țărani clasici. Părinții mei erau vânzători. Toată lumea din jurul nostru avea tutun, avea sfeclă, însă noi eram altfel.”

Despre Franța…

„Nu sunt franțuzoaică. Întotdeauna m-am crezut româncă. Nu știu cum se mănâncă foie gras nici până acum, iar când mă duceam într-o familie cu tradiții franțuzești, mă simțeam prost. În schimb, fiica mea gustă Parisul ca pe o pâine caldă.”

Despre mama cu 7 copii…

Când s-au căsătorit, tata i-a promis mamei că o va păzi și că nu vor face mulți copii. Mama l-a crezut, dar cum năștea un copil, era însărcinată cu altul.

Părinții aveau drept scop să-și educe copiii, să-i dea la școli, fără multe întrebări. Știau că trebuie să-i însoare. Eu însă, nu vroiam nimic din toate astea. Am fost un copil dificil. Mama nu mă înțelegea. Îmi era foarte greu să comunic cu ea.

Despre soț…

S-au cunoscut prin intermediul unui prieten. Ambii, foști studenți la Moscova, doar că Valeriu Loghin studia fizica nucleară. Și cum doi poli diferiți se atrag,  nu a trecut mult timp până alesul Lorinei a fost prezentat  părinților. S-a căsătorit la 25 de ani cu cel mai deștept bărbat pe care l-a întălnit vreodată. Primul an de căsnicie i s-a părut, însă,  un calvar, doar din simplu motiv că trebuia să-și stăpânească egoul.

Nu i-am anunțat că vin acasă. Le prezint mirele meu și mama  a zis: “Sărmanul!”. Atunci era greu să fii nemăritată în Moldova. Am suferit foarte tare. Timp de un an credeam că-mi cade podul peste cap și nu știam cum e să fii măritată.

Despre împlinirea ei ca și mamă…

Abia peste 18 ani de căsnicie a apărut în cuplu Smaranda. Lorina era trecută de 40 când și-a dat seama că e timpul să aducă pe lume un copil. Unica fiică a Lorinei are deja 12 ani. Designerul încearcă s-o înțeleagă și să-i fie alături.

Sunt întotdeauna de partea ei. M-aș duce la capătul lumii pentru Smaranda și ea știe asta. Vreau să fie liberă cu mine și să-mi spună tot ce are pe suflet. Sunt conștientă că am un copil și că sunt responsabilă de viitorul lui. Eu lucrez, iar soțul se ocupă de educația fiicei.

Despre bijuterii…

Lorina Bălteanu promovează arta meșterițelor de acasă la Paris, unde este stabilită, în SUA, în Japonia.

Atunci când am vrut să fac un copil și să plec din viața publică, a trebuit să-mi găsesc o ocupație care să mă hrănească. Acum sunt o femei de succes în Franța. Reprezint această țară peste tot cu bijuteriile mele. Așa am fost învățată în familie, să fim perfecționiste. Țin croșeta în mână, dar aș putea conduce și un avion. Le învăț pe meșterițe nu doar să muncească dar să și gândească ce fac.

10947559_892337130810362_1158421516_n

#usideschise Radmila Popovici: discriminare în domeniu, relația cu tata și drumul către a scrie

O discuție despre tinerețe fără bătrânețe cu o poetă autentică din Moldova. Radmila Popovici ne împărtășește secretele ei de a fi creativă și cel mai important, ne învață cum să ne împrietenim cu scrisul. Ne-am obișnuit să vânăm perfecțiunea și să ignorăm umanul. Trăim viața la repezeală fără a ne opri la prezent. Nu discutăm despre subiectele tabu, cum ar fi rolul adevărat al femeii în societate, și lăsăm feminismul să preia locul feminității. Astăzi la #usideschise, cu Aura, lăsăm viața să curgă natural la Complexul Turistic Costești.

#mamasita: Lilia Dediu – “Am mers la maternitate crezând că o să-mi țin puiul în brațe, dar…!”

Lilia Dediu, femeia care a reușit să-și regăsescă echilibrul după pierderea unui copil. Nu a fost un drum ușor, a avut nevoie de mult timp, susținere și grijă din partea oamenilor dragi pentru a nu se izola cu totul. O mamă pentru care familia este totul, îi pune mereu pe prim plan și se străduie să fie prezentă mereu când este nevoie de ea.

Azi la #mamasita cu Olesea Svecla avem o femeie fenomenală!

Visezi la o vacanță de vis cu un buget optim? Atunci acest articol este pentru tine

Atunci când planifici o călătorie ai o sumedenie de întrebări legate de destinație, hotel, deservire, atracții turistice, siguranță, confort etc. De aceea, îți recomandăm să optezi pentru o agenție de turism care îți poate răspunde la toate întrebările și poate să-ți organizeze vacanța de vis cu un buget optim.

Excellence Travel Concierge are peste 16 ani de experiență în turism, iar  punctele forte sunt atitudinea față de clienți, calitatea serviciilor și responsabilitatea asumată pentru fiecare client care apelează la serviciile agenției, menținând, în același timp, prețurile accesibile.

Suntem obișnuiți cu agențiile turistice care vând în masă: spui ce buget ai, când și unde vrei să pleci și primești lista de hoteluri care se încadrează în buget stabilit. Companiile turistice de tip concierge, precum Excellence Travel Concierge, sunt un concept relativ nou și diferă de cel tradițional.

Probabil vă întrebați cum își planifică vacanța călătorii gurmanzi? Răspunsul e simplu, ei apelează la serviciile unui travel concierge, care va organiza în detalii călătoria lor.

Olga Plis este un Elite Travel Conciere și proprietara agenției de turism Excellence Travel din Republica Moldova. În cei peste 16 ani de experiență în turism, Olga a reușit să viziteze peste 40 de țări. Peste 80% dintre clienții agenției sunt cei care apelează repetat la serviciile de travel concierge. În drumul profesional, Olga a activat în diverse agenții cu renume din țară. Călătoriile sunt pasiunea ei, iar munca asiduă pentru organizarea vacanțelor la nivel superlativ, au avansat-o treptat de la poziția de manager în turism la Director General. Ulterior, Olga Plis a reușit să înființeze o agenție de turism care oferă consiliere în turism și organizează vacanțe exclusive.

”Dorințele clienților pot varia de la cerințe standarde, la extravagante, tururi personalizate și experiențe care se considerau imposibile în trecut. Din acest motiv, în companie lucrează doar persoane cu experiență, care au autoritate în domeniul managementului și turismului. Pentru managerii Excellence Travel nu există vacanță prea complicată sau imposibil de realizat.”, a menționat Olga Plis.

Excellence Travel Concierge prestează o gamă largă de servicii. Vă prezentăm doar câteva:

✔️bilete avia
✔️business deplasări
✔️servicii individuale
✔️servicii turistice
✔️cazare
✔️organizarea evenimentelor
✔️organizarea tururilor de Relax & Spa
✔️turism balnear

”Noi promovăm serviciile de calitate și înțelegem importanța relaxării în timpul vacanțelor. Locațiile și activitățile recomandate de noi sunt cele mai bune de pe piață și corespund valorilor agenției noastre. Noi apreciem și promovăm restaurantele, hotelurile și atracțiile turistice care și-au demonstrat valoare și unicitatea în timp.

Serviciile noastre de concierge sunt asigurate de o echipă de profesioniști care vor putea îndeplini orice dorință, indiferent de cât de neobișnuită este. Activăm 24/7 și suntem gata mereu să vă ascultăm, să oferim consiliere și să acționăm.”, a mai adăugat Olga Plis.

În mai puțin de o lună copii vor avea vacanța de Paște. Temperaturile blânde din acea perioadă vă oferă posibilitatea să alegeți între mai multe destinații, Turcia, Egipt, Dubai sau Europa cu zbor direct din Chișinău.

Fiecare destinație are farmecul său și e greu să alegi doar una. Am pregătit câteva caracteristici de care să ții cont când decizi unde să petreci vacanța de Paște împreună cu cei dragi.

EGIPT – a devenit o destinație actuală pe tot parcursul anului. Marea azurie, recife de corali, scufundările, excursiile istorice și prețurile atractive aduc turiștii de pretutindeni.

TURCIA – nu e doar despre plaje magnifice scăldate de 4 mări. E și despre Pamukkale, Cappadocia, temple antice, legende mitologice și shopping reușit.

DUBAI – este un must have pentru cei care apreciază cultura arabă, confortul, luxul și extravaganța. Unul dintre cele mai bogate orașe din lume, te cucerește prin arhitectura, zgârie norii din cartea recordurilor și diversitate oamenilor care-l vizitează.

EUROPA – Italia, Franța, Spania și Portugalia pot fi explorate la infinit și tot nu vei reuși să vă bucurați de tot ce oferă aceste țări.

Pentru mai multe detalii, puteți apela la numărul de telefon: 069702611, lăsa un mesaj pe pagina de Facebook/Instagram : @excellence_travel_moldova sau ne puteți vizita pe adresa str. V.Alecsandri 105, or. Chișinău

Vezi ce soluție de slăbit a găsit instructoarea pentru această femeie!
Articolul anterior
O sută de vedete invitate la aniversarea de 5 ani HD Studio!
Articolul următor