Timp de 11 ani a fost prim-ministru în Marea Britanie și a reușit cu prețul propriei sănătăți și vieți personale să câștige respect în rândul femeilor și bărbaților din întreaga lume. Este vorba de Margaret Thatcher, “
doamna de fier” care a distrus stereotipul precum că femeile sunt doar niște ființe gingașe.Copilărie
Margaret Linda Roberts, se naște în 1925, la Grantham, Anglia. Provine dintr-o familie înstărită, implicată politic, tatăl său fiind primar. Astfel, urmând exemplul acestuia, Margaret şi-a dorit din adolescenţă să devină un om politic.
În 1944, studiază Colegiul Somerville, iar doi ani mai târziu, devine președinte al Asociației Universitare Conservatoare din Oxford, fiind a treia femeie care a deținut această funcție.
Drumul spre scena politică
Deși a reușit să câștige respectul conducătorilor din toată lumea, până a ajunge aici a fost nevoită să se lupte cu foarte multe prejudecăți. Prin anii 1950 și 1951, a candidat pentru postul de congresmen și chiar dacă a pierdut ambele curse, s-a evidențiat ca cel mai tânăr candidat și singurul de sex feminin. În timp ce toată această luptă era dominată de adversari bărbați, a primit multă susținere de la părinți și de la cel care urma să-i devină soț, afaceristul Denis Thatcher. Cei doi fiind căsătoriți timp de 52 de ani, până la moartea acestuia.
Când soțul ei a decedat, Margaret Thatcher a spus: „Să fii prim-ministru este o slujbă solitară. Într-un fel, așa și trebuie să fie: nu poți conduce din mulțime. Dar cu Denis nu am fost niciodată singură. Am fost cu un om. Cu un soț. Cu un prieten”.
A fost una dintre cele mai controversate, iubite, şi în acelaş timp, urâte personaje politice de pe scena britanică. Activitatea sa de om politic a stârnit multe semne de întrebare, iar deciziile ei au fost de multe ori controversate.
A fost prima care a impus câteva reforme în domeniul educaţiei, printre care facilitarea accesului copiilor săraci la educaţie. Aceste iniţiative schimbând total faţa învăţământului britanic şi chiar tradiţia istorică a acestuia.
A urcat toate treptele unei cariere politice. De la funcţionar parlamentar la Ministerul Pensiilor şi Asigurărilor Sociale, la purtătorul de cuvânt al opoziţiei în problemele educaţiei şi apoi Secretar de Stat pentru Educaţie şi Știinţă în guvernul conservator. S-a remarcat ca o voce a Partidului Conservator, fiind a doua femeie care a deţinut un portofoliu ministerial într-un guvern conservator.
Chimist, politician și… mamă
Întotdeauna a știut să îmbine perfect viața personală cu cea profesională. În 1953 când s-a specializat în Impozitare, a devenit mama de gemeni, Carol și Mark, fiind singurii copii ai cuplului.
Aceștia au moștenit de mici ambiția lui Margaret: între timp Carol a devenit jurnalistă și personalitate media, iar Mark a intrat cu succes în politică.
De unde vine „Doamna de Fier”?
În timpul unui discurs anti-sovietic ținut în 1976, rușii i-au spus „Doamna de Fier”. Și asta deoarece a dovedit că are mai mult curaj, decât liderii mondiali care purtau pantaloni.
Finalul unui mandat legendar
Și-a dat demisia din funcția de prim-ministru în 1990, când unul din membrii cabinetului ei a plecat din cauza dezacordurilor dintre ei privind calendarul aderării la moneda unică Europeană. Faptul că restul policienilor nu îi împărtășeau viziunea legată de începutul unor noi etape în politicile monetare și externe ale țării, și lovitura primită de ministrul demisionar, au contribuit la scăderea ei în sondaje și ea a renunțat definitiv la această funcție.
În 2002 Margaret Thatcher s-a retras definitiv de pe scena politică din motive de sănătate, iar decesul soţului său, Denis, din 2003, o afectase profund.
În decembrie 2005, la două luni după aniversarea a 80 de ani, este spitalizată. Iar în 2008, fiica sa, Carol Thatcher, va dezvălui că mama sa suferă de demenţă senilă, uitând adeseori că soţul ei este mort. De atunci a trăit izolată, nu a mai participat la recepţii și s-a retras din viața social – politică cu totul.
Spitalizată în timpul sărbătorilor de iarnă din 2012, fostul premier britanic a fost operată din cauza unor noduli la vezica urinară, iar pe data de 8 aprilie 2013, la 87 de ani, moare în urma unui atac cerebral.
A fost femeia care a demonstrat tuturor că dorința poate fi mai presus decât stereotipuri și obstacole.
text: Iulia Arnaut